hedgehog Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Witam wszystkich! W sobotę uwarzyłem NE IPA z myślą o przetestowaniu nowych drożdżaków FM55 Zielone Wzgórza. Zasyp był tak pomyślany, żeby z wysłodzin zrobić cienkusza Fruit Ale'a na tych drożdżach. I teraz konkretnie. Cienkusz wyszedł 10 Blg w ilości 20 l (zaszczepione ok 0,6 l ze startera). Problem polega na tym, że z tej dziesiątki chciałbym odzyskać gęstwą. Stąd pytanie czy jeśli 0,8 l pulpy z mango i papaji dodam na cichą to czy nie będzie to nazbyt ryzykowne posunięcie (wojny nie ma - granaty nie potrzebne ). Jest jeszcze pomysł, żeby po zlaniu na cichą odzyskać trochę gęstwy do kolejnej warki a część dodać razem z pulpą... Co myślicie? Piwo w zamyśle ma być mętne (zresztą nie sądzę, żeby pulpa pomogła w klarowaniu ) więc... Jeśli nie mam rację proszę o wyprostowanie moich pokręconych pomysłów, ew. jakieś sugestie. W zasadzie mógłbym z IPY zbierać gęstwę ale plan jest żeby dodać 200 g chmielu na cichą, a z moim szczęściem to na bank zakażę jak zacznę przemywać i przelewać drożdżaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Witam wszystkich! W sobotę uwarzyłem NE IPA z myślą o przetestowaniu nowych drożdżaków FM55 Zielone Wzgórza. Zasyp był tak pomyślany, żeby z wysłodzin zrobić cienkusza Fruit Ale'a na tych drożdżach. I teraz konkretnie. Cienkusz wyszedł 10 Blg w ilości 20 l (zaszczepione ok 0,6 l ze startera). Problem polega na tym, że z tej dziesiątki chciałbym odzyskać gęstwą. Stąd pytanie czy jeśli 0,8 l pulpy z mango i papaji dodam na cichą to czy nie będzie to nazbyt ryzykowne posunięcie (wojny nie ma - granaty nie potrzebne ). Jest jeszcze pomysł, żeby po zlaniu na cichą odzyskać trochę gęstwy do kolejnej warki a część dodać razem z pulpą... Co myślicie? Piwo w zamyśle ma być mętne (zresztą nie sądzę, żeby pulpa pomogła w klarowaniu ) więc... Jeśli nie mam rację proszę o wyprostowanie moich pokręconych pomysłów, ew. jakieś sugestie. W zasadzie mógłbym z IPY zbierać gęstwę ale plan jest żeby dodać 200 g chmielu na cichą, a z moim szczęściem to na bank zakażę jak zacznę przemywać i przelewać drożdżaki. Czy Ty wiesz w ogóle o czym Ty piszesz...? Przeczytałem tego posta chyba z 6 razy i albo nie masz pojęcia co to zbieranie gęstwy i kiedy się to robi, przelewanie na cichą, chmielenie na zimno, dodawanie pulpy na cichą... albo nie potrafisz myśli przełożyć na sensowny tekst... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 (edytowane) Czy Ty wiesz w ogóle o czym Ty piszesz...? Przeczytałem tego posta chyba z 6 razy i albo nie masz pojęcia co to zbieranie gęstwy i kiedy się to robi, przelewanie na cichą, chmielenie na zimno, dodawanie pulpy na cichą... albo nie potrafisz myśli przełożyć na sensowny tekst... Coś tam wiem. Milion spraw na głowie, telefon się urywa od 7 rano, więc sorki za zamęt w tekście. Co do zbierania gęstwy to w akapicie z IPA był to skrót myślowy i fakt wychodzi niezbyt logicznie. Nieważne zresztą. Ze zbieraniem gęstwy sobie poradzę, kwestia tego kiedy dodać tą pieprzoną papkę żeby mieć w miarę pewne że odfermentuje i dało przyjemnie owocowy aromat i smak. Edytowane 26 Czerwca 2017 przez hedgehog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 (edytowane) Czy Ty wiesz w ogóle o czym Ty piszesz...? Przeczytałem tego posta chyba z 6 razy i albo nie masz pojęcia co to zbieranie gęstwy i kiedy się to robi, przelewanie na cichą, chmielenie na zimno, dodawanie pulpy na cichą... albo nie potrafisz myśli przełożyć na sensowny tekst... Coś tam wiem. Milion spraw na głowie, telefon się urywa od 7 rano, więc sorki za zamęt w tekście. Co do zbierania gęstwy to w akapicie z IPA był to skrót myślowy i fakt wychodzi niezbyt logicznie. Nieważne zresztą. Ze zbieraniem gęstwy sobie poradzę, kwestia tego kiedy dodać tą pieprzoną papkę żeby mieć w miarę pewne że odfermentuje i dało przyjemnie owocowy aromat i smak. Ja dodawałem na burzliwą. Przelewanie to nie jest za super pomysł takiego piwa ale może spróbować jak wyjścia nie masz i tyle. Zlej jeden słoik drożdży pozostałą gęstwę zostaw razem z piwem. Druga spraw jeżeli to faktycznie są Vermont Ale to drożdże będą pływać jako zawiesina w piwie - mało będzie na dnie większość zostanie przelana razem z piwem. Więc technicznie powinny sobie poradzić z fermentacją dodatkowych cukrów. Edytowane 26 Czerwca 2017 przez Undeath hedgehog 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 26 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 z ciekawości, jaki ekstrakt miała ta NE IPA że cienkusz wyszedł aż 10 BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Czy Ty wiesz w ogóle o czym Ty piszesz...? Przeczytałem tego posta chyba z 6 razy i albo nie masz pojęcia co to zbieranie gęstwy i kiedy się to robi, przelewanie na cichą, chmielenie na zimno, dodawanie pulpy na cichą... albo nie potrafisz myśli przełożyć na sensowny tekst... Coś tam wiem. Milion spraw na głowie, telefon się urywa od 7 rano, więc sorki za zamęt w tekście. Co do zbierania gęstwy to w akapicie z IPA był to skrót myślowy i fakt wychodzi niezbyt logicznie. Nieważne zresztą. Ze zbieraniem gęstwy sobie poradzę, kwestia tego kiedy dodać tą pieprzoną papkę żeby mieć w miarę pewne że odfermentuje i dało przyjemnie owocowy aromat i smak. Ja dodawałem na burzliwą. Przelewanie to nie jest za super pomysł takiego piwa ale może spróbować jak wyjścia nie masz i tyle. Zlej jeden słoik drożdży pozostałą gęstwę zostaw razem z piwem. Druga spraw jeżeli to faktycznie są Vermont Ale to drożdże będą pływać jako zawiesina w piwie - mało będzie na dnie większość zostanie przelana razem z piwem. Więc technicznie powinny sobie poradzić z fermentacją dodatkowych cukrów. Dzięki. W sumie to jest to test. Jak będę musiał wylać to przeżyję. Jednakże wolałbym nie utylizować w kanale nawet części sobotniego biegania przy garnkach. z ciekawości, jaki ekstrakt miała ta NE IPA że cienkusz wyszedł aż 10 BLG? 17,2 Blg. Zaraz ktoś mnie zbeszta pewnie ale część brzeczki przedniej połączyłem z końcówką wysładzania, a później dolałem wody i stąd cienias 10 Blg. IPA to koniec brzeczki przedniej i późniejsze wysładzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się