Skocz do zawartości

Rybnicki Browar Domowy


Rekomendowane odpowiedzi

Tylko 30 minut gotowania?

 

Tak dokładnie 30'. Od pewnego czasu stosuję chmielenie brzeczki przedniej (w woreczku). Chmiel moczy się w brzeczce od momentu filtracji aż do zakończenia gotowania czyli od 90 do 120'. wygodna metoda do uzyskania ciekawego smaku. Z goryczką nie ma problemu, należy użyć tylko trochę więcej chmielu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #37 18.01.2013

American Wheat Beer 12°Blg

 

Surowce:

Słód pilzneński 2 kg

Słód pszeniczny 2 kg

Słód Carawheat 0,5 kg

Chmiel Perle 15 g

Chmiel Sybilla 15 g

Chmiel Citra 15 g

Drożdże Safbrew WB-06

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 15 litrów wody o temp. 50°C

44°C - 20'

63°C - 40'

72°C - 20'

76°C - 10' -> filtracja

 

Ale to Ci wyjdzie weizen a nie amerykańska pszenica.

Weizen to nie może być z uwagi na zawartą w piwie goryczkę. Amerykański weizen prędzej ;) Jest to piwo pszeniczne zacierane na weizena z dodatkiem chmieli amerykańskich na smak. Piwo ostatecznie powędruje do kega pepsi z chmielami zza wielkiej wody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znaczy: przechmielony weizen ;). Ogólnie amerykańska pszenica jest fermentowana zwykłymi drożdżami ejlowymi o czystym profilu. Nie ma w niej być goździków i bananów.

Edytowane przez JacekKocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #34 13.12.2012

Dry Stout 11°Blg

 

Warka wreszcie zabutelkowana. Była na burzliwej, aż 40 dni, zeszła do 4°Blg, dodałem do flaszek 90 g cukru. Dlaczego tak długo? Żywot grety dobiegł końca. W zasadzie kapslownicę wyrzuciłem do kosza, więc przez dłuższy czas nie miałem możliwości butelkowania piwa. Zachowałem tylko głowicę. Z pomocą brata powstała kapslownica stołowa. Wygląda bardzo prowizorycznie ale spełnia swoją funkcję. Żałuję tylko, że nie przelałem piwa na cichą. Obawiam się, że rozkładające się drożdże mogły wpłynąć na smak tego piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będzie dobrze. Nie zauważysz różnicy. Drożdże na górze - zwłaszcza w takiej temperaturze - zbiły się w beton, utworzyły pancerną skorupę i nie miały wpływu na smak.

Obyś Jędrek miał rację. Szkoda piwa bo zapowiadało się na bardzo udane. Czas pokaże co będzie dalej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #36 12.01.2013

American India Pale Ale 15°Blg

 

16l piwa trafiło do kega po 17 dniach fermentacji z dodatkiem 60 g cukru. Zeszło do 4°Blg. Dodałem po 15 g chmieli Chinook, Cascade, Tomawawk.

Edytowane przez 19Mateusz87
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #38 07.02.2013

Pils 12°Blg

 

Surowce:

Słód pilzneński 3,5 kg

Słód monachijski I 0,5 kg

Słód pszeniczny 0,3 kg

Słód melanoidowy 0,2 kg

Chmiel Perle 80 g

Drożdże Saflager w34/70 (gęstwa I zbiór)

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 66°C

63°C - 30'

72°C - 20'

76°C - 10' -> filtracja

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 80 g Perle

Chłodzenie do 16°C -> objętość końcowa: 23 l

 

Wydajność: 64%

 

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 9°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #39 11.02.2013

Bożonarodzeniowe 15°Blg

 

Surowce:

Słód pilzneński 3 kg

Słód monachijski I 1 kg

Słód pszeniczny 1 kg

Słód Biscuit 0,5 kg

Słód Caraaroma 0,5 kg

Słód Carahell 0,4 kg

Płatki owsiane błyskawiczne 0,8 kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8 kg

Chmiel Iunga 30 g

Drożdże Safale US-05 (gęstwa I zbiór)

 

Zacieranie:

Słód wraz z płatkami wsypujemy do 22 litrów wody o temp. 70°C

66°C - 50'

76°C - 10' -> filtracja

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 30 g Iunga

Chłodzenie do 24°C -> objętość końcowa: 29 l

 

Wydajność: 58%

 

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 18°C

 

UWAGI:

Piwo warzone z pomocą kolegi z pracy, być może w przyszłości będzie piwowarem. Podczas zacierania termometr mi zwariował, nie wiem jakie przyniesie to efekty. Najważniejsze żeby piwo dobrze odfermentowało. Wysładzanie zakończyłem dość wcześnie, aby uzyskać brzeczkę lepszej jakości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #35 09.01.2013

Pils 11°Blg

 

Warka przelana do kega pepsi po 17 dniach fermentacji cichej z dodatkiem 45 g cukru oraz 20 g chmielu Sybilla. Reszta tj. 2,5 l trafiło do flaszek z dodatkiem 15 g cukru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #40 25.02.2013

Bursztynowy Lager 11°Blg

 

Surowce:

Słód pilzneński 3 kg

Słód Caramunich I 1 kg

Słód monachijski I 0,5 kg

Chmiel Perle 20 g

Chmiel Sybilla 20 g

Drożdże W34/70 (gęstwa I zbiór)

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 68°C

63°C - 30'

72°C - 30 '

76°C - 10' -> filtracja

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 30 g Perle i 20 g Sybilla

Chłodzenie do 18°C -> objętość końcowa: 24 l

 

Wydajność: 61%

 

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 10°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #41 25.02.2013

Vienna Lagerr 12°Blg

 

Surowce:

Słód wiedeński 3 kg

Słód Caramunich I 1 kg

Słód monachijski I 0,5 kg

Chmiel Perle 20 g

Chmiel Sybilla 20 g

Drożdże W34/70 (gęstwa I zbiór)

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 68°C

63°C - 40'

72°C - 30 '

76°C - 10' -> filtracja

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 30 g Perle i 20 g Sybilla

Chłodzenie do 18°C -> objętość końcowa: 22 l

 

Wydajność: 61%

 

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa: 10°C

 

UWAGI:

Ostatnie dwie warki warzone wspólnie z bratem. Piwa te są bardzo podobne do siebie, różnią się trochę zasypem i profilem zacierania. Już wiem, że w wiedeńskim przesadziłem z kolorem. Od kilku warek mam problem z wydajnością, a co gorsza nie mogę odnaleźć przyczyny. Śrutuję dość drobno, wysładzam ponad godzinę, nie wiem co dalej wykombinować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Warka #42 – Coffee Lager 15ºBlg – 29.03.2013

 

Surowce:

Słód pilzneński 5 kg

Chmiel Perle 40 g

Kawa 40 g

Drożdże W34/70 (gęstwa I zbiór)

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 18 litrów wody o temp. 68°C

63°C - 40'

72°C - 10 '

76°C - 10' > filtracja

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 40 g Perle

Kawa 40 g po zakończeniu gotowania

 

Wydajność: 63%

 

Fermentacja:

burzliwa: 28 dni w 8°C

 

Rozlew:

26.04.2013

keg 19 l / 30 g cukru

Edytowane przez 19Mateusz87
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #43 – Koźlak 15ºBlg – 30.03.2013

 

Surowce:

Słód wiedeński 4 kg

Słód monachijski I 1 kg

Słód Carahell 0,5 kg

Słód pszeniczny 0,5 kg

Słód Caraaroma 0,3 kg

Słód Caramunich III 0,2 kg

Chmiel Perle 45 g

Drożdże W34/70 (gęstwa II zbiór)

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 20 litrów wody o temp. 70°C

66°C - 40'

72°C - 30 '

76°C - 10' > filtracja

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 45 g Perle

 

Wydajność: 61%

 

Fermentacja:

burzliwa: 35 dni w 8°C

 

Rozlew:

04.05.2013

keg 19 l / 30 g cukru + 4 l / 15 g cukru

Edytowane przez 19Mateusz87
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #44 – Monachijskie Ciemne 11ºBlg – 03.04.2013

 

Surowce:

Słód monachijski II 3 kg

Słód pszeniczny 0,7 kg

Słód Caramunich III 0,5 kg

Chmiel Perle 20 g

Chmiel Sybilla 20 g

Drożdże W34/70 (gęstwa II zbiór)

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 18 litrów wody o temp. 70°C

66°C - 60'

76°C - 10' > filtracja

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 20 g Perle i 20 g Sybilla

 

Wydajność: 66%

 

Fermentacja:

burzliwa: 36 dni w 9°C

 

Rozlew:

09.05.2013

keg 19 l / 25 g cukru + 6 l / 20 g cukru

Edytowane przez 19Mateusz87
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #45 – Pils 12ºBlg – 06.04.2013

 

Surowce:

Słód pilzneński 3,5 kg

Słód wiedeński 0,8 kg

Słód monachijski I 0,7 kg

Chmiel Perle 40 g

Drożdże W34/70 (gęstwa II zbiór)

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 68°C

63°C - 40'

72°C - 20 '

76°C - 10' > filtracja

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 40 g Perle

 

Wydajność: 62%

 

Fermentacja:

burzliwa: 37 dni w 10°C

 

Rozlew:

13.05.2013

keg 19 l / 20 g cukru + 3 l / 10 g cukru

Edytowane przez 19Mateusz87
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam ochotę pośpiewać pieśni wielkanocne, choć trochę za wcześnie na ten okres. "ALLELUJA, POWSTAŁ Z GROBU, ŻYW JEST WŚRÓD NAS, ALLELUJA!"

 

Dobrze, żeś przemówił, Brachu :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam ochotę pośpiewać pieśni wielkanocne, choć trochę za wcześnie na ten okres. "ALLELUJA, POWSTAŁ Z GROBU, ŻYW JEST WŚRÓD NAS, ALLELUJA!"

 

Dobrze, żeś przemówił, Brachu :okey:

 

Trochę się zmieniło w naszym życiu. Nie miałem czasu na warzenie piwa, na forum prawie w ogóle nie zaglądałem. Teraz wznawiam działalność piwowarską z podobnym tempem jak w poprzednich sezonach czyli około 10 warek / rok. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #46 - Pszeniczne 12°Blg - 04.02.2014

 

Surowce:

Słód pilzneński 2 kg

Słód pszeniczny 2 kg

Chmiel Perle 30 g

Drożdże WB – 06

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 14 litrów wody o temp. 48°C + 20 g Perle

44°C - 30'

63°C - 30'

72°C - 20 '

76°C - 10' > filtracja > 10 g Perle

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

 

Wydajność: 72%

 

Fermentacja:

burzliwa: dni w 20°C w 12 dni

 

Rozlew:

17.02.2012

keg 19 l + 4 l / 15 g cukru

Edytowane przez 19Mateusz87
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.