19Mateusz87 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Tylko 30 minut gotowania? Tak dokładnie 30'. Od pewnego czasu stosuję chmielenie brzeczki przedniej (w woreczku). Chmiel moczy się w brzeczce od momentu filtracji aż do zakończenia gotowania czyli od 90 do 120'. wygodna metoda do uzyskania ciekawego smaku. Z goryczką nie ma problemu, należy użyć tylko trochę więcej chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Warka #37 18.01.2013 American Wheat Beer 12°Blg Surowce: Słód pilzneński 2 kg Słód pszeniczny 2 kg Słód Carawheat 0,5 kg Chmiel Perle 15 g Chmiel Sybilla 15 g Chmiel Citra 15 g Drożdże Safbrew WB-06 Zacieranie: Słód wsypujemy do 15 litrów wody o temp. 50°C 44°C - 20' 63°C - 40' 72°C - 20' 76°C - 10' -> filtracja Ale to Ci wyjdzie weizen a nie amerykańska pszenica. Weizen to nie może być z uwagi na zawartą w piwie goryczkę. Amerykański weizen prędzej Jest to piwo pszeniczne zacierane na weizena z dodatkiem chmieli amerykańskich na smak. Piwo ostatecznie powędruje do kega pepsi z chmielami zza wielkiej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Znaczy: przechmielony weizen . Ogólnie amerykańska pszenica jest fermentowana zwykłymi drożdżami ejlowymi o czystym profilu. Nie ma w niej być goździków i bananów. Edytowane 22 Stycznia 2013 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Warka #34 13.12.2012 Dry Stout 11°Blg Warka wreszcie zabutelkowana. Była na burzliwej, aż 40 dni, zeszła do 4°Blg, dodałem do flaszek 90 g cukru. Dlaczego tak długo? Żywot grety dobiegł końca. W zasadzie kapslownicę wyrzuciłem do kosza, więc przez dłuższy czas nie miałem możliwości butelkowania piwa. Zachowałem tylko głowicę. Z pomocą brata powstała kapslownica stołowa. Wygląda bardzo prowizorycznie ale spełnia swoją funkcję. Żałuję tylko, że nie przelałem piwa na cichą. Obawiam się, że rozkładające się drożdże mogły wpłynąć na smak tego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Będzie dobrze. Nie zauważysz różnicy. Drożdże na górze - zwłaszcza w takiej temperaturze - zbiły się w beton, utworzyły pancerną skorupę i nie miały wpływu na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Będzie dobrze. Nie zauważysz różnicy. Drożdże na górze - zwłaszcza w takiej temperaturze - zbiły się w beton, utworzyły pancerną skorupę i nie miały wpływu na smak. Obyś Jędrek miał rację. Szkoda piwa bo zapowiadało się na bardzo udane. Czas pokaże co będzie dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Warka #35 09.01.2013 Pils 11°Blg Piwo przelane na cichą z dodatkiem po 25 g chmieli Perle i Sybilla. Zeszło do 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Warka #36 12.01.2013 American India Pale Ale 15°Blg 16l piwa trafiło do kega po 17 dniach fermentacji z dodatkiem 60 g cukru. Zeszło do 4°Blg. Dodałem po 15 g chmieli Chinook, Cascade, Tomawawk. Edytowane 30 Stycznia 2013 przez 19Mateusz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Warka #37 18.01.2013 American Wheat Beer 12°Blg Piwo przelane do kega pepsi z dodatkiem 60 g cukru oraz po 15 g chmieli Cascade i Amarillo. Zeszlo do 2°Blg w 11 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Warka #38 07.02.2013 Pils 12°Blg Surowce: Słód pilzneński 3,5 kg Słód monachijski I 0,5 kg Słód pszeniczny 0,3 kg Słód melanoidowy 0,2 kg Chmiel Perle 80 g Drożdże Saflager w34/70 (gęstwa I zbiór) Zacieranie: Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 66°C 63°C - 30' 72°C - 20' 76°C - 10' -> filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 30' Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 80 g Perle Chłodzenie do 16°C -> objętość końcowa: 23 l Wydajność: 64% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 9°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Warka #39 11.02.2013 Bożonarodzeniowe 15°Blg Surowce: Słód pilzneński 3 kg Słód monachijski I 1 kg Słód pszeniczny 1 kg Słód Biscuit 0,5 kg Słód Caraaroma 0,5 kg Słód Carahell 0,4 kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,8 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8 kg Chmiel Iunga 30 g Drożdże Safale US-05 (gęstwa I zbiór) Zacieranie: Słód wraz z płatkami wsypujemy do 22 litrów wody o temp. 70°C 66°C - 50' 76°C - 10' -> filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 30' Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 30 g Iunga Chłodzenie do 24°C -> objętość końcowa: 29 l Wydajność: 58% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 18°C UWAGI: Piwo warzone z pomocą kolegi z pracy, być może w przyszłości będzie piwowarem. Podczas zacierania termometr mi zwariował, nie wiem jakie przyniesie to efekty. Najważniejsze żeby piwo dobrze odfermentowało. Wysładzanie zakończyłem dość wcześnie, aby uzyskać brzeczkę lepszej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Warka #35 09.01.2013 Pils 11°Blg Warka przelana do kega pepsi po 17 dniach fermentacji cichej z dodatkiem 45 g cukru oraz 20 g chmielu Sybilla. Reszta tj. 2,5 l trafiło do flaszek z dodatkiem 15 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Warka #40 25.02.2013 Bursztynowy Lager 11°Blg Surowce: Słód pilzneński 3 kg Słód Caramunich I 1 kg Słód monachijski I 0,5 kg Chmiel Perle 20 g Chmiel Sybilla 20 g Drożdże W34/70 (gęstwa I zbiór) Zacieranie: Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 68°C 63°C - 30' 72°C - 30 ' 76°C - 10' -> filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 30' Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 30 g Perle i 20 g Sybilla Chłodzenie do 18°C -> objętość końcowa: 24 l Wydajność: 61% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Warka #41 25.02.2013 Vienna Lagerr 12°Blg Surowce: Słód wiedeński 3 kg Słód Caramunich I 1 kg Słód monachijski I 0,5 kg Chmiel Perle 20 g Chmiel Sybilla 20 g Drożdże W34/70 (gęstwa I zbiór) Zacieranie: Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 68°C 63°C - 40' 72°C - 30 ' 76°C - 10' -> filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 30' Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 30 g Perle i 20 g Sybilla Chłodzenie do 18°C -> objętość końcowa: 22 l Wydajność: 61% Fermentacja: Fermentacja burzliwa: 10°C UWAGI: Ostatnie dwie warki warzone wspólnie z bratem. Piwa te są bardzo podobne do siebie, różnią się trochę zasypem i profilem zacierania. Już wiem, że w wiedeńskim przesadziłem z kolorem. Od kilku warek mam problem z wydajnością, a co gorsza nie mogę odnaleźć przyczyny. Śrutuję dość drobno, wysładzam ponad godzinę, nie wiem co dalej wykombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) Warka #42 – Coffee Lager 15ºBlg – 29.03.2013 Surowce: Słód pilzneński 5 kg Chmiel Perle 40 g Kawa 40 g Drożdże W34/70 (gęstwa I zbiór) Zacieranie: Słód wsypujemy do 18 litrów wody o temp. 68°C 63°C - 40' 72°C - 10 ' 76°C - 10' > filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 30' Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 40 g Perle Kawa 40 g po zakończeniu gotowania Wydajność: 63% Fermentacja: burzliwa: 28 dni w 8°C Rozlew: 26.04.2013 keg 19 l / 30 g cukru Edytowane 4 Lutego 2014 przez 19Mateusz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) Warka #43 – Koźlak 15ºBlg – 30.03.2013 Surowce: Słód wiedeński 4 kg Słód monachijski I 1 kg Słód Carahell 0,5 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Słód Caraaroma 0,3 kg Słód Caramunich III 0,2 kg Chmiel Perle 45 g Drożdże W34/70 (gęstwa II zbiór) Zacieranie: Słód wsypujemy do 20 litrów wody o temp. 70°C 66°C - 40' 72°C - 30 ' 76°C - 10' > filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 30' Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 45 g Perle Wydajność: 61% Fermentacja: burzliwa: 35 dni w 8°C Rozlew: 04.05.2013 keg 19 l / 30 g cukru + 4 l / 15 g cukru Edytowane 4 Lutego 2014 przez 19Mateusz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) Warka #44 – Monachijskie Ciemne 11ºBlg – 03.04.2013 Surowce: Słód monachijski II 3 kg Słód pszeniczny 0,7 kg Słód Caramunich III 0,5 kg Chmiel Perle 20 g Chmiel Sybilla 20 g Drożdże W34/70 (gęstwa II zbiór) Zacieranie: Słód wsypujemy do 18 litrów wody o temp. 70°C 66°C - 60' 76°C - 10' > filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 30' Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 20 g Perle i 20 g Sybilla Wydajność: 66% Fermentacja: burzliwa: 36 dni w 9°C Rozlew: 09.05.2013 keg 19 l / 25 g cukru + 6 l / 20 g cukru Edytowane 4 Lutego 2014 przez 19Mateusz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) Warka #45 – Pils 12ºBlg – 06.04.2013 Surowce: Słód pilzneński 3,5 kg Słód wiedeński 0,8 kg Słód monachijski I 0,7 kg Chmiel Perle 40 g Drożdże W34/70 (gęstwa II zbiór) Zacieranie: Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 68°C 63°C - 40' 72°C - 20 ' 76°C - 10' > filtracja Gotowanie: Czas gotowania: 30' Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 40 g Perle Wydajność: 62% Fermentacja: burzliwa: 37 dni w 10°C Rozlew: 13.05.2013 keg 19 l / 20 g cukru + 3 l / 10 g cukru Edytowane 4 Lutego 2014 przez 19Mateusz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Kawa 40 g po zakończeniu gotowania Oczekujesz efektu smakowego czy zapachowego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Piwo jest już dawno wypite. Pamietam, że kawa wpłyneła delikatnie na smak, zapach i kolor piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Mam ochotę pośpiewać pieśni wielkanocne, choć trochę za wcześnie na ten okres. "ALLELUJA, POWSTAŁ Z GROBU, ŻYW JEST WŚRÓD NAS, ALLELUJA!" Dobrze, żeś przemówił, Brachu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Mam ochotę pośpiewać pieśni wielkanocne, choć trochę za wcześnie na ten okres. "ALLELUJA, POWSTAŁ Z GROBU, ŻYW JEST WŚRÓD NAS, ALLELUJA!" Dobrze, żeś przemówił, Brachu Trochę się zmieniło w naszym życiu. Nie miałem czasu na warzenie piwa, na forum prawie w ogóle nie zaglądałem. Teraz wznawiam działalność piwowarską z podobnym tempem jak w poprzednich sezonach czyli około 10 warek / rok. Pozdrawiam. Porter 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Tak trzymać, ja po długiej przerwie też ruszam do pracy bo pić się chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 O! Kolejny wylazł z gawry... Ciepła zima Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) Warka #46 - Pszeniczne 12°Blg - 04.02.2014 Surowce: Słód pilzneński 2 kg Słód pszeniczny 2 kg Chmiel Perle 30 g Drożdże WB – 06 Zacieranie: Słód wsypujemy do 14 litrów wody o temp. 48°C + 20 g Perle 44°C - 30' 63°C - 30' 72°C - 20 ' 76°C - 10' > filtracja > 10 g Perle Gotowanie: Czas gotowania: 30' Wydajność: 72% Fermentacja: burzliwa: dni w 20°C w 12 dni Rozlew: 17.02.2012 keg 19 l + 4 l / 15 g cukru Edytowane 17 Lutego 2014 przez 19Mateusz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się