Saladyn Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Witam uważyłem ostatnio piwo w stylu norwegian farmhouse, obecnie piwo jest na cichej i lada moment bede je butelkował stąd też moje pytania. 1. Jakie powinno być nagazowanie takiego piwa? 2. Ile czasu ma dojrzewac w butelkach? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 1. Nagazowanie ma być niskie. Ja w swoim celowałem w nagazowanie angielskich ale. Sypnąłem cukru na 1,8V CO2, z efektu jestem zadowolony. 2. Moje piwo 13 blg, warzone 04.06 fermentowane na kveikach w 35°C jest jeszcze mocno alkoholowe. Fajnie estrowe, tylko ten alkohol wyłazi, ale układa się. Myślę, że za 3-4 tygodnie będzie ok. Nie wiem co robiłem źle, że ten alkohol wyszedł w tak słabym piwie(zeszło z 13 blg do 3). Może jednak tak wysoka temperatura nie jest dla kveików aż taka super. Niestety AIPA na kveikach też puściłem w tej samej temperaturze, zobaczymy co tam się urodzi(jest w trakcie burzliwej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Ja nie czuje alkoholu w tych piwach co zrobiłem na fm53. Zacieranie w okolicy 68C Pije się jak soczek. Nagazowanie niby ok, ale szybko mi znika piana. Bałem się dać 6g na butelkę więc dałem 4g Szybko piwa znikają, a nie zrobiłem ich jakoś super W piątek degustacja 3 warki z dodatkiem pszenicy. Piana powinna być trwalsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 W piątek degustacja 3 warki z dodatkiem pszenicy. Piana powinna być trwalsza. Ludzie dodają też płatków owsianych dla lepszej piany, może popróbujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Bałem się dać 6g na butelkę więc dałem 4g Przy norweskich zagrodowych piwach 4g to stanowczo za dużo. Są na forum gdzieś prezentacje o tym stylu i one mówią, że nagazowanie raczej ma być niskie. 4-6g to już nagazowanie weizena się zaczyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 (edytowane) Bałem się dać 6g na butelkę więc dałem 4g Przy norweskich zagrodowych piwach 4g to stanowczo za dużo. Są na forum gdzieś prezentacje o tym stylu i one mówią, że nagazowanie raczej ma być niskie. 4-6g to już nagazowanie weizena się zaczyna. U mnie nie ma tak wysokiego nagazowania. Pewnie dlatego że od początku do końca piwo najmniej miało 22C I zabutelkowałem kapslami z moich wcześniejszych piw. Tego już robić nie będę. W piątek degustacja 3 warki z dodatkiem pszenicy. Piana powinna być trwalsza.Ludzie dodają też płatków owsianych dla lepszej piany, może popróbujesz? Jest jakaś różnica między płatkami a pszenicą? Taniej, lepszy smak, klarowność? Ps. Trzecia warka nagazowana za bardzo. Mętne strasznie ;( Edytowane 29 Czerwca 2017 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Bałem się dać 6g na butelkę więc dałem 4gPrzy norweskich zagrodowych piwach 4g to stanowczo za dużo. Są na forum gdzieś prezentacje o tym stylu i one mówią, że nagazowanie raczej ma być niskie. 4-6g to już nagazowanie weizena się zaczyna.U mnie nie ma tak wysokiego nagazowania. Pewnie dlatego że od początku do końca piwo najmniej miało 22C I zabutelkowałem kapslami z moich wcześniejszych piw. Tego już robić nie będę. https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/wynika, że te różnice w ilości cukru w zależności od temperatury nie są takie duże. Dla nagazowania 1,8V CO2 dla temperatury końca fermentacji 30°C to 2,2 g cukru, a dla 15°C 1,6 g. Nawet jeżeli przyjąć nagazowanie 2,2V(Mniej więcej w tyle celowałem dla swoich APA i było to dla mnie akurat, piwo nie było płaskie, ale też wysycenie nie dominowało) CO2 dla temperatury 22°C jaką podałeś, to będzie 2,8 g. Dalej daleko do 4 g a już tym bardziej 6 g. Przy takiej ilości cukru niezależnie od temperatury, to będzie spore nagazowanie. Może akurat takie lubisz, ale jak rozmawiamy o stylowości piwa, to trzeba powiedzieć, że to daleko poza granicami stylu. Co do piany to w moim norweskim o którym wcześniej wspomniałem piana w tej chwili jest idealna mimo dość niskiego nagazowania. Zasyp to trochę czyszczenie magazynu. 2,5 kg pilznenskiego, 0,5 kg pszenicznego 0,3 carapilsa i 2 kg pale ale. Może to właśnie pszenica i carapils robią w tym piwie pianę. Carapils daje fajny efekt bo w tej ilości nie przebija się jak typowy karmelowy(w podobnych ilościach sypałem do 2 swoich APA). Wyraźnie dodaje pełni, piwa płycej odfermentowują, ale nie wnosi on cech typowych dla słodów karmelowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 (edytowane) . Usuwam bo napisałem post nie w tym temacie co chciałem Edytowane 30 Czerwca 2017 przez golden_boy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się