carite Opublikowano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 Witam wszystkich, zwracam się chyba z dość nietopową prośbą, sprawa wygląda następująco. Jutro mam odbyć egzamin m.in. z browarnictwa i zaglądając do omawianych zadań nie wiem jak ruszyć to: Ekstraktywność słody wynosi 81% z suchej masy. Wilgotność ziarna to 4%. Zamierzamy wytworzyć 1000 kg brzeczki o ekstrakcie 12,5%. Ile słodu potrzebujemy? Wiem tyle, że mając do uzyskania 1000 kg brzeczki o ekstrakcie 12,5% potrzebowałabym 125 kg słodu, ale jak to dalej odnieść do ekstraktywności i zawartości wody? Jestem świadoma pojęć związanych z browarnictwem, ale kiedy przychodzi czas na tego typu zadania nie wiem zupełnie jak z tym ruszyć. Będę ogromnie wdzięczna jeżeli ktoś z Was może mi pomóc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 A po.co nam wiadoma wilgotnosc ziarna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carite Opublikowano 18 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 właśnie nie wiem, teraz doszłam do tego, że potrzebuję 125 kg słodu, tyle ma mi się "rozpuścić" to ile muszę go wziąć przy ekstraktywności 81% no i wychodzi 154,3 kg. Teraz jedyną niewiadomą dla mnie jest to 4% wilgotności, nie wiem - zwiększy ona objętość brzeczki, ale jak to w ogóle ugryźć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 Bo przy masie 1000kg daje to 40kg wody w tym ziarne. Zaś ekstraktywnosc jest podana dla suchej masy. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carite Opublikowano 18 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 @redlum czyli jak to finalnie powinno wyglądać?x słodu/1000 kg brzeczki = 0,125 -> 125 kg słodu x/125 kg słodu = 0,81 -> 154,3 kgi co z wodą, gdzie ją uwzględnić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 Słodu powinno być o 4% więcej tak aby odjąć ta wodę z którą jest w słodzie. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carite Opublikowano 18 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 dziękuję Wam bardzo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) Nie powinno być 4% więcej, tylko 4% masy słodu to woda (np. 96 + 0,04 * 96 nie da 100). 1kg słodu - 0,96*0,81 kg uzyskiwanych cukrów x - 125 kg cukrów x = 160,75kg słodu Edytowane 18 Czerwca 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się