HalfdanTheBlack Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Witam, nowy na forum i w ogóle nowy.. Po kilkumiesięcznej przerwie mam ochotę zabrać się za nową warkę, tyle że przy ostatniej pojawił się problem i chciałbym go wyeliminować. Piwo z ekstraktów jakie zrobiłem: Bruntal jasny 3,4 kg WES bursztynowy 0,5 kg drożdże Danstar Windsor East Kent Golding Blg pocz 13, Blg końcowe 2 Po 8 dniach burzliwej fermentacji zlane na cichą na tydzień i na 4 ostatnie dni cichej dodane 20g EKG. Do refermentacji na 20l dałem 80g cukru. Po trzech tygodniach pierwsza butelka do degustacji. Wyszło smaczne, z miłym aromatem, nie do końca klarowne, ale tym się nie przejmowałem. Do tego lekko gazowane - tak jak miało być. Po tych trzech tygodniach przeniosłem w chłodniejsze miejsce, które niestety za chłodne nie jest - min 18st max 22st. Piwo szybko "wyszło" ale zostawiłem kilka butelek na później. To "później" nastąpiło po 8 miesiącach i tu niestety dramat: piwo wychodzi z butelki. Jest bardzo mocno nagazowane. Dalej jest smaczne ale da się je pić po minimum pół godziny od nalania jak opadnie piana. Co może być przyczyną? Za szybko zlane z burzliwej fermentacji mimo, że Blg już nie szło w dół i wyglądało na klarowne? Jakiś błąd przy chmieleniu na zimno, np niedostateczna filtracja przed zlaniem? Zbyt wysoka temperatura przechowywania? A może wszystko na raz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Porządne schłodzenie nie pomaga na to wychodzenie z butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 (edytowane) Wg mnie gushing spowodowany drobinami chmielu po chmieleniu na zimno. Następnym razem zastosuj cold crash. Edytowane 6 Czerwca 2017 przez Piwosz86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HalfdanTheBlack Opublikowano 5 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 (edytowane) Porządne schłodzenie nie pomaga na to wychodzenie z butelki? Niestety nie, potrzymałem kolejna butelkę tydzień w lodówce i jest tak samo. Edytowane 5 Czerwca 2017 przez HalfdanTheBlack Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HalfdanTheBlack Opublikowano 5 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Wg mnie gushing spowodowany drobinami chmielu po chmieleniu na zimno. Następnym razem zastosuj cold crush. Ok, dzięki. Pomyślę o tym i następnym razem pewnie schłodzę na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Wg mnie gushing spowodowany drobinami chmielu po chmieleniu na zimno. Następnym razem zastosuj cold crush. Crash dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Crash No tak Mój błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Gushing od drobin chmielu by wyszedł przy wszystkich butelkach, albo w większości. Piwo ma gushing czy jest przegazowane? Może piwo jest przegazowane z powodu "infekcji", która powoli dojrzewała przez te 8 miesięcy. Piwo, które robimy nigdy nie jest wolne od bakterii, tylko minimalizujemy ich ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Niedofermentowane. dirk gently i mimazy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Wg mnie gushing spowodowany drobinami chmielu po chmieleniu na zimno. Następnym razem zastosuj cold crash.I te drobiny się nagle pojawiły po kilku miesiącach? Piwo niedofermentowane i tyle. mimazy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Blg pocz 13, Blg końcowe 2 Niedofermentowane Piwo niedofermentowane i tyle. Odfermentowanie z 13 blg na 2 blg to niedofermentowane piwo? Łoo Matko Bosko, to ponad połowa moich warek musiałaby po otwarciu wyglądać jak gejzery z Yellowstone! Gushingu coś ostatnio nie miałem, a do refermentacji sypie grubo ponad 80 g cukru. Mam parę butelek rozlanych w listopadzie, gdzie blg końcowe było nieco poniżej 2, do refermentacji poszło 110 g cukru na 19 L i piwo wyszło lekko nagazowane, co więcej, nadal jest lekko nagazowane - cuda jakieś? Chyba, że te ekstrakty słodowe to same cukry proste i powinno końcowe blg być poniżej 1...albo nawet 0! Tylko zastanawia mnie jakby to piwo potem smakowało. I te drobiny się nagle pojawiły po kilku miesiącach? A to może drożdże po tych kilku miesiącach "ożyły" i dojadły co tam miały pod ręką? Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Odfermentowanie z 13 blg na 2 blg to niedofermentowane piwo?Nieważne do ilu, tylko czy do końca. Ćwierć Blg może wywołać gushing. A to może drożdże po tych kilku miesiącach "ożyły" i dojadły co tam miały pod ręką? Tak, wyobraź sobie że drożdże to żywe stworzenia, które czasem "zasypiają" a czasem się "budzą", a raczej pewnie bardzo powoli sobie tę resztkę dojadały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Tak, dojadanie po czasie jest nagminne. Myślę że połowa piw, szczególnie tych mocniejszych po powiedzmy roku będzie bardziej nagazowane, niżby to wynikało z ilości cukru dodanego do refermentacji. I jak wspomniał kolega nie ma znaczenia że zeszło do 2, np drożdże dedykowane do saisonow zjadają takie piwo 14 blg do 1 i nie ma w tym nic dziwnego. Jest jeszcze wiele czynników które wpływają na gęstość końcową. Inna sprawa to infekcje, też z pewnością mogą powodować gushing. Ostatnie co mi przychodzi do głowy to obecność w slodzie metabolitów grzyba fusarium. Powstała o tym praca doktorska, nie wiem czy tylko jedna Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Jak piwo jest butelkowane dofermentowane, to nic nie jest dojadane później. Mam ris, piwa na Brettach itp. ze stabilnym wysyceniem po 2-3 latach, kiedyś jak nie pilnowałem dofermentowania, to przy trudniejszych drożdżach (np. S-04, belgijskie) miałem przegazowanie po 2-3 miesiącach praktycznie w każdej warce. Edytowane 13 Czerwca 2017 przez kantor zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Oczywiście że Ci się nigdy nie przegazuje, ale to przy idealnym odfermentowaniu, które ciężko przypilnować z niedużym doświadczeniem. Musisz obiektywnie przyznać że to najbardziej prawdopodobny powód przegazowania - niezupełnie odfermentowanie. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgadzam się, ewentualnie infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iincognito Opublikowano 15 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 Za krótka fermentacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 Za krótka, w za niskiej temperaturze, za mało drożdży, drożdże w złej kondycji, za słabe natlenienie, wahania temperatury podczas fermentacji itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się