JackStyle Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Czytając trochę o piwie Xyauyù z Birra Baladin (Barley Wine), zastanawiałem się nad lekkim zapożyczeniem części procesu. Piwowar wspomina, że wyjątkowy smak piwo zawdzięcza aromatom utlenienia, uzyskanym dzięki zadbaniu w procesie o wysoki poziom natlenienia piwa. Właśnie tą część chciałem zapożyczyć przy tworzeniu Barley Wine. Wiadomo że natlenienie nie jest pożądane, jednak w długo lezakowanym piwie potrafi dać fajne efekty. Pytania jakie się nasuwają: Czy ktoś eksperymentował z dodatkowym natlenianiem piwa oraz czy dało to dobre rezultaty po długim leżakowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Z czasem utlenienie i tak się pojawi. Jak wiesz efekty utlenienia mogą być różne. W mocnych piwach fajnie jak pójdzie w takie suszone owoce ( mi to się ze śliwkami suszonymi kojarzy) Ale przy takim natlenianiu na szybko jest duża szansa że pojawią się te niepożądane efekty utlenienia. Z drugiej strony Twoje piwo Twoje ryzyko Twój eksperyment Edytowane 8 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludz Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Nie zgodzę się, że utlenienie i tak się pojawi - jasne, tlen z butelki prędzej czy później coś utleni... ale możliwe, że chodzi o jego ilość - być może chodzi właśnie o intensywność aromatów utlenienia... A jakie są ew. niekorzystne efekty utlenienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Nie zgodzę się, że utlenienie i tak się pojawi - jasne, tlen z butelki prędzej czy później coś utleni... ale możliwe, że chodzi o jego ilość - być może chodzi właśnie o intensywność aromatów utlenienia... A jakie są ew. niekorzystne efekty utlenienia? http://www.piwo.org/topic/516-utlenienie-piwa/?p=6065 Edytowane 8 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 W warunkach domowych na pewno się utleni i to bez dodatkowego natlenienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Że się utleni to wiadoma sprawa, chodzi tutaj o ponadprzeciętne utlenienie, tak żeby piwo epatowało efektami utlenienia, miejmy nadzieję pozytywnymi. Prawdopodobnie zaryzykuję 1/4 warki natleniając dodatkowo. Będę mógł porównać efekty (nie prędko niestety ), zmniejszając straty w razie nieudanego eksperymentu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 A jakie są ew. niekorzystne efekty utlenienia? Będzie waliło mokrym kartonem i po wypiciu 2-3 piw nie będzie Ci się chciało sikać. Nie polecam takiego zabiegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się