Piwer Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Witam, Chciałbym zrobić piwo bananowe o zapachu podobnym jak "Bananowe love" z browaru Jabłonowo. (Pomijam kwestię, że dosyć złożona receptura w tym piwie jest bez sensu, skoro i tak aromat bananów przykrywa totalnie wszystko. Faktem jest jednak, że ten aromat mi się podoba i chciałbym takie zrobić Z tego co się orientowałem, w przypadku bananów nie ma mowy o uzyskaniu takiego aromatu ze świeżych owoców (tak zrobiłem na przykład ze skórką pomarańczy - starłem skórkę z 4kg pomarańczy, efekt super). A więc wyjściem jest wykorzystanie aromatu gotowego. I tutaj pytania do Was: 1. Czy ktoś zna dobry aromat bananowy? 2. W jakiej to jest formie? Syrop, proszek, olejek itp? 3. Jak to dodać i na jakim etapie w procesie warzenia? 4. W jakiej ilości, aby aromat był dominujący, ale jednak żeby "nie spaskudzić"? Myślałem o takiej bazie, aby usykać jak najjaśniejszy kolor, niską gorycz oraz względnie dużą słodycz: SŁód RAZEM 6KG (celuję w 12-14blg) 3/4 słód pilzneński 1/4 słód pszeniczny zacieranie w 67-69 stopniach Celsjusza 1,5h (np. wrzucę słód do 72C i zostawię na 1h)? EDIT: Drożdże planuję do tego Kveiki FM 53 - z pomarańczą doskonale się komponują. Co myślicie, jakie macie doświadczenia w temacie aromatów? Edytowane 15 Czerwca 2017 przez Piwer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Może ameryki nie odkryję, ale może po prostu uwarz Weizena? Drożdże FM41 dają tyle bananów, że z pewnością będziesz zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 14 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Ciekawy pomysł, jednak aromat bananowy z drożdży weizenowych jest delikatny i subtelny, powiedziałbym, że "bananowość" dla znawców piwowarskich niuansów. Ja szukam czegoś bardziej jednoznacznie bananowego ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Dawałem do refermentacji pszenicznego sok bananowy z kartonu. Musisz tylko wyliczyć odpowiednią ilość cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 14 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Niezły pomysł. Zakładając 10blg soku, odpowiednikiem 2g cukru (ilość zgodna z moją polityką "Nie dla granatów") byłoby jedynie 20ml soku. Czy tak mała ilość da aromat? A ile Ty dawales? Efekt był silny, zadowalający? A może nie obawiać się tak granatów (jeszcze nie miałem) i dać 30-40ml? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Niezły pomysł. Zakładając 10blg soku, odpowiednikiem 2g cukru (ilość zgodna z moją polityką "Nie dla granatów") byłoby jedynie 20ml soku. Czy tak mała ilość da aromat? A ile Ty dawales? Efekt był silny, zadowalający? A może nie obawiać się tak granatów (jeszcze nie miałem) i dać 30-40ml? A nie myślałem rozpocząć nową politykę: " dofermentowane piwo Twoim przyjacielem"? Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 (edytowane) ... Edytowane 14 Czerwca 2017 przez buber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 14 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Belg Lover - oczywiste, że dokladnie pozwalam każdemu piwu dofermentowac; nie stoi to w jakiejkolwiek sprzeczności z brakiem sympatii wobec przegazowania, nie uważasz? Buber - odpowiesz na pytanie więcej niż trzema kropkami? :-) PS. Jeśli uważasz, że w mojej wypowiedzi znajduje się jakiś rażący błąd merytoryczny, lub coś podobnego, możesz śmiało pisać. Zakładam, że forum służy wymianie opinii a nie kropek... Edytowane 14 Czerwca 2017 przez Piwer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Belg Lover - oczywiste, że dokladnie pozwalam każdemu piwu dofermentowac; nie stoi to w jakiejkolwiek sprzeczności z brakiem sympatii wobec przegazowania, nie uważasz? Buber - odpowiesz na pytanie więcej niż trzema kropkami? :-) PS. Jeśli uważasz, że w mojej wypowiedzi znajduje się jakiś rażący błąd merytoryczny, lub coś podobnego, możesz śmiało pisać. Zakładam, że forum służy wymianie opinii a nie kropek... Oczywiście, ale możesz spokojnie dodać po 3 g cukru pod postacią soku z banana, co daje już 30 g - według wyliczeń powyżej. I to już chyba jest fajna ilość. W połączeniu z brakiem przerwy ferulikowej, odpowiednimi drożdżami i delikatnym underpithingiem powinno dać kox banana. Sztuczne aromaty są jak dla mnie nie do przyjęcia. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 14 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 BelgLove, dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Właśnie nie pamiętam ilości dodawanej, ale mój to był weizen, więc odpowiednio mocniej gazowany. Piwo było mocno bananowe w smaku i aromacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 A może nie obawiać się tak granatów (jeszcze nie miałem) i dać 30-40ml? Granatów zawsze należy się obawiać i dlatego dbać o prawidłową fermentację Do weizena idzie spokojnie 4 g cukru na 0,5l piwa. W recepturze masz zacieranie 1,5h. Po co tak długo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 15 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 Masz rację, przecież w wyższej temperaturze zacieranie przebiega szybciej A nie wolniej - poprawiłem czas zacierania na 1h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 przecież w wyższej temperaturze zacieranie przebiega szybciej A nie wolniej Może jednak rzuć okiem na wykres, a potem wysnuwaj wnioski na temat tempa zacierania w funkcji temperatury? http://www.piwo.org/topic/13436-odwrotna-dekokcja/?p=284551 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Moje wiezeny zawsze są mega bananowe. Pewnie temu ze robie je na wb06. Wiec jak chcesz bananowe piwo to polecam wb06 w dużych ilościach (czytaj dobrze uwodnione) oraz fermentacja w temperaturze od 18C do 25C (oczywiście temperatura lekko podnoszona z dnia na dzień) Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się