Skocz do zawartości

Rybnicki Browar Domowy


Rekomendowane odpowiedzi

Tak zgadza się, uwarzyłem w sposób już kilka warek. Stosuję skrócone gotowanie ponieważ mam już nachmieloną brzeczkę. Na goryczkę nie narzekam, jest trochę inna w porównaniu do tradycyjnego chmielenia, muszę też sypać więcej chmielu. Dlaczego wykorzystuję ten sposób ? Dlatego, że proces warzenia piwa zajmuje mniej czasu, po gotowaniu mam czystą brzeczkę, którą napowietrzam i wlewam w całości do fermentora. Poza tym smak chmielu w gotowym piwie też jest inny. Szukam innowacji ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie degustuję Twojego portera. To jest to piwo. Chyba jeszcze nie piłem tak smacznego portera. Nie potrafię tego określić słowami, ale niebo w gębie. Czuć bardzo wyraźnie suszoną śliwkę, rodzynki, suszone owoce - gratuluję. Wielki szacun! Jeśli chomikujesz jeszcze gdzieś butelkę - chętnie przygarnę ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #30 17.10.2012

Pale Ale 12°Blg

 

Warka zabutelkowana po 14 dniach fermentacji burzliwej z użyciem 130 g cukru. Gęstość spadła do 4°Blg. Chyba zrezygnuję z fermentacji cichej na rzecz wydłużonej burzliwej. Ta warka jest pewnym eksperymentem, chcę sprawdzić co z tego wyjdzie. Mycie i dezynfekcję butelel też zmieniłem, dalej ręcznie ale jednak w inny sposób.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chcesz chcesz, ale nie będę się wygłupiać z nowymy pomysłami ;) Jak za miesiąc piwo będzie nagazowane i nie wyjdzie z tego kwasior to napiszę jaki to eksperyment. To żadna tajemnica, ale wolę poczekać na wyniki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #31 09.11.2012

Jasne 12°Blg

 

Surowce:

Słód pilzneński 3,0 kg

Słód pszeniczny 1,0 kg

Słód monachijski I 1,0 kg

Chmiel Perle 50 g

Chmiel Iunga 10 g

Chmiel Sybilla 10 g

Drożdże Danstar Nottingham (gęstwa I zbiór)

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 15 litrów wody o temp. 57°C

53°C - 5'

63°C - 15' + 70 g chmielu

72°C - 30 '

76°C - 10' -> filtracja

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

Objętość końcowa: 31 l / 12°Blg

 

Wydajność: 78%

 

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 17°C

 

UWAGI:

Dodano wody do uzyskania 12°Blg.

Brzeczka schłodzona do temp. 20°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #31 09.11.2012

Jasne 12°Blg

 

Po 24 godzinach sprawdziłem stan fermentacji brzeczki. Drożdże ruszyły i to z kopyta, piana wylazła poza fermentator. To nie wina drożdży, ale piwowara. Za dużo piwa uwarzyłem, które powędrowało do zbyt małego fermentatora. Z drugiej strony piwa nigdy za wiele ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #32 10.11.2012

Kölsch 12°Blg

 

Surowce:

Słód pilzneński 2,0 kg

Słód pszeniczny 1,0 kg

Słód wiedeński 0,9 kg

Słód Carahell 0,3 kg

Słód monachijski II 0,3 kg

Chmiel Perle 80 g

Chmiel Sybilla 25 g

Drożdże Danstar Nottingham (gęstwa I zbiór)

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 65°C, dodajemy 50 g Perle i 25 g Sybilla

62°C - 40'

72°C - 10 '

76°C - 10' -> filtracja

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

30 g Perle dodano do brzeczki przedniej

Objętość końcowa: 26 l / 12°Blg

 

Wydajność: 73%

 

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 17°C

 

UWAGI:

Dodano wody do uzyskania 12°Blg.

Brzeczka schłodzona do temp. 20°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #33 14.11.2012

Bursztynowe 11°Blg

 

Surowce:

Słód pilzneński 3,0 kg

Słód pszeniczny 0,5 kg

Słód Caramunich I 0,5 kg

Słód Biscuit 0,25 kg

Słód Carahell 0,25 kg

Chmiel Iunga 15 g

Chmiel Perle 15 g

Chmiel Sybilla 15 g

Drożdże Danstar Nottingham (gęstwa I zbiór)

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 72°C

68°C - 50'

76°C - 10' -> filtracja

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

45 g chmielu dodano do brzeczki przedniej

Objętość końcowa: 25 l

 

Wydajność: 64%

 

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 18°C

 

UWAGI:

Dodano wody do uzyskania 11°Blg.

Brzeczka schłodzona do temp. 20°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaś eksperymenty. Same eksperymenty. Co to będzie, co to będzie? I pomyśleć, że to ten, który mnie uczył chmielić na goryczkę, smak i aromat :okey:

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaś eksperymenty. Same eksperymenty. Co to będzie, co to będzie? I pomyśleć, że to ten, który mnie uczył chmielić na goryczkę, smak i aromat :okey:

Panie Kolego, sprawa wygląda tak, że mam już swoje ulubione style, a teraz bawię się z chmielem i drożdżami. Bardzo polubiłem Nottingham'y. Otworzyłem kontrolną butelkę Pale Ale i czuję słód Caramunich jakbym go wąchał dopiero co po śrutowaniu :) Szkoda, że piwo nie jest jeszcze nagazowane, bo już bym się go napił.

Co do zmian to rezygnuję z cichej fermentacji. Mniejszy kontakt piwa z powietrzem i jakimikolwiek przedmiotami, zmniejsza ryzyko infekcji. Poza tym mam mniej roboty ;) Na cichą będę przelewał tylko piwa pszeniczne jeśli po burzliwej będą bardzo mętne. Zrobiłem raz pszeniczne bez cichej. miałem w butelce pokaźny osad drożdżowy, który w pewnym momencie zaczął psuć smak piwa. Pszeniczne butelkowane po cichej było smaczniejsze i dłużej zachowało świeżość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #34 13.12.2012

Dry Stout 11°Blg

 

Surowce:

Słód pilzneński 2,0 kg

Słód Carahell 1 kg

Słód pszeniczny 0,5 kg

Słód Caraaroma 0,5 kg

Słód Caramunich III 0,3 kg

Słód pszeniczny czekoladowy 0,2 kg

Chmiel Sybilla 50 g

Drożdże Danstar Nottingham (gęstwa II zbiór)

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 66°C

63°C - 60'

76°C - 10' + słód pszeniczny czekoladowy -> filtracja

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 50 g Sybilla

Objętość końcowa: 21,5 l

 

Wydajność: 57%

 

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 18°C

 

UWAGI:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #35 09.01.2013

Pils 11°Blg

 

Surowce:

Słód pilzneński 2,5 kg

Słód monachijski I 0,5 kg

Słód wiedeński 0,5 kg

Słód pszeniczny 0,5 kg

Chmiel Iunga 10 g

Chmiel Sybilla 20 g

Chmiel Perle 20 g

Drożdże Saflager W 34/70

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 14 litrów wody o temp. 58°C

53°C - 5 '

63°C - 15'

72°C - 30'

76°C - 10' -> filtracja

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 60'

Iunga 10 g 60'

Sybilla 20g 30'

Perle 20 g 30 '

Objętość końcowa: 25 l

 

Wydajność: 72%

 

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 10°C

 

UWAGI:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #36 12.01.2013

American India Pale Ale 15°Blg

 

Surowce:

Słód pilzneński 2 kg

Słód wiedeński 1 kg

Słód monachijski I 0,5 kg

Słód Caramunich I 0,4 kg

Słód Carapils 0,4 kg

Słód Caramunich III 0,3 kg

Chmiel Iunga 30 g

Chmiel Citra 20 g

Chmiel Cascade 20 g

Chmiel Amarillo 20 g

Drożdże Safale US-05

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 18 litrów wody o temp. 68°C

63°C - 30'

72°C - 30'

76°C - 10' -> filtracja

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 60'

Iunga 30 g 60'

Citra 20g 20'

Cascade 20 g 20 '

Amarillo 20 g 20'

Objętość końcowa: 16,5 l

 

Wydajność: 57%

 

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 16°C

 

UWAGI:

Piwo warzone z pomocą żony.

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C.

pomijając tragiczną wydajność, piwo zapowiada się bardzo dobrze. Sam nie wiem cóż to się stało, że tak mało piwa uzyskałem. Nie ma się co przejmować, trzeba skorygować błędy i warzyć dalej.

Edytowane przez 19Mateusz87
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #37 18.01.2013

American Wheat Beer 12°Blg

 

Surowce:

Słód pilzneński 2 kg

Słód pszeniczny 2 kg

Słód Carawheat 0,5 kg

Chmiel Perle 15 g

Chmiel Sybilla 15 g

Chmiel Citra 15 g

Drożdże Safbrew WB-06

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 15 litrów wody o temp. 50°C

44°C - 20'

63°C - 40'

72°C - 20'

76°C - 10' -> filtracja

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem Perle 15 g, Sybilla 15 g, Citra 15g.

Objętość końcowa: 23 l

 

Wydajność: 64%

 

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 17°C

 

UWAGI:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #37 18.01.2013

American Wheat Beer 12°Blg

 

Surowce:

Słód pilzneński 2 kg

Słód pszeniczny 2 kg

Słód Carawheat 0,5 kg

Chmiel Perle 15 g

Chmiel Sybilla 15 g

Chmiel Citra 15 g

Drożdże Safbrew WB-06

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 15 litrów wody o temp. 50°C

44°C - 20'

63°C - 40'

72°C - 20'

76°C - 10' -> filtracja

 

Ale to Ci wyjdzie weizen a nie amerykańska pszenica.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.