19Mateusz87 Opublikowano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Mój browar się powiększa. Kupiłem sobie nalewak porcelanowy dwukranowy. Podobno ma 25 lat, stan wizualny bardzo dobry, ma około 60 cm wysokości. Jedyna zauważalna wada to delikatnie wygięta blaszka (podstawa nalewaka). Stan lakieru jest dość dobry, ale i tak nalewak będzie malowany według potrzeb Rybnickiego Browaru Domowego. Chmiel mam już zebrany i wysuszony. W tym roku zbiory nie były zbyt obfite: Marynka 35 g Lubelski 80 g Perle 85 g Zrobiłem też granulat własnym sposobem, nie wygląda to tak jak pudełko chmielu zakupione w sklepie, ale myślę, że zda to egzamin. Najważniejsze, że zajmuje to mniej miejsca niż szyszka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Gratuluję żniw Jak zaczniesz zbierać w tonach, to podjadę multikarem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Gratuluję żniw Jak zaczniesz zbierać w tonach, to podjadę multikarem. Myślę, że po kilogramie z każdego gatunku jak na moje potrzeby wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 21 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Warka #18 03.09.2011 Grodziskie 9°Blg Piwo przelane na cichą po 16 dniach fermentacji. pomiar gęstości wykazał 2°Blg. Niestety nie próbowałem jak piwo smakuje. Wizualnie jest lepsze niż dwa tygodnie temu, ale dalej mętne. Do butelek dam kilka gramów żelatyny. Całe szczęście, że grafitowy kolor zniknął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 17 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Warka #18 03.09.2011 Grodziskie 9°Blg Wreszcie znalazłem chwilkę czasu na butelkowanie Grodzisza. Kolor zielonego piwa rozjaśnił się, w zasadzie jest teraz żółto - pomarańczowy, ale w dalszym ciągu mętny. Cicha trwała 24 dni, gęstość końcowa ustabilizowała się na poziomie 2°Blg. Do butelek dodano 100 g cukru / 21 l oraz 5 g żelatyny, aby podrasować klarowność Po kilku dniach piwo jest klarowne, widać jednak, że osad na dnie butelki nie jest zbity - przy drobnym ruchu podrywa się do góry. W dniu warzenia piwo oceniłem jako totalną porażkę, teraz mam coraz większą nadzieję, że coś z niego będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 (edytowane) Warka #19 23.10.2011 Pedros Stout 14°Blg Surowce: Słód pilzneński 3kg Słód monachijski I 0,55 kg Słód wędzony 0,3 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Słód Caraaroma 0,5 kg Słód Caramunich I 0,35 kg Słód Caramunich III 0,35 kg Słód Biscuit 0,3 kg Słód pszeniczny czekoladowy 0,2 kg Kawa mielona 50 g Chmiel Perle 60 g Drożdże American Ale - starter 1 litr Zacieranie: Słód wsypujemy do 18 litrów wody o temp. 67°C 64°C - 30' 72°C - 30' 76°C - 10' -> filtracja Chmielenie: Czas gotowania: 60' Perle 30 g 60' Perle 30 g 20' Objętość końcowa: 26,5 l Wydajność: 64% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 14,5°C UWAGI: Pomysł na dodanie kawy do Stouta zrodził się prawie dwa lata temu. Dzisiaj pierwszy raz użyłem kawy w piwie i spodziewam się, że będzie najwyżej delikatnie wyczuwalna. Może być i tak, że w ogóle nie będzie po niej śladu. W tym przypadku będę wiedział, że używanie kawy w celach piwowarskich jest bezcelowe. Edytowane 24 Października 2011 przez 19Mateusz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 24 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Temperatura fermentacji uzupełniona. Po 12 godz. brzeczka powoli fermentowała, teraz drożdżaki pracują jak szalone Zapomniałem napisać w jaki sposób dodałem kawę do brzeczki. 50 gram mielonej kawy zalałem 0,75 l wrzątku. Poczekałem kilka minut aż kawa się zaparzy. Wlałem kawę bez fusów w momencie zakończenia gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Warka #20 08.11.2011 Monachijskie Jasne 12°Blg Surowce: Słód monachijski I 4,5 kg Chmiel Marynka 25 g Chmiel Lubelski 15 g Drożdże Saflager W-34/70 Zacieranie: Słód wsypujemy do 15 litrów wody o temp. 65°C 62°C - 20' 72°C - 40' 76°C - 10' -> filtracja Chmielenie: Czas gotowania: 60' Marynka 25 g 60' Lubelski 15 g 20' Objętość końcowa: 27,5 l - po zlaniu znad osadu 26,5 l Wydajność: 76% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 12°C UWAGI: Brzeczka ma wspaniałą czereśniowo - brązową barwę oraz niepowtarzalny aromat. Smak brzeczki przed chmieleniem bardzo mnie zaskoczył. Ufam, że będzie to bardzo udane piwo dolnej fermentacji, pierwsze w tym sezonie. Do chmielenia wybrałem gatunki polskie z własnej uprawy. Nie chmieliłem na aromat, aby spróbować też takiej opcji. Drożdże jak najbardziej wybrane celowo, zakupione rok temu jako alternatywa na gorsze czasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Piwo na samym monachu Wiele się nasłuchałem. Podobno to taki chlebek w płynie. Bardzo interesujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Drożdże jak najbardziej wybrane celowo, zakupione rok temu jako alternatywa na gorsze czasy Saflager W-34/70 Dla mnie są rewelacyjne na równi z płynnymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Piwo na samym monachu Wiele się nasłuchałem. Podobno to taki chlebek w płynie. Bardzo interesujące W zasadzie uwarzyłem to piwo z ciekawości. Nie wiem jakiego efektu się spodziewać. Chciałem użyć drożdży dolnej fermentacji, ponieważ otrzymam łagodniejsze w smaku piwo. Nie wiem czy dla samej ciekawości zdecywałbym się na górniaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Drożdże jak najbardziej wybrane celowo' date=' zakupione rok temu jako alternatywa na gorsze czasy [/quote']Saflager W-34/70 Dla mnie są rewelacyjne na równi z płynnymi Sporo czytałem na temat tych drożdżaków. Wiele osób sobie je chwali, to zdecydowałem się na ich kupno. Jeśli otrzymam bardzo dobre piwo, będę używał gęstwy w następnych warkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Drożdże jak najbardziej wybrane celowo' date=' zakupione rok temu jako alternatywa na gorsze czasy [/quote']Saflager W-34/70 Dla mnie są rewelacyjne na równi z płynnymi Sporo czytałem na temat tych drożdżaków. Wiele osób sobie je chwali' date=' to zdecydowałem się na ich kupno. Jeśli otrzymam bardzo dobre piwo, będę używał gęstwy w następnych warkach.[/quote'] Jeśli lubisz Wyeast 2124 Bohemian Lager to i te polubisz różnica niewielka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Monachijskie Jasne 12°Blg UWAGI: Brzeczka ma wspaniałą czereśniowo - brązową barwę oraz niepowtarzalny aromat. Ja bym czereśniowo-brązowego nigdy w życiu nie nazwał jasnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Tak, 100% monachijskiego to kanoniczny zasyp na monachijskie ciemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Monachijskie Jasne 12°Blg UWAGI: Brzeczka ma wspaniałą czereśniowo - brązową barwę oraz niepowtarzalny aromat. Ja bym czereśniowo-brązowego nigdy w życiu nie nazwał jasnym. Brzeczka jest jeszcze mętna Nazwa taka ponieważ w zasypie jest słód monachijski jasny, kolorek też mnie trochę zaskoczył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Warka #19 23.10.2011 Pedros Stout 14°Blg Po 24 dniach burzliwej, warka przelana na cichą z wynikiem 5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Warka #19 23.10.2011Pedros Stout 14°Blg Po 24 dniach burzliwej, warka przelana na cichą z wynikiem 5°Blg. Podejrzewam, że przy tak dużym początkowym ekstrakcie i tak niskiej temperaturze fermentacji masz piwo niedofermentowane. Starter 1l to za mało. Pozorne odfrmentowanie na poziomie 64% przy zacieraniu 30x30 jest dalekie od końcowego. Przenieś fermentor na cicha do cieplejszego miejsca. Wg mnie jeszcze co najmniej 1°Blg jest do zjedzenia. Zrób test. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 W zasadzie masz rację. Przeważnie na cichej gęstość malała o 1°Blg, a jak tym razem będzie to zobaczymy. Piwo trafi prawdopodobnie do kega. Nawet gdyby było niedofermentowane to nic się nie stanie, ponieważ tym razem chcę odpuścić sobie dodawanie cukru do refermentacji lub ewentualnie dodać minimalną ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Warka #20 08.11.2011 Monachijskie Jasne 12°Blg Kilka dni temu przelałem warkę na cichą. Smak cudowny, czuję tylko chmiel i słody, zero smaczków dodanych przez drożdże. Polecam zasyp z udziałem w 100% słodu monachijskiego. Kolorek się nie zmienił, piwo nie jest jeszcze super klarowne. Za to zauważyłem, że przy zlewaniu na cichą, nie zmarnuje się ani jedna kropla piwa. Nie zasysam przy tym drożdży, ponieważ tworzą zbitą warstwę na dnie fermentatora. W tym momencie mam 26,5 l piwa o gęstości 3,5°Blg. Fermentacja burzliwa trwała 22 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Warka #19 23.10.2011 Pedros Stout 14°Blg Piwo przelane do kega. Reszta (6 litrów) rozlana do flaszek z dodatkiem 1,5 g cukru na butelkę. Gęstość końcowa 4°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Warka #20 08.11.2011 Monachijskie Jasne 12°Blg Warka przelana do kega. Do butelek trafiło 6 litrów piwa z dodatkiem 20 g cukru. Gęstość końcowa 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 Warka #18 03.09.2011 Grodziskie 9°Blg Jakoś nie leży mi to piwo. Aromatu i smaku wędzonki prawie nie wyczuwam. Dodałem do butelek odrobinę żelatyny oraz 100 g cukru / 21 litrów piwa. Piwo po odkapslowaniu ucieka błyskawicznie z butelki, podrywając cały osad. Będę musiał kiedyś w wolnej chwili delikatnie odgazować flaszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 Nam smakowało... fakt, chciało uciec z butelki, ale je odgazowałem. Degustowaliśmy je na początku grudnia - wędzonkę czuliśmy. Miny postronnych degustatorów (czytaj: urodzinowych gości) - bezcenne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Warka #21 26.12.2011 American India Pale Ale 17°Blg Surowce: Słód pilzneński 4,5 kg Słód wiedeński 1 kg Słód monachijski I 0,5 kg Słód Carapils 0,4 kg Słód Caramunich I 0,4 kg Słód Caramunich III 0,3 kg Chmiel Citra 30 g Chmiel Cascade 30 g Chmiel Amarillo 30 g Drożdże American Ale (gęstwa) Zacieranie: Słód wsypujemy do 22 litrów wody o temp. 57°C 53°C - 5' 63°C - 30' 72°C - 30' 76°C - 10' -> filtracja Chmielenie: Czas gotowania: 60' Citra 30 g 60' Cascade 30 g 30' Amarillo 30 g 10' Objętość końcowa: 25 l 19°Blg Wydajność: 72% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 20°C UWAGI: Dodałem kilka litrów wody aby uzyskać 17°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się