Jump to content

Jak poprawić treściwośc uwarzonego ale jeszcze nie przefermentowanego piwa?


Recommended Posts

Cześć

Zabrałem się za piwo miodowe. Po zakończonym warzeniu a przed dodaniem drożdży ilość cukru w brzeczce wyniosła 9° Plato. Zadałem drożdże S-04. Próba organoleptyczna językiem wykazała, że w próbce jest mało ciała, lekka słodowość i wyraźna goryczka, która jest trochę zbyt długa. I tu moje pytanie - jak poprawić treściwość piwa (zwiększyć ilość ciała)?

Zasyp ---

Colorado Pale 1kg,

Colorado Honig 1kg,

Wiedeński 1kg,

Carabelge 0.25kg.

Podczas gotowania na ostatnie 5 minut dałem 0.7kg miodu gryczanego.

 

Planuję dodać jeszcze 0.7kg + 0.48kg (taką wagę mają dwa słoiki) miodu gryczanego w 5-6 dniu fermentacji burzliwej (cichej nie będzie). W sumie nie pomyślałem, że  tylko 3kg słodów na standardową warkę to stanowczo zbyt mało, patrzyłem w programie piwowarskim że łącznie będzie 13° Plato, co jednak nie jest tożsame z treściwością (ciałem) piwa - mój błąd. Doszedłem właśnie do wniosku, że przecież sam miód treściwości mi nie da a co najwyżej aromat i alkohol. Co teraz robić z tym fantem? Myślałem, aby dodać xylitolu do butelkowania lub wsypać go do fermentora już teraz - nie jestem pewien czy poza wprowadzeniem słodyczy i lekkim skontrowaniem goryczki doda mi on ciała do piwa (w sumie ile miałbym dać tego xylitolu?). Drugim moim pomysłem jest zatrzeć mini warkę z 1.5kg monachijskiego typ I (taki słód mam, wiedeński się skończył) w worku z pieluchy w 3.5l wody w temp 70°C, następnie wyjąć, wycisnąć, wysłodzić do objętości łącznej 5l, zagotować przez 30min bez chmielenia i tak otrzymaną schłodzoną brzeczkę dodać do piwa. Co myślicie?

BTW Chmielenie ---

Iunga (11%) 10g 60'
Huell Melon (6.8%) 20g 20' / 15g 15' / 15g 10'.

Edited by Igorrodz
Link to comment
Share on other sites

Sypnąłbym trochę laktozy, tak z 1-1,5 blg. Ksylitol sam w sobie jest słodki.

Czy laktoza, poza słodkością, da mi więcej ciała w piwie?

Edited by Igorrodz
Link to comment
Share on other sites

Wiesz treściwość wynika z ekstraktu... Goryczki na tym etapie bym nie oceniał organoleptycznie. Po prawdzie to nic bym nie zmieniał na tym etapie tylko poczekał do rozlewu. Ksylitolu zawsze zdążysz dodać ;)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

 

Sypnąłbym trochę laktozy, tak z 1-1,5 blg. Ksylitol sam w sobie jest słodki.

Czy laktoza, poza słodkością, da mi więcej ciała w piwie?

 

laktoza da Ci słodycz. Wg. mojego subiektywnego odczucia taka mdłą słodycz. Jeśli miałbym wybrać czym miałbym dosłodzić piwo lub cydr to stawiałbym na ksylitol.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

coś mi świta że któryś ze sklepów piwowarskich oferuje ją jako dodatek dla większej pełni oczywiście po odpowiednio kilkukrotnie wyższej cenie :D

 

EDIT: a jakże https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/inne_surowce/maltodekstryna_1_kg

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Jeszcze raz dzięki za propozycje, może znajdą się jeszcze inne?
 

 

 

I tu moje pytanie - jak poprawić treściwość piwa (zwiększyć ilość ciała)?
Link to comment
Share on other sites

I tu moje pytanie - jak poprawić treściwość piwa (zwiększyć ilość ciała)?

 

Może ekstrakt słodowy karmelowy?

Znalazłem coś takiego:

https://browamator.pl/ekstrakt-slodowy-jeczmienny-w-syropie-karmelowy-1,3,45,4600

 

Przychodzi mi do głowy jeszcze zatrzeć jakiegoś karmelu 30 czy Carapilsa z podstawowym słodem na bardzo gęsto i słodko i dodać pod koniec fermentacji.  

 

E: Albo dam Ci butelkę mojego BW. Na 100 % podniesie ciała każdemu piwu. :) 

Edited by Pindin
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.