grindej Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Witam wszystkich. Czytam to forum od dłuższego czasu, dużo mi pomogło w podjęciu decyzji o zakupie sprzętu i rozpoczęciu warzenia w domu . Do tej pory uwarzyłem 8 warek (1 z brewkitu, reszta z zacieraniem) i do tej pory myślę że szło to sprawnie. Z tą ostatnią mam problem - z którym chciałem się zwrócić do Was pisząc pierwszego posta. Wiem że to może zabrzmieć jak standardowy problem pod tytułem bulka/nie bulka, ale.. Uwarzyłem pilsa 12blg (ze słodów, z zestawu surowców, drożdże Brewgo-01). Fermentuję go w "dedykowanej" lodówce. Jednak dzień po uwarzeniu zauważyłem że lodówka nie działa prawidłowo. Temperatura skoczyła do 16*. Zastępczą lodówkę udało mi się załatwić dopiero po 4 dniach, kiedy w starej temperatura sięgała już 19 stopni. Piwo normalnie fermentowało, wszystko wyglądało OK. Pomyślałem że pewnie skończy się na owocowych aromatach. (na opakowaniu drożdży podają tolerancję do 22 stopni). Jednak dziś mijają 3 tygodnie a piwo nadal fermentuje. Utrzymuje się jeszcze delikatna pianka, ciągle wytwarza się gaz (ostatnio go kontrolnie spuściłem, "wgniatając" plastikowe wieko fermentora, jednak po dobie wieko znowu "napęczniało"). Co gorsza, od 5 dni stoi na 7 blg i nic nie spada. W zapachu nie ma nic niesmacznego (nie jestem jeszcze na tyle wyczulony żeby rozpoznawać wszystkie aromaty, ale pachnie ładnie). W smaku jest raczej słodkawe. Co robić? Przelewać na cichą? A może nic już z tego nie będzie? Zastanawiam się czy może nie przegiąłem z temperaturami przy zacieraniu i nie zatarło się na słodko.. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Wygląda na to, że zadałeś za mało drożdży. Piwo w dalszym ciągu pracuje, więc powinno powoli zejść do oczekiwanego poziomu, ale musisz się teraz uzbroić w cierpliwość, bo może to jeszcze "chwilę" potrwać. Ostrożnie dozuj cukier do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Ile drożdży dodałeś? Rehydratyzowales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grindej Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 1 saszetkę. Rehydratyzowałem przez 30 min przed zadaniem. Sprawdzę dziś co się dzieje.. (piwo stoi na działce, nie mam w mieszkaniu warunków na 2 lodówki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoW Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 A czym mierzysz to BLG? Nie rozkalibrowało się? Sprawdź na wodzie ile wskazuje. Druga sprawa, co dodawałeś do pilsa? Może coś co nie fermentuje a podbija BLG (choć w sumie pisałeś, że 12BLG). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grindej Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 A czym mierzysz to BLG? Nie rozkalibrowało się? Sprawdź na wodzie ile wskazuje. Druga sprawa, co dodawałeś do pilsa? Może coś co nie fermentuje a podbija BLG (choć w sumie pisałeś, że 12BLG). Mierzę zwykłym cukromierzem piwowarskim z menzurką i pływakiem. Wiem że temperatura i gaz może fałszować wynik, ale zostawiłem próbkę poza lodówką na noc i niewiele to zmieniło (chyba że gaz nie uleciał). Sprawdzałem pływak na samej wodzie i jest 0. Do piwa nie dodawałem nic poza słodami i chmielem. (proporcji słodów nie podam teraz z pamięci, ewentualnie po południu, jak wrócę do domu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Grindej za dlugo uwadniasz drozdze. Max 15min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Próbowałeś tego piwa? Nie jedt kwaśne? Może inf załapałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grindej Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Sprawdzałem 2 dni temu. Nie było kwaśne. Powiedziałbym że słodkawe. Pachnie mocno owocowo. Podjadę tam dziś w chwili czasu, to jeszcze raz zmierzę i spróbuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) takie wahanie temp nie służą piwu Drożdże z biowinu są słabymi drożdżami piwowarskimi będzie z tego taki lager jak pszeniczne na s04 w takich zestawach przynajmniej drożdże wymień na jakieś lepsze a jak nie możesz temp. zachować to warz górnej fermentacji piwa Edytowane 8 Czerwca 2017 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Grindej za dlugo uwadniasz drozdze. Max 15min Lakier - serio ? nie ma to najmniejszego znaczenia czy 15 min. czy 1 godzina Edit: dla wścipskich zawracaczy 4 liter - owszem z czasem zamierają, ale przez godzinę to nie jest na tyle duży ubytek żeby miało znaczący wpływ na fermentację. Edytowane 8 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Te drożdże były kiedyś w saszetkach 7g, zamiast standardowych 11.5g. Obstawiam za mało drożdży i niedofermentowanie, mi też kiedyś tak słabo zżarły. A do lagera to jakieś 4x za mało drożdży. Edytowane 8 Czerwca 2017 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Obniżenie temperatury z 19 st. po przestawieniu do działającej lodówki tez pewnie nie wpłynęło dobrze na drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 nie ma to najmniejszego znaczenia czy 15 min. czy 1 godzina Zaciekawiło mnie to stwierdzenie. Może mógłbyś więcej konkretów na ten tema napisać dla potomnych, ponieważ w "środowisku" panuje opinia oparta na jakichś tam badaniach, iż uwadniać należy max 0,5h bo potem to już jest dla nich szkodliwe bardzo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Może mógłbyś więcej konkretów na ten tema napisać dla potomnych, ponieważ w "środowisku" panuje opinia oparta na jakichś tam badaniach, iż uwadniać należy max 0,5h bo potem to już jest dla nich szkodliwe bardzo? Nie dyskutuje się z kimś kto przetrzymuje drożdże na skosach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Nie dyskutuje się z kimś kto przetrzymuje drożdże na skosach ależ ja absolutnie nie dyskutuję, ja tylko mam na celu uzyskanie "dla potomnych" prostego wytłumaczenia przedstawionej "koncepcji". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) BK gdzies sie otarlem o opracowanie w sprawie uwadniania drozdzy. Wyraźnie stwierdzono ze uwadnianie drożdży powyżej 15min powoduj gwałtowne zmniejszenie ilości komórek. Jak znajdę to podeślę. Mówimy oczywiście caly czas o drożdżach suchych gdzie jak wiadomo mało na nich robisz warek. Ja praktycznie nie zrobiłem ni jednej warki na plynnych. Edytowane 8 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grindej Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Byłem obejrzeć piwko. Nadal stoi na mniej więcej 7. Odlałem na noc próbkę żeby się ogrzała i może lepiej odgazowała. Nadal leciutka piana, nadal coś tam gazuje, nadal przyjemnie pachnie i nie jest kwaśne. Co dalej? Czekać, dowalić drożdży? (po takim czasie?) przelewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Czekać, nie zaglądać co chwilę. Albo jak masz to możesz przelać do szklanego balona - wtedy będziesz widzieć co się dzieje. Ogrzanie próbki nic nie da, bo jak sam widzisz, piwo nadal pracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Też tak miałem dwa razy. Stało, stało i poszło. Z drożdżami się nie dogadasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 (edytowane) Też tak miałem dwa razy. Stało, stało i poszło. Z drożdżami się nie dogadasz. Właśnie chodzi o to żeby się z nimi dogadać im lepiej się dogadujesz tym lepsze piwo wychodzi Edytowane 9 Czerwca 2017 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Też tak miałem dwa razy. Stało, stało i poszło. Z drożdżami się nie dogadasz. Właśnie chodzi o to żeby się z nimi dogadać im lepiej się dogadujesz tym lepsze piwo wychodzi Bardzo to mądre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grindej Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Dzięki. W takim razie nie macam, czekam aż pianka całkiem zniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się