BroBart Opublikowano 8 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 Witam Zdarzyło mi się popełnić portera bałtyckiego na drożdżach Wyeast 1007, który wygrał lokalny konkurs piw domowych, w ramach nagrody mam go popełnić raz jeszcze, ale tym razem w browarze. Problem w tym, że ani ja ani piwowar z tegoż browaru nie możemy znaleźć tych drożdży w ilość bardziej przemysłowej. Jakie drożdże polecalibyście jako najbardziej zbliżone profilem a możliwe do kupienia w większych ilościach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Wyeast 1007 Stara tabelka mówi: Wyeast 1007 German Ale True top cropping yeast, low ester formation, broad temperature range affects styles. Cold fermentation will produce lager characteristics including sulfur production. Fermentation at higher temperatures may produce some mild fruitiness. Generally, yeast remains significantly in suspension. Beers mature rapidly, even when cold fermentation is used. Low or no detectable diacetyl. WLP036 Düsseldorf Alt Yeast Idąc tym tropem można wskazać FM 42 Stare nadreńskie oraz Gozdawa OGA9 - Old German Altbier 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Do kupienia w większych ilościach, niemieckie z niską produkcją estrów to jeszcze mogą być Safale K-97. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Fermentum mobile są dostępne w ilościach hurtowych. http://www.fermentum-mobile.pl/portfolio-item/fm42-stare-nadrenskie/są opisane jako podobne do 1007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BroBart Opublikowano 9 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 WLP036 sugeruje temperaturę 18-22, wyeast używałem w ok 12-15. Dadzą radę w takiej temperaturze? Co do Gozdawy i FM, to podejrzewam, że mogę mieć problem z dostaniem ich w UK, ale poszukam. Safale K-97 wyglądają obiecująco. Dzięki wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 FM, to podejrzewam, że mogę mieć problem z dostaniem ich w UK, ale poszukam. Fermentum Mobile ma w UK sklep Get Brewed: http://www.geterbrewed.com/fermentum-mobile-liquid-yeasts-en/ Nie wiem jak z ilościami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi