Igorrodz Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) CześćZabrałem się za piwo miodowe. Po zakończonym warzeniu a przed dodaniem drożdży ilość cukru w brzeczce wyniosła 9° Plato. Zadałem drożdże S-04. Próba organoleptyczna językiem wykazała, że w próbce jest mało ciała, lekka słodowość i wyraźna goryczka, która jest trochę zbyt długa. I tu moje pytanie - jak poprawić treściwość piwa (zwiększyć ilość ciała)? Zasyp --- Colorado Pale 1kg, Colorado Honig 1kg, Wiedeński 1kg, Carabelge 0.25kg. Podczas gotowania na ostatnie 5 minut dałem 0.7kg miodu gryczanego. Planuję dodać jeszcze 0.7kg + 0.48kg (taką wagę mają dwa słoiki) miodu gryczanego w 5-6 dniu fermentacji burzliwej (cichej nie będzie). W sumie nie pomyślałem, że tylko 3kg słodów na standardową warkę to stanowczo zbyt mało, patrzyłem w programie piwowarskim że łącznie będzie 13° Plato, co jednak nie jest tożsame z treściwością (ciałem) piwa - mój błąd. Doszedłem właśnie do wniosku, że przecież sam miód treściwości mi nie da a co najwyżej aromat i alkohol. Co teraz robić z tym fantem? Myślałem, aby dodać xylitolu do butelkowania lub wsypać go do fermentora już teraz - nie jestem pewien czy poza wprowadzeniem słodyczy i lekkim skontrowaniem goryczki doda mi on ciała do piwa (w sumie ile miałbym dać tego xylitolu?). Drugim moim pomysłem jest zatrzeć mini warkę z 1.5kg monachijskiego typ I (taki słód mam, wiedeński się skończył) w worku z pieluchy w 3.5l wody w temp 70°C, następnie wyjąć, wycisnąć, wysłodzić do objętości łącznej 5l, zagotować przez 30min bez chmielenia i tak otrzymaną schłodzoną brzeczkę dodać do piwa. Co myślicie?BTW Chmielenie --- Iunga (11%) 10g 60'Huell Melon (6.8%) 20g 20' / 15g 15' / 15g 10'. Edytowane 8 Czerwca 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Kupażowanie wydaje się spoko, ale mnie by się chyba nie chciało. Sypnąłbym trochę laktozy, tak z 1-1,5 blg. Ksylitol sam w sobie jest słodki. W piwie miodowym to akurat jakoś specjalnie nie przeszkadza, ale to już co sam lubisz. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Sypnąłbym trochę laktozy, tak z 1-1,5 blg. Ksylitol sam w sobie jest słodki. Czy laktoza, poza słodkością, da mi więcej ciała w piwie? Edytowane 8 Czerwca 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Wiesz treściwość wynika z ekstraktu... Goryczki na tym etapie bym nie oceniał organoleptycznie. Po prawdzie to nic bym nie zmieniał na tym etapie tylko poczekał do rozlewu. Ksylitolu zawsze zdążysz dodać Edytowane 8 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Sypnąłbym trochę laktozy, tak z 1-1,5 blg. Ksylitol sam w sobie jest słodki. Czy laktoza, poza słodkością, da mi więcej ciała w piwie? laktoza da Ci słodycz. Wg. mojego subiektywnego odczucia taka mdłą słodycz. Jeśli miałbym wybrać czym miałbym dosłodzić piwo lub cydr to stawiałbym na ksylitol. Edytowane 8 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Dzięki. A co powiecie o ewentualnym dodaniu maltodekstryny?https://allegro.pl/listing?string=maltodekstryna&order=p&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-hou-1-5-0511 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Dzięki. A co powiecie o ewentualnym dodaniu maltodekstryny? https://allegro.pl/listing?string=maltodekstryna&order=p&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-hou-1-5-0511 coś mi świta że któryś ze sklepów piwowarskich oferuje ją jako dodatek dla większej pełni oczywiście po odpowiednio kilkukrotnie wyższej cenie EDIT: a jakże https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/inne_surowce/maltodekstryna_1_kg Edytowane 8 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Jeszcze raz dzięki za propozycje, może znajdą się jeszcze inne? I tu moje pytanie - jak poprawić treściwość piwa (zwiększyć ilość ciała)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 (edytowane) I tu moje pytanie - jak poprawić treściwość piwa (zwiększyć ilość ciała)? Może ekstrakt słodowy karmelowy? Znalazłem coś takiego: https://browamator.pl/ekstrakt-slodowy-jeczmienny-w-syropie-karmelowy-1,3,45,4600 Przychodzi mi do głowy jeszcze zatrzeć jakiegoś karmelu 30 czy Carapilsa z podstawowym słodem na bardzo gęsto i słodko i dodać pod koniec fermentacji. E: Albo dam Ci butelkę mojego BW. Na 100 % podniesie ciała każdemu piwu. Edytowane 9 Czerwca 2017 przez Pindin Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Ja bym wypił to piwo czym prędzej i zrobił następna warkę o wyższym ekstrakcie Nie ma co, metodą prób i błędów, przecież błędy też da się pić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Ja dobrze zrozumiałem to próbowałeś to jeszcze przed fermentacja? 9blg cukrów i w smaku mało treściwe? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się