jka.kawa Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Witam, planuję uwarzyć 50l porteru bałtyckiego. Tak wiem że sezon na dolniaki już się skończył ale dostałem od kolegi 2 fiolki drożdży FM 30 Bohemska rapsodia z datą do 8.06.2017r, a utrzymanie temperatury nie będzie dla mnie problemem. Pytanie jest inne, czy mogę zrobić 2 litrowy starter z 2 fiolek FM i zadać po 1 litrze do każdego fermentora z 25 litrami piwa ok 20 blg? Niestety kolbę mam tylko jedną więc stąd ten pomysł. Edytowane 1 Czerwca 2017 przez jka.kawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Witam, Za mało drożdży, tylko na 1 wiadro wychodzi 5l starter, i to zakładając że dasz do startera 2 fiolki. Edytowane 1 Czerwca 2017 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Ja zrobiłbym to tak: dwulitrowy starter, do 20-25 litrów pilsa 10-11BLG a zebraną gęstwę do porteru. edit: Mr. Malty pokazuje jednak mniejszy starter, niemniej ja bym zrobił właśnie tak. Edytowane 1 Czerwca 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jka.kawa Opublikowano 1 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Niestety nie mam możliwości zrobienia słabszego piwa i zebrania gęstwy. Czy waszym zdaniem zrobienie 2 litrowego startera z 1 fiolki i zadanie do 25 litrów piwa da radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Fermentacja ruszy choć z dłuższą fazą lag. Problemem jest raczej to co otrzymasz. Z mojego doświadczenia z fermentacją lagerów - za mało drożdży = kiepskie piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Wpisz sobie w kalkulator, np. Brewersfriend. Starter 2l na mieszadle to dla mocniejszych ale wychodzi, a nie do lagera, gdzie tych drożdży trzeba ponad 2x więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi