needmorehops Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Drożdże dedykowane do modnego ostatnio stylu Vermont/New England IPA pochodzącego z północno-wschodniej części USA. [Ze strony producenta] Bardzo pylisty szczep do piw w stylu New England IPA, daje przyjemny, zbalansowany profil owocowych estrów, podkreślając jednocześnie mocne chmielenie aromatycznymi odmianami chmielu. Typ fermentacji : górna Zakres temperatur fermentacji : 18-22 st.C Stopień odfermentowania : 75-83% Flokulacja : niska Tolerancja alkoholu w piwie : 9% ABV Szczep polecany do piw w stylach : New England IPA Profil szczepu zbliżony do : Yeast Bay Vermont Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 1 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 (edytowane) Zrobiłem na drożdżach FM55 Zielone Wzgórze dwa poniżej wymienione piwa; 1. Session New England IPA, 11 Blg, 30 IBU, zrobiony 1 litro starter, zacierane w 67 °C, fermentowane w temperaturze otoczenia 18-20 stopni narastająco, fermentacja burzliwa 9 dni, odfermentowało do 4 Blg. Fermentacja cicha 8 dni, na ostatnie 5 dni dodane chmiele na zimno, odfermentowało do 3,6 Blg. Wyszło jak powinno nie klarowne, czuć owocowość, ale chyba chmielenie na zimno podbiło goryczkę i w smaku nie jest już takie soczkowate jakbym chciał. Kolor ma taki brudny ( jak kolor soku wyciśniętego ze świeżych jabłek ) a nie ładny pomarańczowny.... W smaku jest takie jakieś ostre, nie wiem z czego to wynika... 2. New Englad IPA, 17 Blg, 38 IBU, na gęstwie po session neipa, zacierany w 67 °C, fermentowane w temperaturze otoczenia 18-20 °C narastająco fermentacja burzliwa 10 dni, odfermentowało do 5,5 Blg. Fermentacja cicha 8 dni, odfermentowało do 5 Blg. Nie wiem o co chodzi ale wyszło całkowicie klarowne... Edytowane 4 Maja 2018 przez rayavaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 @rayavaldek Pamiętasz ile ruszały Ci te drożdże? Jak na razie fm52 wystartowały i piana na 2cm, a w tym samym czasie na fm55 żadnych oznak fermentacji. Drożdże zadane bezpośrednio do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 W dniu 20.01.2019 o 21:02, maciek1221 napisał: @rayavaldek Pamiętasz ile ruszały Ci te drożdże? Jak na razie fm52 wystartowały i piana na 2cm, a w tym samym czasie na fm55 żadnych oznak fermentacji. Drożdże zadane bezpośrednio do fermentora. Sprawdziłem moje notatki i wynika z nich, że: - ze startera po około 18-20 godzinach od zadania już bardzo bulgotało z rurki. - z dwudniowej gęstwy po 9 godzinach od zadania także bardzo bulgotało z rurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Dzięki za odpowiedź. U mnie prosto z fiołki ruszyły z pianą po około 35 godzinach. W 5 dni wszystko zjedzone j nie ma śladu po pianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neutralny Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Cześć. Mam gęstwę po wykonaniu Vermont IPA ok. 15 BLG z użyciem FM-55. Mój plan warzenia przewiduje double West Coast IPA ok. 17 BLG. Oczywiście zacieranie będzie na wytrawnie, nie będzie płatków, nie będzie chmielenia na etapie burzliwej fermentacji. I tutaj mam pytanie, czy uważacie, że te drożdże FM-55 w postaci gęstwy nie zepsują stylu west coast? Alternatywnie mogę tę gęstwę wykorzystać do barley wine ok. 23 BLG. Takie barley wine i tak musi poleżeć przed spożyciem, więc nawet jakby zmętniało od tych drożdży, to pewnie zdąży się wyklarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Król Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Jak szybko FM55 zjadły cukry ? Pytam bo po 2 dniach fermentacja zwalnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Grabowski Opublikowano 19 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 (edytowane) Przeczytałem różne opinie na forach na temat drożdży oraz wysłuchałem Alchemii i się zniechęciłem, na szczęście miałem okazję próbować czyjeś piwo domowe na nich i byłem zaskoczony że jest to pyszna NEIPA a nie pszenica. Postanowiłem kupić , rozkręciłem zadałem do piwa chmielonego na hop stand Idaho a na zimno Idaho i Nelson. Zasyp to Best Heidelberg 80.5%, Owsiany z Castlemalting 13.5% i Carapils 5%. Fermentacja rozpoczęła się bardzo szybko bo po ok 12h zaczęła tworzyć się piana i bulkanie a piwo zeszło z 15.5 do 3.5 BLG. Finalnie jest to jedno z najlepszych piw jakie zrobiłem, cholernie pijalne, mega aromat, niziutka goryczka i charakterystyczna słodycz typowa dla NEIPA. Obecnie robię kolejną warkę a dzięki temu że sam spróbowałem tych drożdży to z pewnością będą pierwszym wyborem do NEIPA. Edytowane 19 Października 2021 przez Darek Grabowski Paweł76 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się