Kantim Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Witam. Ostatnio noszę się z zamiarem uwarzenia jak w tytule Black IPA tylko nigdzie nie umie znaleźć jakiegoś sprawdzonego przepisu. Zależało by mi na mocnym na chmieleniu tego piwka i użyciu nie więcej niż 5 słodów. Może macie Panowie jakiś sprawdzony przepis na takie piwko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 http://www.piwo.org/topic/3877-darth-vader-black-ipa-cascadian-dark-ale/?do=findComment&comment=74157 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Zdecydowanie polecam powyższy przepis scoobyego. Rewelacyjna receptura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kantim Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 5 kg Pils Jaki to słód gdyż na browamatorze wyskakuje masa rodzai słodu i nie do końca wiem który brać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Pilzneński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Mój przepis: 2 kg pilznieński 3 kg monachijski 1 kg pale ale 1 kg caramunich I 0.2 kg caraamber 0.2 kg carabohemian 0.5 kg carafa III citra 10g/60min, 30g/20min, 20g/0min chinook 10g/60min, 40g/0min zacieranie 68st. Wyszło 26L/16,2 BLG wyszło naprawde super piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Mój przepis: 2 kg pilznieński 3 kg monachijski 1 kg pale ale 1 kg caramunich I 0.2 kg caraamber 0.2 kg carabohemian 0.5 kg carafa III citra 10g/60min, 30g/20min, 20g/0min chinook 10g/60min, 40g/0min zacieranie 68st. Wyszło 26L/16,2 BLG wyszło naprawde super piwko Z 1.4kg karmelowych w zasypie? Jakoś nie mogę w to uwierzyć, że z tego wyszło super piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Mój przepis: 2 kg pilznieński 3 kg monachijski 1 kg pale ale 1 kg caramunich I 0.2 kg caraamber 0.2 kg carabohemian 0.5 kg carafa III citra 10g/60min, 30g/20min, 20g/0min chinook 10g/60min, 40g/0min zacieranie 68st. Wyszło 26L/16,2 BLG wyszło naprawde super piwko Z 1.4kg karmelowych w zasypie? Jakoś nie mogę w to uwierzyć, że z tego wyszło super piwko. Przecież nie musisz mi wierzyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Black IPA : w moich zapiskach #22. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) Powiedzcie, czy zastępując carafę special III zwykłą carafą III bardzo zmienię profil piwa? Podobno brak łuski wpływa zasadniczo na mniejszą paloność, która w CDA nie jest za bardzo pożądana i zasadniczo tym się różni od american stoutów. Widzę, że podajecie zasyp, ale nie piszecie, czy wszystkie słody dajecie razem, czy ciemne pod koniec zacierania? Edytowane 11 Maja 2018 przez Bachi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 3 godziny temu, Bachi napisał: Powiedzcie, czy zastępując carafę special III zwykłą carafą III bardzo zmienię profil piwa? Podobno brak łuski wpływa zasadniczo na mniejszą paloność, która w CDA nie jest za bardzo pożądana i zasadniczo tym się różni od american stoutów. Widzę, że podajecie zasyp, ale nie piszecie, czy wszystkie słody dajecie razem, czy ciemne pod koniec zacierania? Moja kończy burzliwą i mogę powiedzieć jak smakuje z carafą special, delikatna mleczna czekolada, 5% zasypu wrzucone na wygrzew, 0 paloności, polecam bardzo mocno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się