19Mateusz87 Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Tak zgadza się, uwarzyłem w sposób już kilka warek. Stosuję skrócone gotowanie ponieważ mam już nachmieloną brzeczkę. Na goryczkę nie narzekam, jest trochę inna w porównaniu do tradycyjnego chmielenia, muszę też sypać więcej chmielu. Dlaczego wykorzystuję ten sposób ? Dlatego, że proces warzenia piwa zajmuje mniej czasu, po gotowaniu mam czystą brzeczkę, którą napowietrzam i wlewam w całości do fermentora. Poza tym smak chmielu w gotowym piwie też jest inny. Szukam innowacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Właśnie degustuję Twojego portera. To jest to piwo. Chyba jeszcze nie piłem tak smacznego portera. Nie potrafię tego określić słowami, ale niebo w gębie. Czuć bardzo wyraźnie suszoną śliwkę, rodzynki, suszone owoce - gratuluję. Wielki szacun! Jeśli chomikujesz jeszcze gdzieś butelkę - chętnie przygarnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Przyjacielu, cieszy mnie to bardzo, że smakuje Ci to piwo. Mam jeszcze kilka butelek na czarną godzinę Może z następnymi moimi piwami również trafię w Twój gust Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Warka #30 17.10.2012 Pale Ale 12°Blg Warka zabutelkowana po 14 dniach fermentacji burzliwej z użyciem 130 g cukru. Gęstość spadła do 4°Blg. Chyba zrezygnuję z fermentacji cichej na rzecz wydłużonej burzliwej. Ta warka jest pewnym eksperymentem, chcę sprawdzić co z tego wyjdzie. Mycie i dezynfekcję butelel też zmieniłem, dalej ręcznie ale jednak w inny sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 (edytowane) Ale enigmatycznie piszesz Mateusz coś zmieniasz ale co to już powiedzieć nie chcesz \ Edytowane 31 Października 2012 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Chcesz chcesz, ale nie będę się wygłupiać z nowymy pomysłami Jak za miesiąc piwo będzie nagazowane i nie wyjdzie z tego kwasior to napiszę jaki to eksperyment. To żadna tajemnica, ale wolę poczekać na wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Cześć Pewnie żona myła butelki ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 To jest pewne rozwiązanie ale nie o to chodziło Myłem sam kiedy była w pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Warka #31 09.11.2012 Jasne 12°Blg Surowce: Słód pilzneński 3,0 kg Słód pszeniczny 1,0 kg Słód monachijski I 1,0 kg Chmiel Perle 50 g Chmiel Iunga 10 g Chmiel Sybilla 10 g Drożdże Danstar Nottingham (gęstwa I zbiór) Zacieranie: Słód wsypujemy do 15 litrów wody o temp. 57°C 53°C - 5' 63°C - 15' + 70 g chmielu 72°C - 30 ' 76°C - 10' -> filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 30' Objętość końcowa: 31 l / 12°Blg Wydajność: 78% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 17°C UWAGI: Dodano wody do uzyskania 12°Blg. Brzeczka schłodzona do temp. 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 A woda stąd: ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 :lol: Nie do końca ale coś w tym jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Warka #31 09.11.2012 Jasne 12°Blg Po 24 godzinach sprawdziłem stan fermentacji brzeczki. Drożdże ruszyły i to z kopyta, piana wylazła poza fermentator. To nie wina drożdży, ale piwowara. Za dużo piwa uwarzyłem, które powędrowało do zbyt małego fermentatora. Z drugiej strony piwa nigdy za wiele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Warka #32 10.11.2012 Kölsch 12°Blg Surowce: Słód pilzneński 2,0 kg Słód pszeniczny 1,0 kg Słód wiedeński 0,9 kg Słód Carahell 0,3 kg Słód monachijski II 0,3 kg Chmiel Perle 80 g Chmiel Sybilla 25 g Drożdże Danstar Nottingham (gęstwa I zbiór) Zacieranie: Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 65°C, dodajemy 50 g Perle i 25 g Sybilla 62°C - 40' 72°C - 10 ' 76°C - 10' -> filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 30' 30 g Perle dodano do brzeczki przedniej Objętość końcowa: 26 l / 12°Blg Wydajność: 73% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 17°C UWAGI: Dodano wody do uzyskania 12°Blg. Brzeczka schłodzona do temp. 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Warka #33 14.11.2012 Bursztynowe 11°Blg Surowce: Słód pilzneński 3,0 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Słód Caramunich I 0,5 kg Słód Biscuit 0,25 kg Słód Carahell 0,25 kg Chmiel Iunga 15 g Chmiel Perle 15 g Chmiel Sybilla 15 g Drożdże Danstar Nottingham (gęstwa I zbiór) Zacieranie: Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 72°C 68°C - 50' 76°C - 10' -> filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 30' 45 g chmielu dodano do brzeczki przedniej Objętość końcowa: 25 l Wydajność: 64% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 18°C UWAGI: Dodano wody do uzyskania 11°Blg. Brzeczka schłodzona do temp. 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 14 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 (edytowane) Zaś eksperymenty. Same eksperymenty. Co to będzie, co to będzie? I pomyśleć, że to ten, który mnie uczył chmielić na goryczkę, smak i aromat Edytowane 14 Listopada 2012 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Zaś eksperymenty. Same eksperymenty. Co to będzie, co to będzie? I pomyśleć, że to ten, który mnie uczył chmielić na goryczkę, smak i aromat Panie Kolego, sprawa wygląda tak, że mam już swoje ulubione style, a teraz bawię się z chmielem i drożdżami. Bardzo polubiłem Nottingham'y. Otworzyłem kontrolną butelkę Pale Ale i czuję słód Caramunich jakbym go wąchał dopiero co po śrutowaniu Szkoda, że piwo nie jest jeszcze nagazowane, bo już bym się go napił. Co do zmian to rezygnuję z cichej fermentacji. Mniejszy kontakt piwa z powietrzem i jakimikolwiek przedmiotami, zmniejsza ryzyko infekcji. Poza tym mam mniej roboty Na cichą będę przelewał tylko piwa pszeniczne jeśli po burzliwej będą bardzo mętne. Zrobiłem raz pszeniczne bez cichej. miałem w butelce pokaźny osad drożdżowy, który w pewnym momencie zaczął psuć smak piwa. Pszeniczne butelkowane po cichej było smaczniejsze i dłużej zachowało świeżość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Warka #31 09.11.2012 Jasne 12°Blg Po 11 dniach fermentacji zeszło do 3°Blg. Piwo trafiło do kega pepsi a 11 l do butelek z użyciem 60 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Warka #32 10.11.2012 Kölsch 12°Blg Po 11 dniach fermentacji zeszło do 3°Blg. 25 litrów piwa trafiło do butelek z użyciem 140 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Warka #33 14.11.2012 Bursztynowe 11°Blg Piwo zabutelkowane po 27 dniach fermentacji, zeszło do 3°Blg. Dodałem 135 g cukru / 25 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Warka #34 13.12.2012 Dry Stout 11°Blg Surowce: Słód pilzneński 2,0 kg Słód Carahell 1 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Słód Caraaroma 0,5 kg Słód Caramunich III 0,3 kg Słód pszeniczny czekoladowy 0,2 kg Chmiel Sybilla 50 g Drożdże Danstar Nottingham (gęstwa II zbiór) Zacieranie: Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 66°C 63°C - 60' 76°C - 10' + słód pszeniczny czekoladowy -> filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 30' Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 50 g Sybilla Objętość końcowa: 21,5 l Wydajność: 57% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 18°C UWAGI: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Warka #35 09.01.2013 Pils 11°Blg Surowce: Słód pilzneński 2,5 kg Słód monachijski I 0,5 kg Słód wiedeński 0,5 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Chmiel Iunga 10 g Chmiel Sybilla 20 g Chmiel Perle 20 g Drożdże Saflager W 34/70 Zacieranie: Słód wsypujemy do 14 litrów wody o temp. 58°C 53°C - 5 ' 63°C - 15' 72°C - 30' 76°C - 10' -> filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 60' Iunga 10 g 60' Sybilla 20g 30' Perle 20 g 30 ' Objętość końcowa: 25 l Wydajność: 72% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 10°C UWAGI: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Warka #36 12.01.2013 American India Pale Ale 15°Blg Surowce: Słód pilzneński 2 kg Słód wiedeński 1 kg Słód monachijski I 0,5 kg Słód Caramunich I 0,4 kg Słód Carapils 0,4 kg Słód Caramunich III 0,3 kg Chmiel Iunga 30 g Chmiel Citra 20 g Chmiel Cascade 20 g Chmiel Amarillo 20 g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: Słód wsypujemy do 18 litrów wody o temp. 68°C 63°C - 30' 72°C - 30' 76°C - 10' -> filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 60' Iunga 30 g 60' Citra 20g 20' Cascade 20 g 20 ' Amarillo 20 g 20' Objętość końcowa: 16,5 l Wydajność: 57% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 16°C UWAGI: Piwo warzone z pomocą żony. Brzeczka schłodzona do temp. 18°C. pomijając tragiczną wydajność, piwo zapowiada się bardzo dobrze. Sam nie wiem cóż to się stało, że tak mało piwa uzyskałem. Nie ma się co przejmować, trzeba skorygować błędy i warzyć dalej. Edytowane 19 Stycznia 2013 przez 19Mateusz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Warka #37 18.01.2013 American Wheat Beer 12°Blg Surowce: Słód pilzneński 2 kg Słód pszeniczny 2 kg Słód Carawheat 0,5 kg Chmiel Perle 15 g Chmiel Sybilla 15 g Chmiel Citra 15 g Drożdże Safbrew WB-06 Zacieranie: Słód wsypujemy do 15 litrów wody o temp. 50°C 44°C - 20' 63°C - 40' 72°C - 20' 76°C - 10' -> filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 30' Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem Perle 15 g, Sybilla 15 g, Citra 15g. Objętość końcowa: 23 l Wydajność: 64% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 17°C UWAGI: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Tylko 30 minut gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Warka #37 18.01.2013 American Wheat Beer 12°Blg Surowce: Słód pilzneński 2 kg Słód pszeniczny 2 kg Słód Carawheat 0,5 kg Chmiel Perle 15 g Chmiel Sybilla 15 g Chmiel Citra 15 g Drożdże Safbrew WB-06 Zacieranie: Słód wsypujemy do 15 litrów wody o temp. 50°C 44°C - 20' 63°C - 40' 72°C - 20' 76°C - 10' -> filtracja Ale to Ci wyjdzie weizen a nie amerykańska pszenica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się