łysy ĄĘ Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) Cześć, Przymierzam się do receptury czyszczącej magazyn słodów w mojej wiosennej sesji piwowarzenia. Wychodzi mi coś na kształt wheat wine'a 22Blg. PPPP liczy mi ze wstępnej receptury kolor brzeczki na 15EBC. Wymarzyłem sobie głęboką czerwień i trochę teraz brakuje koloru. Widziałem gdzieś na forum, że dobry efekt daje użycie jęczmienia palonego. Jak dołożę w arkuszu 200g prażonego jęczmienia z Optimy, to pokazuje mi kolor 43EBC. Przyjmijmy, że jest to jakaś baza. Planuję to piwo leżakować potem z owocami typu wiśnia, jagoda macerowanymi w "domowej whisky". One powinny dodać coś od siebie, aby czerwień poszła w kierunku burgunda. Teraz pytanie: W jaki sposób ekstrahować kolor z jęczmienia unikając przejścia do piwa paloności? Edytowane 30 Maja 2017 przez łysy ĄĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Zalej zimną wodą na 24h Wysłane za pomocą mTalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 30 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Czy założyć słabszą utylizację koloru niż przy zaparzaniu w wodzie do wysładzania? Użyć więcej jęczmienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 43 EBC to już jest głęboki brąz, czerwień dawno przestrzelona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 40g jęczmienia palonego na 15 minut dało mi piękną czerwień z refleksami oranżu, paloności minimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 50g jęczmienia na 25l na koniec zacierania i wyszła w miarę czerwona AIPA Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka koval_blazej 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Ekstrakt barwiący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się