skrzypeknadachu Opublikowano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 Witam, planuje zrobić piwo z sokiem, zastanawiam się kiedy dodać owy sok (cytrynowy) czy do gotowania czy przy rozlewie. Jeśli przy rozlewie to czy trzeba go zagotować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 To tylko moje zdanie, ale chyba najlepiej dodać go do szkła przy przelewaniu z butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzypeknadachu Opublikowano 19 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 to ma być coś ala Maverick, laktoza i sok z cytryny. Pytanie tylko, czy przy rozlewie można dodać surowy sok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 (edytowane) ja pierdziele...redsa Ci się zachciało? Edytowane 19 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 (edytowane) Możesz, jeśli nie będzie go dużo (a zakładam, że nie będzie) to niespecjalnie musisz się martwić o cukier z cytryny... ewentualnie możesz dodać sok kilka dni po zakończeniu burzliwej. Pewnie zagotowanie zwiększa bezpieczeństwo... ale nigdy nie gotowałem soku z cytryny. @Lagler Napisała osoba z Warką Radler w avatarze Piłem i warzyłem kilka piw z sokiem z cytrusów i ewentualnie z zestem z nich i byłem zazwyczaj bardzo zadowolony z efektów. Edytowane 19 Czerwca 2017 przez kordas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 to ma być coś ala Maverick, laktoza i sok z cytryny. Pytanie tylko, czy przy rozlewie można dodać surowy sok? Możesz, jednak pamiętaj, że soki mają cukry fermentowalne. Zatem weź to pod uwagę przy ilości surowca do referemntacji. Sok warto spasteryzować (stracisz trochę z owocówości). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 Pewnie zagotowanie zwiększa bezpieczeństwo... ale nigdy nie gotowałem soku z cytryny. @kordas nie trzeba gotować wystarczy potrzymać kilka minut w 70-80 stopniach (podobnie jak przy miodzie). Z treściwości i aromatu soku zostaje więcej jak po gotowaniu (takie moje subiektywne zdanie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 Napisała osoba z Warką Radler w avatarze nie znasz historii mojego avatara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 Pewnie zagotowanie zwiększa bezpieczeństwo... ale nigdy nie gotowałem soku z cytryny. @kordas nie trzeba gotować wystarczy potrzymać kilka minut w 70-80 stopniach (podobnie jak przy miodzie). Z treściwości i aromatu soku zostaje więcej jak po gotowaniu (takie moje subiektywne zdanie). Ja nie wiem, ja nigdy nie gotuję, a jak wyjdzie kwaśne to nawet i lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 (edytowane) czy przy rozlewie. Jeśli przy rozlewie to czy trzeba go zagotować? Sok będzie zawierał cukry fermentowalne, fruktozę na pewno. Spodziewaj się granatów. No chyba że policzysz sobie ekstrakt soku, przeliczysz na cukier i dodasz odpowiednio mniej (lub wcale) cukru do refermentacji - ale i to może być za dużo. Moje zdanie to dodanie soku w czasie fermentacji burzliwej, pod jej koniec. Sok winien być spasteryzowany... lub dodaj soku z Herbapolu, czytałem że te są w miarę bezpieczne (w odniesieniu do zakażenia). Edytowane 20 Czerwca 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Dodaj sok w końcowym etapie fermentacji burzliwej. Bez kombinowania, bez wyliczania cukru w soku. Soku nie ma co gotować, dodaj świeży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 czy przy rozlewie. Jeśli przy rozlewie to czy trzeba go zagotować?Sok będzie zawierał cukry fermentowalne, fruktozę na pewno. Spodziewaj się granatów. No chyba że policzysz sobie ekstrakt soku, przeliczysz na cukier i dodasz odpowiednio mniej (lub wcale) cukru do refermentacji - ale i to może być za dużo. Moje zdanie to dodanie soku w czasie fermentacji burzliwej, pod jej koniec. Sok winien być spasteryzowany... lub dodaj soku z Herbapolu, czytałem że te są w miarę bezpieczne (w odniesieniu do zakażenia).Sok cytrynowy (taki z cytryny) wg tabel posiada tylko 6.4% weglowodanow - czyli 6.4g na 100g i tylko 0.2g sacharozy.Wiec musiałby kolega użyć sporej ilości cytryn na całą warke aby zrobić granaty. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Aromat z zestu i soku z cytryny bardzo dobrze utrzynuje się w piwie, jak dodamy go na whirpool. Zobacz sobie moją warkę numer 120, tam sok i zest zostały dodane tylko do gotowania, a aromat do teraz utrzymuje się bardzo intensywny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian1990 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Podłączam się do tematu:mam ochotę uwarzyć coś ale Maverick z Rockmilla , jakiś czas temu piłem to piwko i kwaskowość z cytryny dała fajne orzeźwienie i pijalność, które chciałbym odwzorować w swoimi piwiei moje pytanie z ilu tak mniej więcej cytryn dać sok, żeby podnieść kwaśność, ale nie zrobić z tego piwa kwasu.Szalas85 widziałem w swoim piwie dałeś skórkę + sok z 5 cytryn , ale piwo bazowe było kwasem, więc zgaduje, że chodziło Ci tylko o aromat cytryny, bo kwaśność dały Ci lakto.ile więc cytryny byście zalecili na około 20 litrów piwa (tak wiem, cytryna cytrynie nie równa itd, ale potrzebuje jakaś wartość wyjściową żeby przetestować to w swoim piwie i ewentualnie skorygować późnej przy kolejnych warkach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się