Jump to content

Żytni stout - do oceny


Wisz

Recommended Posts

Cześć

Proszę o opinie odnośnie poniższej receptury. Chciałbym zrobić stouta z dodatkiem słodu żytniego, ok 14 - 14,5 Blg, receptura na 25l:

- pale 3 kg

- żytni 1,7

- karmelowy żytni 0,5

- crystal 160 0,4

- pszeniczny czekoladowy 0,2

- żytni palony 0,3

- Carafa III special 0,2

- jęczmień palony 0,15

 

Karmelowych wychodzi 14% w zasypie, palonych 13,2% - chcę uzyskać paloność, ale niezbyt silną, stąd słody palone bez łuski. Będzie ok, czy przekombinowane?

 

Chmielenie - 30g Pilgrima na 60 minut, IBU powinno być ok 26.

 

Będzie ok?

 

Pozdrawiam

Witek

Link to comment
Share on other sites

Ok, tego karmelu też wydawało mi się sporo. Zastanawiam się, czy nie dać trochę pszenicznego słodu. Drożdże chciałbym użyć płynne - po raz pierwszy. Zawsze jechałem na sucharach. Wybiorę coś z FM.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

To zaplanuj sobie od razu więcej warek. Użyj FM13 Irlandzkie Ciemności na tą warkę a później możesz pokusić się na jakiegoś RISa.

Link to comment
Share on other sites

Planuję dry stout, potem tego żytniego i na koniec właśnie RIS albo jakiegoś wędzonego.

 

Uczyłem się zbierać gęstwę na sucharach, czas się wziąć za płynne

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edited by Wisz
Link to comment
Share on other sites

Właśnie dlatego wstawiam do oceny... A ten barwiący to który? Palony jęczmień czy Carafa? Bałem się, że jak dam sam jęczmień, to będzie za dużo paloności, za mało koloru, stąd kombinacje nad barwą i smakiem. Jeśli sam barwiący, to ile go dać? Około 5%, więcej, mniej?

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dobre to w ogóle będzie? Jakoś w mojej głowie nie gra palonosc z dodatkowym, ostrym charakterem żyta chociaż sama tekstura może być przyjemna. Chętnie bym spróbował czegoś takiego.

Link to comment
Share on other sites

Dobre to w ogóle będzie? Jakoś w mojej głowie nie gra palonosc z dodatkowym, ostrym charakterem żyta chociaż sama tekstura może być przyjemna. Chętnie bym spróbował czegoś takiego.

 

Panie nie ma co się zastanawiać bo żytnie stouty są bardzo smaczne ;) Sam zrobiłem już z 4 tylko niektóre z chilli żeby podkręcić ostrość i wychodziło bardzo fajnie. Niedługo chce na Hot Headach zrobić coś na kształt Żytorillo. Dla mnie czekolada i ostrość żyta, wzmocnione chmieleniem na zimno się super komponują. 

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Dobre to w ogóle będzie? Jakoś w mojej głowie nie gra palonosc z dodatkowym, ostrym charakterem żyta chociaż sama tekstura może być przyjemna. Chętnie bym spróbował czegoś takiego.

Ja bardzo lubię smak żyta w piwach. A żeby tej paloności nie było w nadmiarze, chcę zrobić zimną ekstrakcję palonych słodów. Ekstrakt dodam do wody do zacierania.

 

 

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

W takim razie to nie będzie stout :D

 

Bo nie będzie paloności? No właśnie zastanawiam się, jak to zrobić. Do tej pory, na 24 warki tylko raz robiłem stouta i to w wersji sweet. Nie wiem, czego się mogę spodziewać. Zmodyfikowałem trochę recepturę z pierwszego posta, na 7kg słodów mam 200g palonego jęczmienia, 250 carafy III spec i 300g czekoladowej pszenicy. Jak dam te słody od początku zacierania, to nie będzie przegięcia w smaku? Zacieranie 55 - 10min, 67 - 75 min i mash-out.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.