Jump to content

Nieszczelny fermentor - jak określić koniec burzliwej?


Recommended Posts

Cześć wszystkim!

Nastawiłem piwo i okazało się że gdzieś musi być nieszczelność, bo piana obfita, a rura nie bulka.

Piwo mam dochmielić podczas cichej fermentacji.

I tu mam problem,bo nie wiem jak określić kiedy burzliwa się kończy. Może kotś z was ma jakiś pomysł?

 

Od razu mówię że na cichą nie przelewam, a zostawiam w tym samym fermentorze.

Link to comment
Share on other sites

Zdolność wróżenia nie jest moją mocną stroną, więc nie odpowiem na tak postawione pytanie. 

 

Natomiast chodzi przede wszystkim o moment, kiedy blg przestanie spadać. Jeśli przez 3 dni nie będziesz obserwował spadków, to można przyjąć, ze brzeczka przefermentowała. 

Edited by Wania
Link to comment
Share on other sites

 

 

To wiem, ale wtedy jest już czas na przelewanie do butelek, a mi chodzi o moment miedzy burzliwa a cicha fermentacją

1. do czego Ci ta wiedza?

2. podział na fermentację burzliwą i cichą jest raczej sztucznym tworem :(

3. http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Przebieg_fermentacji

4. raczej chmiel na zimno (po zakończeniu całej fermentacji) niż w trakcie fermentacji cichej :)

Link to comment
Share on other sites

Przestaje spadać kończy się burzliwa. Oczywiście może się zdarzyć, że na cichej coś tam jeszcze doje, zwłaszcza jeśli się przelewa i natleni przy okazji.

Link to comment
Share on other sites

 

 

To wiem, ale wtedy jest już czas na przelewanie do butelek, a mi chodzi o moment miedzy burzliwa a cicha fermentacją

 

Nie do końca to jest prawdą. Żarcie cukrów to nie jedyna praca jaką wykonują drożdże ;)

Musisz dać im dodatkowy czas na usunięcie niekorzystnych związków po fermentacji - drożdże wtedy po sobie "sprzątają". Wtedy wydziela się mniej dwutlenku węgla, blg spada bardzo nieznacznie, albo w ogóle już nie spada. Dużo osób robi wtedy błąd butelkując już piwo, bo myślą, że fermentacja się zakończyła.

Link to comment
Share on other sites

Potwierdzam słowa Dr2. Nie ma takiego czegos w piwowarstwie jak fermentacja burzliwa i cicha. Jest po prostu fermentacja. Termin "cicha" został zaczerpnięty z winiarstwa. W pieowarstwie obserwujemy jedynie poziom cukrów...nic więcej.

Link to comment
Share on other sites

Potwierdzam słowa Dr2. Nie ma takiego czegos w piwowarstwie jak fermentacja burzliwa i cicha. Jest po prostu fermentacja. Termin "cicha" został zaczerpnięty z winiarstwa. W pieowarstwie obserwujemy jedynie poziom cukrów...nic więcej.

A ja sądzę że Dr dla zasady bije pianę o nazewnictwo zamiast przejść do meritum i wytłumaczyć łopatologicznie chlopakowi co ma zrobić.

Link to comment
Share on other sites

A ja myślę, że przeczytałeś 2 pierwsze punkty wypowiedzi Dr.

Wiedza o końcu burzliwej i początku cichej nic piwowarowi nie daje, a chmielenie na zimno powinno być po fermentacji.

Powielanie na forum wpisu z wiki mija się z celem, więc wszystko się zgadza ;)

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.