Kieńć Opublikowano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 Myślicie, że w czymś takim można fermentować? http://www.halbritter.eu/tankse.htm#2400%20L%20Hefe To tank na drożdże o pojemności 2000L, z dwoma płaszczami chłodzącymi, stożkowy dnem itp. Wygląda nieźle, ale... no właśnie, jest jakieś ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Myślicie, że w czymś takim można fermentować? http://www.halbritter.eu/tankse.htm#2400%20L%20Hefe To tank na drożdże o pojemności 2000L, z dwoma płaszczami chłodzącymi, stożkowy dnem itp. Wygląda nieźle, ale... no właśnie, jest jakieś ale? Fermentować można nawet w glinianym garnku więc raczej się nada. Czy jest funkcjonalny to druga sprawa. Ze zdjęć mało co wynika, a strona trochę przedpotopowa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieńć Opublikowano 20 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Dzięki za odpowiedź. Strona jak strona, nie wymagajmy od handlarzy używanym sprzętem zbyt wiele... Namiar na dostawcę mam z tego forum, od koleżanek i kolegów bardziej doświadczonych. I pewnie, że wiem, że można w kontenerze na śmieci zrobić fermentor, ale raczej to coś będzie droższe, więc wolałbym żeby było bardziej funkcjonalne i o to pytam. Kombinuję sobie, że skoro ma stromy stożek to nie powinno być problemu z zarządzaniem drożdżami. Jedyne co mi przychodzi do głowy to fakt, że może mieć słabszą przepustowość wlotu na brzeczkę... Coś pomijam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Może najlepiej powiedz co i do czego potrzebujesz. Przy tanku 2000 l liczy się nie tylko zarządzanie drożdżami, są też inne kwestie takie jak mycie, rozlew, chłodzenie, chmielenie na zimno czy wytrzymałość na ciśnienie itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieńć Opublikowano 20 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Potrzebuje unitanku do małego browaru komercyjnego. Problem jest jednak taki, że musi być małej średnicy (max. 1,2 m) i to powoduje, że zostają tylko tanki na wymiar, albo kombinatoryka. Więc puki co jestem na etapie kombinowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi