Jump to content

Bardzo dłuuga burzliwa fermentacja.


Recommended Posts

Witam wszystkich.

Czytam to forum od dłuższego czasu, dużo mi pomogło w podjęciu decyzji o zakupie sprzętu i rozpoczęciu warzenia w domu :). Do tej pory uwarzyłem 8 warek (1 z brewkitu, reszta z zacieraniem) i do tej pory myślę że szło to sprawnie. Z tą ostatnią mam problem - z którym chciałem się zwrócić do Was pisząc pierwszego posta.

 

Wiem że to może zabrzmieć jak standardowy problem pod tytułem bulka/nie bulka, ale..

Uwarzyłem pilsa 12blg (ze słodów, z zestawu surowców, drożdże Brewgo-01). Fermentuję go w "dedykowanej" lodówce. Jednak dzień po uwarzeniu zauważyłem że lodówka nie działa prawidłowo. Temperatura skoczyła do 16*. Zastępczą lodówkę udało mi się załatwić dopiero po 4 dniach, kiedy w starej temperatura sięgała już 19 stopni. Piwo normalnie fermentowało, wszystko wyglądało OK. Pomyślałem że pewnie skończy się na owocowych aromatach. (na opakowaniu drożdży podają tolerancję do 22 stopni). Jednak dziś mijają 3 tygodnie a piwo nadal fermentuje. Utrzymuje się jeszcze delikatna pianka, ciągle wytwarza się gaz (ostatnio go kontrolnie spuściłem, "wgniatając" plastikowe wieko fermentora, jednak po dobie wieko znowu "napęczniało"). Co gorsza, od 5 dni stoi na 7 blg i nic nie spada. W zapachu nie ma nic niesmacznego (nie jestem jeszcze na tyle wyczulony żeby rozpoznawać wszystkie aromaty, ale pachnie ładnie). W smaku jest raczej słodkawe. Co robić? Przelewać na cichą? A może nic już z tego nie będzie? Zastanawiam się czy może nie przegiąłem z temperaturami przy zacieraniu i nie zatarło się na słodko..

 

 

Pozdrawiam

 

Link to comment
Share on other sites

Wygląda na to, że zadałeś za mało drożdży. Piwo w dalszym ciągu pracuje, więc powinno powoli zejść do oczekiwanego poziomu, ale musisz się teraz uzbroić w cierpliwość, bo może to jeszcze "chwilę" potrwać. Ostrożnie dozuj cukier do refermentacji.

Link to comment
Share on other sites

A czym mierzysz to BLG? Nie rozkalibrowało się? Sprawdź na wodzie ile wskazuje. 
Druga sprawa, co dodawałeś do pilsa? Może coś co nie fermentuje a podbija BLG (choć w sumie pisałeś, że 12BLG).

Link to comment
Share on other sites

A czym mierzysz to BLG? Nie rozkalibrowało się? Sprawdź na wodzie ile wskazuje. 

Druga sprawa, co dodawałeś do pilsa? Może coś co nie fermentuje a podbija BLG (choć w sumie pisałeś, że 12BLG).

 

Mierzę zwykłym cukromierzem piwowarskim z menzurką i pływakiem. Wiem że temperatura i gaz może fałszować wynik, ale zostawiłem próbkę poza lodówką na noc i niewiele to zmieniło (chyba że gaz nie uleciał). Sprawdzałem pływak na samej wodzie i jest 0.

Do piwa nie dodawałem nic poza słodami i chmielem. (proporcji słodów nie podam teraz z pamięci, ewentualnie po południu, jak wrócę do domu)

Link to comment
Share on other sites

 takie wahanie temp nie służą piwu Drożdże z biowinu są słabymi drożdżami piwowarskimi będzie z tego taki lager jak pszeniczne na s04 w takich zestawach przynajmniej drożdże wymień na jakieś lepsze a jak nie możesz temp. zachować to warz górnej fermentacji piwa 

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

Grindej za dlugo uwadniasz drozdze. Max 15min

Lakier - serio ? nie ma to najmniejszego znaczenia czy 15 min. czy 1 godzina :P

 

Edit: dla wścipskich zawracaczy 4 liter - owszem z czasem zamierają, ale przez godzinę to nie jest na tyle duży ubytek żeby miało znaczący wpływ na fermentację.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Te drożdże były kiedyś w saszetkach 7g, zamiast standardowych 11.5g. Obstawiam za mało drożdży i niedofermentowanie, mi też kiedyś tak słabo zżarły.

A do lagera to jakieś 4x za mało drożdży.

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

 

 

nie ma to najmniejszego znaczenia czy 15 min. czy 1 godzina

Zaciekawiło mnie to stwierdzenie.

Może mógłbyś więcej konkretów na ten tema napisać dla potomnych, ponieważ w "środowisku" panuje opinia oparta na jakichś tam badaniach, iż uwadniać należy max 0,5h bo potem to już jest dla nich szkodliwe bardzo?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Może mógłbyś więcej konkretów na ten tema napisać dla potomnych, ponieważ w "środowisku" panuje opinia oparta na jakichś tam badaniach, iż uwadniać należy max 0,5h bo potem to już jest dla nich szkodliwe bardzo?
 

Nie dyskutuje się z kimś kto przetrzymuje drożdże na skosach  :) 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nie dyskutuje się z kimś kto przetrzymuje drożdże na skosach

ależ ja absolutnie nie dyskutuję, ja tylko mam na celu uzyskanie "dla potomnych" prostego wytłumaczenia przedstawionej "koncepcji".

Link to comment
Share on other sites

BK gdzies sie otarlem o opracowanie w sprawie uwadniania drozdzy. Wyraźnie stwierdzono ze uwadnianie drożdży powyżej 15min powoduj gwałtowne zmniejszenie ilości komórek. Jak znajdę to podeślę. Mówimy oczywiście caly czas o drożdżach suchych gdzie jak wiadomo mało na nich robisz warek. Ja praktycznie nie zrobiłem ni jednej warki na plynnych.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Byłem obejrzeć piwko. Nadal stoi na mniej więcej 7. Odlałem na noc próbkę żeby się ogrzała i może lepiej odgazowała. Nadal leciutka piana, nadal coś tam gazuje, nadal przyjemnie pachnie i nie jest kwaśne. Co dalej? Czekać, dowalić drożdży? (po takim czasie?) przelewać?

Link to comment
Share on other sites

Czekać, nie zaglądać co chwilę. Albo jak masz to możesz przelać do szklanego balona - wtedy będziesz widzieć co się dzieje. Ogrzanie próbki nic nie da, bo jak sam widzisz, piwo nadal pracuje.

Link to comment
Share on other sites

Też tak miałem dwa razy. Stało, stało i poszło. Z drożdżami się nie dogadasz.

Właśnie chodzi o to żeby się z nimi dogadać im lepiej się dogadujesz tym lepsze piwo wychodzi 

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

 

Też tak miałem dwa razy. Stało, stało i poszło. Z drożdżami się nie dogadasz.

 

Właśnie chodzi o to żeby się z nimi dogadać im lepiej się dogadujesz tym lepsze piwo wychodzi

Bardzo to mądre.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.