Skocz do zawartości

Czerwona sesyjna AIPA


Igorrodz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

 

Chcę sobie na lato uwarzyć czerwone sesyjne APIA. Będzie to moja pierwsze sesyjne piwko dlatego proszę Was o sprawdzenie receptury i ewentualne sugestie co do zasypu, zacierania i chmielenia.

Planowany zasyp: ----

Pale Ale 3kg

Wiedeński 1kg

Karmelowy czerwony 0.3kg

Karmelowy bursztynowy 0.2kg

Jęczmień palony 0.07kg

Ploanowane chmielenie ----
Iunga (11%) - 10g 60'

Citra (13.5%) - 50g 15'

Cascade US (7.1%) - 50g 15'
Lemon drop (4.2%) - 50g 5dni (lub mniej)

 

Planowane zacieranie ----
62°C 45'
72°C 15'

Planowane drożdże ---- 

Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale  

Dodatki:
Gips piwowarski - 10g (do zacierania)
Mech irlandzki - 10g 15'

 

Chciałbym uzyskać alkohol nie większy niż 4.5% czyli ilość cukru w brzeczce powinna wynosić circa 11°Plato. oczywiście wielkość warki standardowa. Chciałbym uzyskać sporą goryczkę (circa 70IBU) ale niezbyt długą, okrągłą. Do tego jakąś kontrę słodową. Gips piwowarski bo mam miękką wodę a chciałbym uwypuklić smak i aromat chmielu. Tu pytanie: czy nie lepiej przenieść Lemon drop z chciej (nie robić jej wcale) na 15' (w tej samej ilości 50g) i zrezygnować z Iungi? W tym przypadku IBU otrzymam podobne a chmielenie late hoping jest podobno bardzo fajne... No ale nie wiem wtedy czy będę miał zakładany charakter goryczki...? Chmiele, które mógłbym dorzucić to Amarillo / Centenial / Cascade PL (po 50g każdego).
Co do drożdży to wybieram te bo dostałem gratis od sklepu drugą saszetkę lecz równie dobrze mógłbym wybrać US-05 / S-04 które również posiadam w lodówce. Niemniej M42 dadzą mi chyba najbardziej z tych trzech klarowne piwo, nieprawdaż?

?

Edytowane przez Igorrodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym uzyskać alkohol nie większy niż 4.5% czyli ilość cukru w brzeczce powinna wynosić circa 11°Plato. oczywiście wielkość warki standardowa. Chciałbym uzyskać sporą goryczkę (circa 70IBU) ale niezbyt długą, okrągłą. Do tego jakąś kontrę słodową. Gips piwowarski bo mam miękką wodę a chciałbym uwypuklić smak i aromat chmielu. Tu pytanie: czy nie lepiej przenieść Lemon drop z chciej (nie robić jej wcale) na 15' (w tej samej ilości 50g) i zrezygnować z Iungi? W tym przypadku IBU otrzymam podobne a chmielenie late hoping jest podobno bardzo fajne... No ale nie wiem wtedy czy będę miał zakładany charakter goryczki...? Chmiele, które mógłbym dorzucić to Amarillo / Centenial / Cascade PL (po 50g każdego). Co do drożdży to wybieram te bo dostałem gratis od sklepu drugą saszetkę lecz równie dobrze mógłbym wybrać US-05 / S-04 które również posiadam w lodówce. Niemniej M42 dadzą mi chyba najbardziej z tych trzech klarowne piwo, nieprawdaż?

 

70 IBU przy 11 blg może być trochę za dużo ale późnego chmielenia na goryczkę nie stosowałem, a też czytałem dobre opinie, wiec może akurat trafisz w sedno:) Tak lekkie piwo zacierałbym bardziej na słodko w wyższej temperaturze np 67 stopni albo 62 stopnie przez 10 do 15 minut i szybko podnieść, np przez dolanie odpowiedniej ilości wrzątku, do 72 stopni na 45 minut. Jeżeli tak jak piszesz zdecydujesz się przenieść Leom Dropa to z tego co ci zostanie w zapasie wrzuć coś na cichą, . Drożdży MJ nie stosowałem, ale ponoć lubią zrobić psikusa i nie wystartować. Skoro dostałeś je w gratisie to sprawdź datę ważności, jeżeli są stare to nie ma co ryzykować.

Edytowane przez opeciarz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak lekkie piwo zacierałbym bardziej na słodko w wyższej temperaturze np 67 stopni albo 62 stopnie przez 10 do 15 minut i szybko podnieść, np przez dolanie odpowiedniej ilości wrzątku, do 72 stopni na 45 minut.

Dlaczego na słodko? Piwo sesyjne ma być lekkie a zbytnia słodycz sprawia przecież, że piwo jest bardziej pełne, cięższe, nieprawdaż?

Czyli proponujesz zamiast moich planowanych 62°C 45' / 72°C 15'  zacieranie odwrotne czyli odpowiednio 15' i 45'?

 

 

70 IBU przy 11 blg może być trochę za dużo (...) Jeżeli tak jak piszesz zdecydujesz się przenieść Leom Dropa to z tego co ci zostanie w zapasie wrzuć coś na cichą

Może zrobię tak - zwiększę chmiel Iunga do 15g i zostawię na 60', Cascade i Lemon drop dam po 50g na 15' a na na zimno przeniosę Citrę.  Uzyskam wtedy goryczkę w okolicach 50IBU, pewnie będzie leliej w stosunku do mniejszego ciała (11°BLG) - Brewness pokazuje mi przy 50IBI 1.16 a przy 71IBU 1.6 co jest jednak sporą różnicą...

 

 

 

Drożdży MJ nie stosowałem, ale ponoć lubią zrobić psikusa i nie wystartować. Skoro dostałeś je w gratisie to sprawdź datę ważności, jeżeli są stare to nie ma co ryzykować.

Już raz te drożdże stosowałem, jestem (jak dotąd) z nich zadowolony - http://www.piwo.org/topic/20431-mangrove-jacks-m42-new-world-strong-ale/?do=findComment&comment=439835

Termin przydatności moich to - BBE 01-2019 (długi termin, co nie?)

Edytowane przez Igorrodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powodzenia z uzyskiwaniem "okrągłej" goryczki przy poziomie nachmielenia 1.6.

 

Dlaczego na słodko? Piwo sesyjne ma być lekkie a zbytnia słodycz sprawia przecież, że piwo jest bardziej pełne, cięższe, nieprawdaż?

Po to żeby czymś skontrować tę goryczkę. Oczywiście, piwo będzie cięższe i mniej sesyjne, ale i tak się na to skazujesz przy 70IBU - to piwo nie będzie zbyt pijalne niezależnie od wytrawności.

50IBU brzmi znacznie bardziej sensownie.

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

50IBU brzmi znacznie bardziej sensownie.

Ok, dzięki. Zatem zmienię zacieranie oraz chmielenie.

Ostatecznie będzie wyglądać to tak: 

- Zacieranie: 62°C 15' / 72°C 45'

- Chmielenie: Cascade USA (7.1%) 50g 15' / Cascade PL (5.3%) 50g 15' / Lemon drop (4.2%) 50g 15' / Citra (13.5%) 50g 5dni cicha.

Takie chmielenie da mi około 50IBU goryczki, rezygnuję z chmielu na 60' - late hoping daje ponoć podobne rezultaty w goryczce a lepsze w aromacie i smaku.

Edytowane przez Igorrodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam podzielić cały chmiel na pół, jedna partia od razu po wyłączeniu palnika z 30-60 minutowym hopstandem, reszta na zimno, pominąć w ogólę dodatki podczas gotowania.

 

Nie wiem co pokazuje kalkulator, ale te obliczenia za dużo z rzeczywistością się nie pokrywają, 150g do kotła na 15 minut do takiego piwa nie brzmi dobrze jak dla mnie.

 

No i jeszcze wbrew obiegowej mitologicznej opinii 62C to nie jest wytrawne zacieranie, najefektywniejsza temperatura rozkładu skrobi na fermentowalne cukry to jakieś 66-67C, kiedy w miarę efektywnie pracują obie amylazy.

Edytowane przez Jasiu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i jeszcze wbrew obiegowej mitologicznej opinii 62C to nie jest wytrawne zacieranie, najefektywniejsza temperatura rozkładu skrobi na fermentowalne cukry to jakieś 66-67C, kiedy w miarę efektywnie pracują obie amylazy.

 

Czyli gdyby chciał zatrzeć na maksa na słodko to w jakiej temperaturze Twoim zdaniem? 70 stopni? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

No i jeszcze wbrew obiegowej mitologicznej opinii 62C to nie jest wytrawne zacieranie, najefektywniejsza temperatura rozkładu skrobi na fermentowalne cukry to jakieś 66-67C, kiedy w miarę efektywnie pracują obie amylazy.

 

Czyli gdyby chciał zatrzeć na maksa na słodko to w jakiej temperaturze Twoim zdaniem? 70 stopni? 

 

W moim procesie, przy moich termometrach zacieranie na słodko ( na tyle że czuć że jest na słodko ) to takie 72-74°C 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

najefektywniejsza temperatura rozkładu skrobi na fermentowalne cukry to jakieś 66-67C, kiedy w miarę efektywnie pracują obie amylazy.

Jak wynika z powszechnie dostępnego wykresu nie bardzo masz rację -   

 

post-17468-0-50019200-1497524497_thumb.jpg

 

No ale co ja tam mogę wiedzieć, przecież wszystkie dane powszechnie dostępne w sieci, a na których nie tylko ja się opieram, są fałszywe...

Edytowane przez Igorrodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podsumowując ---
Zasyp jak w poście #1 
Zacieranie jak w poście #5

Chmielenie natomiast będzie wyglądać tak:
Iunga 20g 60'
Cascade US 25g 15' / 25g 0'

Cascade PL 25g 15' / 25g 0'
Lemon Drop 25g 15' / 25g 0'
Citra 50g na 4-5 dni na zimno.

 

Wychodzi wg Brewness.com jakieś 50IBU, 11°BLG, 4.5% ABV oraz 21 EBC

 

Dodatki go gips piwowarski 10g do zacierania i 8g mchu na 15'.

 

 

Edytowane przez Igorrodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

no właśnie niekoniecznie. ostatnio uwarzyłem takiego potworka i przy pełnym odfermentowaniu wyszło naprawdę przyjemne, lekkie piwerko. jak to się stało? nie wiem. ale jest dobre

 

Też tak mam. Wyliczone IBU 999, a w gotowy piwie słabo. Widzę kilka wyjść: "uodpornienie się na goryczkę", słaba utylizacja (gotowanie za mało intensywne itp), % alfa kwasó na opakowaniu chmielu maj niewiele wspólnego z rzeczywistą wartością, inne powody takiego stanu rzeczy. Dopóki nie zmierzy się IBU w laboratorium moim zdaniem jest to w miarę sensowny trop na wyjaśnienie fenomenu piw 50 IBU i goryczki jako tako.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

50IBU, 11°BLG

Oj, będzie wykręcało mordkę :P

 

 

Właśnie zastanawiam się nad dodaniem ze 150-200g maltodekstryny na ostatnie 15 minut gotowania lub po prostu jako syrop do fermentora podczas cichej...
https://allegro.pl/listing?string=maltodekstryna&order=p&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-filter-hou-1-5-0613
 

Edytowane przez Igorrodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

50IBU, 11°BLG

Oj, będzie wykręcało mordkę :P

 

 

Właśnie zastanawiam się nad dodaniem ze 150-200g maltodekstryny na ostatnie 15 minut gotowania lub po prostu jako syrop do fermentora podczas cichej...

https://allegro.pl/listing?string=maltodekstryna&order=p&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-filter-hou-1-5-0613

 

Ale to nadal ma byc piwo sesyjne? Bo cały czas kombinujesz jak je zrobic mniej sesyjne. Jak ma być sesyjne to zrób te 10-11 Blg i 30-35 IBU i będzie super.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po to właśnie zacierać na słodko, żeby temu przeciwdziałać.

Nie ma prostego przelicznika, zresztą 72°C przez 60min nie da 50% mniej alko niż 62°C przez ten sam czas (dla identycznego zasypu). 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.