Jump to content

Egzamin - pomoc w obliczeniu masy zasypu


Recommended Posts

Witam wszystkich,

zwracam się chyba z dość nietopową prośbą, sprawa wygląda następująco. Jutro mam odbyć egzamin m.in. z browarnictwa i zaglądając do omawianych zadań nie wiem jak ruszyć to:
 

 

Ekstraktywność słody wynosi 81% z suchej masy. Wilgotność ziarna to 4%. Zamierzamy wytworzyć 1000 kg brzeczki o ekstrakcie 12,5%. Ile słodu potrzebujemy?

 

Wiem tyle, że mając do uzyskania 1000 kg brzeczki o ekstrakcie 12,5% potrzebowałabym 125 kg słodu, ale jak to dalej odnieść do ekstraktywności i zawartości wody? Jestem świadoma pojęć związanych z browarnictwem, ale kiedy przychodzi czas na tego typu zadania nie wiem zupełnie jak z tym ruszyć.

Będę ogromnie wdzięczna jeżeli ktoś z Was może mi pomóc.

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

właśnie nie wiem, teraz doszłam do tego, że potrzebuję 125 kg słodu, tyle ma mi się "rozpuścić" to ile muszę go wziąć przy ekstraktywności 81% no i wychodzi 154,3 kg. Teraz jedyną niewiadomą dla mnie jest to 4% wilgotności, nie wiem - zwiększy ona objętość brzeczki, ale jak to w ogóle ugryźć?

Link to comment
Share on other sites

Nie powinno być 4% więcej, tylko 4% masy słodu to woda (np. 96 + 0,04 * 96 nie da 100).

 

1kg słodu - 0,96*0,81 kg uzyskiwanych cukrów

x - 125 kg cukrów

 

x = 160,75kg słodu

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.