Jump to content

Zapomniana warka


Recommended Posts

Hej,

 

Jakoś w styczniu korzystając ze sprzyjających temperatur uwarzyłem jakiegoś tam Pilsa na próbę.
Ostatnio go widziałem w lodówce na początku maja, ale że młody miał Komunię i lodówka była potrzebna to fermentor wylądował w piwnicy przysłonięty jakimiś tam szpargałami.

 

I znalazłem wczoraj bidule.

 

Zapach smak w porządku. Tylko temperatura koło 18°C

 

Myślę nad rozlaniem i pytanie brzmi czy jest jeszcze sens i czy mogę liczyć na drożdże zdolne do nagazowania.

Link to comment
Share on other sites

Masz 2 opcje: do kanału lub do butelek. Ja bym wybrał tą drugą opcję, oczywiście przed rozlewem dodać jeszcze solidną ilość chmielu na zimno...

Link to comment
Share on other sites

Masz 2 opcje: do kanału lub do butelek. Ja bym wybrał tą drugą opcję, oczywiście przed rozlewem dodać jeszcze solidną ilość chmielu na zimno...

A po kiego grzyba do pilsa ładować chmiel na zimno? To nie hamerykański pale ale żeby łopatami wrzucać chmiel na każdym etapie produkcji ;)

 

Tak jak kolega Oskaliber napisał, pakuj go do butelek, spróbuj w okolicy znaleźć kogoś, kto by posiadał trochę gęstwy, wystarczy łyżka. Jeśli dobrze pamiętam, to sporo osób na forum wspominało, że RISy i portery nagazowały im się nawet po półrocznym leżakowaniu, więc ostatecznie dodaj cukru do refermentacji i czekaj na wyniki ;)

Link to comment
Share on other sites

 

 

A po kiego grzyba do pilsa ładować chmiel na zimno?

no jak to po co ? bo taka moda z tymi chmielami, do stouta, do pszenicy, do wszystkiego i to nie jakieś tam skromne 10-20 czy 30 g musi być solidnie, a później że te kupne to takich jakieś kiepskie

Link to comment
Share on other sites

 

A po kiego grzyba do pilsa ładować chmiel na zimno?

no jak to po co ? bo taka moda z tymi chmielami, do stouta, do pszenicy, do wszystkiego i to nie jakieś tam skromne 10-20 czy 30 g musi być solidnie, a później że te kupne to takich jakieś kiepskie

 

hehehehhe - a potem płacz w obie garście że cena chmielu taka wysoka i na głupiego lagerka muszą na chmiel wydać sporo więcej niż na słód.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Masz 2 opcje: do kanału lub do butelek.

 

Rany Boskie, ludzie, co jest z Wami?! Od razu do kanału...   :D

Ja się dziwie, że w ogóle bierzesz pod uwagę taką opcje, tym bardziej, że kolega przecież pisze, że zapach i smak ok. Może być z tego całkiem fajne piwko.

Utarło się takie fajne powiedzenie, że "do kanału zawsze zdąży się wylać...". Strach pomyśleć ile stylów nie powstałoby, gdyby wszyscy tak z marszu wylewali piwo w kanał  :)

Link to comment
Share on other sites

Fajnie byłoby mieć keg cornelius. Dodać surowca do refermentacji i kontrolować czy się nagazuje drożdżami, które już tam są. Jak nie, to albo gazować w kegu z butli, albo dodać gęstwy.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Fajnie byłoby mieć keg cornelius. Dodać surowca do refermentacji i kontrolować czy się nagazuje drożdżami, które już tam są. Jak nie, to albo gazować w kegu z butli, albo dodać gęstwy.

Wg mnie pomysł o tyle dobry co i komplikujący życie :(

Jeśli ktoś ma KEG to ma i butlę z gazem więc po co ta całą zabawa w refermentację w KEGu?

Wg mnie szkoda czasu, pracy itd.

Konia z rzędem temu kto rozróżni sposób nagazowania piwa (naturalne a z butli). :facepalm:

Link to comment
Share on other sites

 

Fajnie byłoby mieć keg cornelius. Dodać surowca do refermentacji i kontrolować czy się nagazuje drożdżami, które już tam są. Jak nie, to albo gazować w kegu z butli, albo dodać gęstwy.

Wg mnie pomysł o tyle dobry co i komplikujący życie :(

Jeśli ktoś ma KEG to ma i butlę z gazem więc po co ta całą zabawa w refermentację w KEGu?

Wg mnie szkoda czasu, pracy itd.

Konia z rzędem temu kto rozróżni sposób nagazowania piwa (naturalne a z butli). :facepalm:

 

Zgadzam się w 100%. Jakoś się zasugerowałem, że ANalfabeta chce przeprowadzić refermentację.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.