frycek1987 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Cześć wszystkim! Nastawiłem piwo i okazało się że gdzieś musi być nieszczelność, bo piana obfita, a rura nie bulka. Piwo mam dochmielić podczas cichej fermentacji. I tu mam problem,bo nie wiem jak określić kiedy burzliwa się kończy. Może kotś z was ma jakiś pomysł? Od razu mówię że na cichą nie przelewam, a zostawiam w tym samym fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zmierzyć balingometrem albo refraktometrem? frycek1987 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Jak to lekkie piwo do 15 BLG, to potrzymaj je w wiadrze 3/4 tygodnie. na ostatnie dni sypnij chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frycek1987 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 @Wania: i przy ile nblg znak ze skonczyla sie burzliwa a zaczęła cicha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 (edytowane) Zdolność wróżenia nie jest moją mocną stroną, więc nie odpowiem na tak postawione pytanie. Natomiast chodzi przede wszystkim o moment, kiedy blg przestanie spadać. Jeśli przez 3 dni nie będziesz obserwował spadków, to można przyjąć, ze brzeczka przefermentowała. Edytowane 3 Czerwca 2017 przez Wania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frycek1987 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 To wiem, ale wtedy jest już czas na przelewanie do butelek, a mi chodzi o moment miedzy burzliwa a cicha fermentacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 To wiem, ale wtedy jest już czas na przelewanie do butelek, a mi chodzi o moment miedzy burzliwa a cicha fermentacją 1. do czego Ci ta wiedza? 2. podział na fermentację burzliwą i cichą jest raczej sztucznym tworem 3. http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Przebieg_fermentacji 4. raczej chmiel na zimno (po zakończeniu całej fermentacji) niż w trakcie fermentacji cichej Wania i dirk gently 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Przestaje spadać kończy się burzliwa. Oczywiście może się zdarzyć, że na cichej coś tam jeszcze doje, zwłaszcza jeśli się przelewa i natleni przy okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 (edytowane) Trolling? Edytowane 3 Czerwca 2017 przez kantor dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 To wiem, ale wtedy jest już czas na przelewanie do butelek, a mi chodzi o moment miedzy burzliwa a cicha fermentacją Nie do końca to jest prawdą. Żarcie cukrów to nie jedyna praca jaką wykonują drożdże Musisz dać im dodatkowy czas na usunięcie niekorzystnych związków po fermentacji - drożdże wtedy po sobie "sprzątają". Wtedy wydziela się mniej dwutlenku węgla, blg spada bardzo nieznacznie, albo w ogóle już nie spada. Dużo osób robi wtedy błąd butelkując już piwo, bo myślą, że fermentacja się zakończyła. Pindin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frycek1987 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Czyli jesli w 3 tygodniu co 2 dzień trzy razy zmierzę blg i będzie bez zmian to wtedy mogę sypnąć chmiel i powiedzmy po 5 dniach butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frycek1987 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Dodam, że w instrukcji brewkitu mówią zepy po 5 dniach chmielic i kolejnych pieciu butelkowac, ale dla mnie to jakis absurd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Potwierdzam słowa Dr2. Nie ma takiego czegos w piwowarstwie jak fermentacja burzliwa i cicha. Jest po prostu fermentacja. Termin "cicha" został zaczerpnięty z winiarstwa. W pieowarstwie obserwujemy jedynie poziom cukrów...nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Potwierdzam słowa Dr2. Nie ma takiego czegos w piwowarstwie jak fermentacja burzliwa i cicha. Jest po prostu fermentacja. Termin "cicha" został zaczerpnięty z winiarstwa. W pieowarstwie obserwujemy jedynie poziom cukrów...nic więcej. A ja sądzę że Dr dla zasady bije pianę o nazewnictwo zamiast przejść do meritum i wytłumaczyć łopatologicznie chlopakowi co ma zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 A ja myślę, że przeczytałeś 2 pierwsze punkty wypowiedzi Dr. Wiedza o końcu burzliwej i początku cichej nic piwowarowi nie daje, a chmielenie na zimno powinno być po fermentacji. Powielanie na forum wpisu z wiki mija się z celem, więc wszystko się zgadza Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi