Wiatrol Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Ja daje 10g żelatyny i w mojej ocenie piwo ma bardziej zbity osad. Nigdy nie mialem problemu z oblepionymi ściankami. Moze to wina drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Oblepione ścianki w wiadrze czy w butelce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Spróbujcie Panowie na początku na małej ilości klaru 24 daje naprawdę bardzo zadowalające efekty A jak osad w butelkach? Oblepione ścianki w wiadrze czy w butelce? W butelce. I oblepione brzmi gorzej niż w rzeczywistości, ot trochę grudek drożdży przy ściankach, przynajmniej u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 Wiele razy klarowałem żelatyną. Osadu na ściankach nie zaobserwowałem. Przy piwach chmielonych na zimno, moim zdaniem zmniejsza sie aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 20 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 Dlatego ja stosuje herbatkę chmielową przy butelkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 Dlatego ja stosuje herbatkę chmielową przy butelkowaniu.Jak to robisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 20 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 Oblepione ścianki w wiadrze czy w butelce? W butelce. I oblepione brzmi gorzej niż w rzeczywistości, ot trochę grudek drożdży przy ściankach, przynajmniej u mnie. Tak jak powyzej. Plamiasta butelka od drozdzy, ale nie lataja luzem, tylko siedza na sciankach. Na dnie osad srednio zbity, z czasem zrobilo sie lepiej. Przy ostroznym nalewaniu mozna uzyskac piekny klar w szklance, wiec tragedii nie ma, focha mam tylko na sam fakt, ze tak sie zrobilo. Ale tak jak napisalem - nie mam pojecia czy to efekt zelatyny, czy innej fazy ksiezyca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 20 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 Na warkę 20-25L- 50 gram chmielu zalewam w garnku ok. 2-2,5L wody o temp. 80 st, następnie filtruje wywar przez takie sitko jak używają laiernicy do farb akrylowych. Zostawiam do ostygnięcia pod przykryciem (w między czasie część mikrodrobin chmielu osiądzie jeszcze na dnie garnka). Biorę strzykawkę 100ml ( kupisz w aptece) i nalewasz do każdej butelki odpowiednią ilość, ja wlewam przeważnie 40-50ml/butelkę INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 20 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 A nie lepiej od razu cukier do refermentacji rozpuścić? Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kantim Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Co do osadu w butelkach. Na samym dnie butelki średnio zbity osad drożdżowy, nalewanie piwa powoli pozwala zostawić drożdże na dnie butelki i uzyskać czyściutkie piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się