frycek1987 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Cześć wszystkim! Nastawiłem piwo i okazało się że gdzieś musi być nieszczelność, bo piana obfita, a rura nie bulka. Piwo mam dochmielić podczas cichej fermentacji. I tu mam problem,bo nie wiem jak określić kiedy burzliwa się kończy. Może kotś z was ma jakiś pomysł? Od razu mówię że na cichą nie przelewam, a zostawiam w tym samym fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zmierzyć balingometrem albo refraktometrem? frycek1987 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Jak to lekkie piwo do 15 BLG, to potrzymaj je w wiadrze 3/4 tygodnie. na ostatnie dni sypnij chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frycek1987 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 @Wania: i przy ile nblg znak ze skonczyla sie burzliwa a zaczęła cicha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 (edytowane) Zdolność wróżenia nie jest moją mocną stroną, więc nie odpowiem na tak postawione pytanie. Natomiast chodzi przede wszystkim o moment, kiedy blg przestanie spadać. Jeśli przez 3 dni nie będziesz obserwował spadków, to można przyjąć, ze brzeczka przefermentowała. Edytowane 3 Czerwca 2017 przez Wania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frycek1987 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 To wiem, ale wtedy jest już czas na przelewanie do butelek, a mi chodzi o moment miedzy burzliwa a cicha fermentacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 To wiem, ale wtedy jest już czas na przelewanie do butelek, a mi chodzi o moment miedzy burzliwa a cicha fermentacją 1. do czego Ci ta wiedza? 2. podział na fermentację burzliwą i cichą jest raczej sztucznym tworem 3. http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Przebieg_fermentacji 4. raczej chmiel na zimno (po zakończeniu całej fermentacji) niż w trakcie fermentacji cichej dirk gently i Wania 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Przestaje spadać kończy się burzliwa. Oczywiście może się zdarzyć, że na cichej coś tam jeszcze doje, zwłaszcza jeśli się przelewa i natleni przy okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 (edytowane) Trolling? Edytowane 3 Czerwca 2017 przez kantor dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 To wiem, ale wtedy jest już czas na przelewanie do butelek, a mi chodzi o moment miedzy burzliwa a cicha fermentacją Nie do końca to jest prawdą. Żarcie cukrów to nie jedyna praca jaką wykonują drożdże Musisz dać im dodatkowy czas na usunięcie niekorzystnych związków po fermentacji - drożdże wtedy po sobie "sprzątają". Wtedy wydziela się mniej dwutlenku węgla, blg spada bardzo nieznacznie, albo w ogóle już nie spada. Dużo osób robi wtedy błąd butelkując już piwo, bo myślą, że fermentacja się zakończyła. Pindin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frycek1987 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Czyli jesli w 3 tygodniu co 2 dzień trzy razy zmierzę blg i będzie bez zmian to wtedy mogę sypnąć chmiel i powiedzmy po 5 dniach butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frycek1987 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Dodam, że w instrukcji brewkitu mówią zepy po 5 dniach chmielic i kolejnych pieciu butelkowac, ale dla mnie to jakis absurd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Potwierdzam słowa Dr2. Nie ma takiego czegos w piwowarstwie jak fermentacja burzliwa i cicha. Jest po prostu fermentacja. Termin "cicha" został zaczerpnięty z winiarstwa. W pieowarstwie obserwujemy jedynie poziom cukrów...nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Potwierdzam słowa Dr2. Nie ma takiego czegos w piwowarstwie jak fermentacja burzliwa i cicha. Jest po prostu fermentacja. Termin "cicha" został zaczerpnięty z winiarstwa. W pieowarstwie obserwujemy jedynie poziom cukrów...nic więcej. A ja sądzę że Dr dla zasady bije pianę o nazewnictwo zamiast przejść do meritum i wytłumaczyć łopatologicznie chlopakowi co ma zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 A ja myślę, że przeczytałeś 2 pierwsze punkty wypowiedzi Dr. Wiedza o końcu burzliwej i początku cichej nic piwowarowi nie daje, a chmielenie na zimno powinno być po fermentacji. Powielanie na forum wpisu z wiki mija się z celem, więc wszystko się zgadza Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się