Wisz Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Cześć Proszę o opinie odnośnie poniższej receptury. Chciałbym zrobić stouta z dodatkiem słodu żytniego, ok 14 - 14,5 Blg, receptura na 25l: - pale 3 kg - żytni 1,7 - karmelowy żytni 0,5 - crystal 160 0,4 - pszeniczny czekoladowy 0,2 - żytni palony 0,3 - Carafa III special 0,2 - jęczmień palony 0,15 Karmelowych wychodzi 14% w zasypie, palonych 13,2% - chcę uzyskać paloność, ale niezbyt silną, stąd słody palone bez łuski. Będzie ok, czy przekombinowane? Chmielenie - 30g Pilgrima na 60 minut, IBU powinno być ok 26. Będzie ok? Pozdrawiam Witek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Na mój gust jest okej tylko trochę bym zmniejszył karmel. Jakie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Ok, tego karmelu też wydawało mi się sporo. Zastanawiam się, czy nie dać trochę pszenicznego słodu. Drożdże chciałbym użyć płynne - po raz pierwszy. Zawsze jechałem na sucharach. Wybiorę coś z FM. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 To zaplanuj sobie od razu więcej warek. Użyj FM13 Irlandzkie Ciemności na tą warkę a później możesz pokusić się na jakiegoś RISa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 (edytowane) Planuję dry stout, potem tego żytniego i na koniec właśnie RIS albo jakiegoś wędzonego. Uczyłem się zbierać gęstwę na sucharach, czas się wziąć za płynne Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 12 Czerwca 2017 przez Wisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Strasznie skomplikowane. Nie wystarczy pale, żytni i barwiący? Żyto samo z siebie daje duże wrażenie pełni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Właśnie dlatego wstawiam do oceny... A ten barwiący to który? Palony jęczmień czy Carafa? Bałem się, że jak dam sam jęczmień, to będzie za dużo paloności, za mało koloru, stąd kombinacje nad barwą i smakiem. Jeśli sam barwiący, to ile go dać? Około 5%, więcej, mniej? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Dobre to w ogóle będzie? Jakoś w mojej głowie nie gra palonosc z dodatkowym, ostrym charakterem żyta chociaż sama tekstura może być przyjemna. Chętnie bym spróbował czegoś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 (edytowane) Dobre to w ogóle będzie? Jakoś w mojej głowie nie gra palonosc z dodatkowym, ostrym charakterem żyta chociaż sama tekstura może być przyjemna. Chętnie bym spróbował czegoś takiego. Panie nie ma co się zastanawiać bo żytnie stouty są bardzo smaczne Sam zrobiłem już z 4 tylko niektóre z chilli żeby podkręcić ostrość i wychodziło bardzo fajnie. Niedługo chce na Hot Headach zrobić coś na kształt Żytorillo. Dla mnie czekolada i ostrość żyta, wzmocnione chmieleniem na zimno się super komponują. Edytowane 21 Czerwca 2017 przez Undeath udarr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 21 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Dobre to w ogóle będzie? Jakoś w mojej głowie nie gra palonosc z dodatkowym, ostrym charakterem żyta chociaż sama tekstura może być przyjemna. Chętnie bym spróbował czegoś takiego. Ja bardzo lubię smak żyta w piwach. A żeby tej paloności nie było w nadmiarze, chcę zrobić zimną ekstrakcję palonych słodów. Ekstrakt dodam do wody do zacierania. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 W takim razie to nie będzie stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 21 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 W takim razie to nie będzie stout Bo nie będzie paloności? No właśnie zastanawiam się, jak to zrobić. Do tej pory, na 24 warki tylko raz robiłem stouta i to w wersji sweet. Nie wiem, czego się mogę spodziewać. Zmodyfikowałem trochę recepturę z pierwszego posta, na 7kg słodów mam 200g palonego jęczmienia, 250 carafy III spec i 300g czekoladowej pszenicy. Jak dam te słody od początku zacierania, to nie będzie przegięcia w smaku? Zacieranie 55 - 10min, 67 - 75 min i mash-out. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się