Jump to content

PIWO Z SOKIEM


Recommended Posts

Możesz, jeśli nie będzie go dużo (a zakładam, że nie będzie) to niespecjalnie musisz się martwić o cukier z cytryny... ewentualnie możesz dodać sok kilka dni po zakończeniu burzliwej. Pewnie zagotowanie zwiększa bezpieczeństwo... ale nigdy nie gotowałem soku z cytryny.

 

@Lagler

Napisała osoba z Warką Radler w avatarze :D

 

Piłem i warzyłem kilka piw z sokiem z cytrusów i ewentualnie z zestem z nich i byłem zazwyczaj bardzo zadowolony z efektów.

Edited by kordas
Link to comment
Share on other sites

 

 

to ma być coś ala Maverick, laktoza i sok z cytryny. Pytanie tylko, czy przy rozlewie można dodać surowy sok?

Możesz, jednak pamiętaj, że soki mają cukry fermentowalne. Zatem weź to pod uwagę przy ilości surowca do referemntacji. Sok warto spasteryzować (stracisz trochę z owocówości).

Link to comment
Share on other sites

 

 

Pewnie zagotowanie zwiększa bezpieczeństwo... ale nigdy nie gotowałem soku z cytryny.

@kordas nie trzeba gotować wystarczy potrzymać kilka minut w 70-80 stopniach (podobnie jak przy miodzie). Z treściwości i aromatu soku zostaje więcej jak po gotowaniu (takie moje subiektywne zdanie). 

Link to comment
Share on other sites

 

Pewnie zagotowanie zwiększa bezpieczeństwo... ale nigdy nie gotowałem soku z cytryny.

@kordas nie trzeba gotować wystarczy potrzymać kilka minut w 70-80 stopniach (podobnie jak przy miodzie). Z treściwości i aromatu soku zostaje więcej jak po gotowaniu (takie moje subiektywne zdanie). 

 

Ja nie wiem, ja nigdy nie gotuję, a jak wyjdzie kwaśne to nawet i lepiej ;)

Link to comment
Share on other sites

czy przy rozlewie. Jeśli przy rozlewie to czy trzeba go zagotować?

Sok będzie zawierał cukry fermentowalne, fruktozę na pewno.  Spodziewaj się granatów. No chyba że policzysz sobie ekstrakt soku, przeliczysz na cukier i dodasz odpowiednio mniej (lub wcale) cukru do refermentacji - ale i to może być za dużo. Moje zdanie to dodanie soku w czasie fermentacji burzliwej, pod jej koniec. Sok winien być spasteryzowany... lub dodaj soku z Herbapolu, czytałem że te są w miarę bezpieczne (w odniesieniu do zakażenia).

Edited by Igorrodz
Link to comment
Share on other sites

 

czy przy rozlewie. Jeśli przy rozlewie to czy trzeba go zagotować?

Sok będzie zawierał cukry fermentowalne, fruktozę na pewno. Spodziewaj się granatów. No chyba że policzysz sobie ekstrakt soku, przeliczysz na cukier i dodasz odpowiednio mniej (lub wcale) cukru do refermentacji - ale i to może być za dużo. Moje zdanie to dodanie soku w czasie fermentacji burzliwej, pod jej koniec. Sok winien być spasteryzowany... lub dodaj soku z Herbapolu, czytałem że te są w miarę bezpieczne (w odniesieniu do zakażenia).
Sok cytrynowy (taki z cytryny) wg tabel posiada tylko 6.4% weglowodanow - czyli 6.4g na 100g i tylko 0.2g sacharozy.

Wiec musiałby kolega użyć sporej ilości cytryn na całą warke aby zrobić granaty.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Aromat z zestu i soku z cytryny bardzo dobrze utrzynuje się w piwie, jak dodamy go na whirpool. Zobacz sobie moją warkę numer 120, tam sok i zest zostały dodane tylko do gotowania, a aromat do teraz utrzymuje się bardzo intensywny.

Link to comment
Share on other sites

Podłączam się do tematu:
mam ochotę uwarzyć coś ale Maverick z Rockmilla , jakiś czas temu piłem to piwko i kwaskowość z cytryny dała fajne orzeźwienie i pijalność, które chciałbym odwzorować w swoimi piwie
i moje pytanie z ilu tak mniej więcej cytryn dać sok, żeby podnieść kwaśność, ale nie zrobić z tego piwa kwasu.
Szalas85 widziałem w swoim piwie dałeś skórkę + sok z 5 cytryn , ale piwo bazowe było kwasem, więc zgaduje, że chodziło Ci tylko o aromat cytryny, bo kwaśność dały Ci lakto.
ile więc cytryny byście zalecili na około 20 litrów piwa 
(tak wiem, cytryna cytrynie nie równa itd, ale potrzebuje jakaś wartość wyjściową żeby przetestować to w swoim piwie i ewentualnie skorygować późnej przy kolejnych warkach)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.