jka.kawa Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Witam, planuję uwarzyć 50l porteru bałtyckiego. Tak wiem że sezon na dolniaki już się skończył ale dostałem od kolegi 2 fiolki drożdży FM 30 Bohemska rapsodia z datą do 8.06.2017r, a utrzymanie temperatury nie będzie dla mnie problemem. Pytanie jest inne, czy mogę zrobić 2 litrowy starter z 2 fiolek FM i zadać po 1 litrze do każdego fermentora z 25 litrami piwa ok 20 blg? Niestety kolbę mam tylko jedną więc stąd ten pomysł. Edytowane 1 Czerwca 2017 przez jka.kawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Witam, Za mało drożdży, tylko na 1 wiadro wychodzi 5l starter, i to zakładając że dasz do startera 2 fiolki. Edytowane 1 Czerwca 2017 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Ja zrobiłbym to tak: dwulitrowy starter, do 20-25 litrów pilsa 10-11BLG a zebraną gęstwę do porteru. edit: Mr. Malty pokazuje jednak mniejszy starter, niemniej ja bym zrobił właśnie tak. Edytowane 1 Czerwca 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jka.kawa Opublikowano 1 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Niestety nie mam możliwości zrobienia słabszego piwa i zebrania gęstwy. Czy waszym zdaniem zrobienie 2 litrowego startera z 1 fiolki i zadanie do 25 litrów piwa da radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Fermentacja ruszy choć z dłuższą fazą lag. Problemem jest raczej to co otrzymasz. Z mojego doświadczenia z fermentacją lagerów - za mało drożdży = kiepskie piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Wpisz sobie w kalkulator, np. Brewersfriend. Starter 2l na mieszadle to dla mocniejszych ale wychodzi, a nie do lagera, gdzie tych drożdży trzeba ponad 2x więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się