seniorroberto Opublikowano 6 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Ponieważ uzywam tej samej wody pH brzeczki mam z awsze powyżej 5,5... łyżeczka 30%. kwasu mlekowego obniża mi pH do ok. 5,2... wypraktykowane, teraz nawet nie używam pasków. Nie jestem purystą ale odchyły od tych wartości nie powinny być znaczące. Następnym razem dodam nieco gipsu - za twoją radą - po wysładzaniu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 6 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Zakończone... jakies leniwe dziś to warzenie... Mam 21 l. schłodzonej do 25°C brzeczki 1,056 OG. Dam jej jeszcze zejść na balkonie do 19 - 20°C i zadam gęstwę. Jak zwykle specjalnie klarowne nie jest ale zejdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 ~160 g. gęstwy z NBA podlane szklaneczką świeżej brzeczki wystartowało w 20 min., ledwie zdążyłem dobiec ze słojem do fermentora... i pracuje pięknie. Ponieważ w nadchodzącą niedzielę znów warzę a w gęstwach jestem raczkujący... której gęstwy powinienem użyć: tej z pierwszego zbioru (w lodówce) czy tej pracującej obecnie w APA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Warka #35 AAA (noch ein mal warka 32...) ....no bo mi baaardzo smakuje, zmieniam tylko drożdże na US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 ...i posprzątane. Mam 20 l. brzeczki 1.058. Starterek z tygodniowej gęstwy US-05 zwolna rusza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Warka #33 NBA w butelkach od tygodnia... smak bez szału, poczekam... Warka #34 APA wczoraj poszła do butelek po tygodniu cichej z Amarillo...dość ciekawie, bardzo wyraźnie oddzielona goryczka Marynki od "odorów":) Amarillo, całość w słodowym sosie... Warka #35 AAA wczoraj poszła na cichą z 10 g. Citry... poprzednia, "kulawa" wersja wyszła przepyszna (z żalem spoglądam na 3 ostatnie butelki ), najbardziej trafiony set chmielowy, po tej spodziewam się co najmniej tego samego. Zanotowałem postępy w wydajności, klarowności (pompa!) i odfermentowaniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 :)... tak dobrze żarła a zdechła... kwasiury!!! infekcja!!!... coś czułem, że moje operacje z gęstwami niczego dobrego nie wróżą!.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 (edytowane) Warka#35 AAA w kiblu, kwasiur już na cichej......moje ulubione... #34 APA, mimo wstępnych podejrzeń o podkwasiurność - rozlana do butelek staje na nogi... kwasek ustąpił i dzieje sie coś dziwnego ze smakiem (to było gotowane tylko z goryczkowym, Amarillo dodane na cichej)... najpierw lekka goryczka, potem wyraźna słodycz, potem Amarillo i w końcu coś jakby karmel(?) ciekawie, co 2 dni bedę otwierał kolejne... #33 NBA zaczyna się smakowo klarować: zwytrawniało, wychodzi kawo-gorzka czekolada, troszkę brakuje słodowości... ale jeszcze poczekam. Ananasa ni grapefruita nie wyczuwam... orzechowość lekką tak. Gdzie wcięło Danstar Nottinghamy? chciałbym spróbować a tu wszędzie e-e... Edytowane 30 Listopada 2010 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Gdzie wcięło Danstar Nottinghamy? chciałbym spróbować a tu wszędzie e-e... Pani Magda posiada http://piwowar.com.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=17_5&products_id=79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 ...2 torebki... jak znam mojego pecha, to zanim zamówię.... Ale spoko, niech psychicznie okrzepnę po kwasiurze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Warka #36 AAA. Poprzednia poszła do kibla jako kwasiur a ja się uparłem... 4,15 kg. Pale ale 0,40 kg. monachijski 0,20 kg. amber 0,10 kg. melanoidowy 0,07 kg. czekoladowy 55 min. w 68°C , 15 min. w 72°C Drożdże dam US 05 ... świeże!!! Śmigam wysładzać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Gotować będę 70 min. z tego 60 z 20g. z Amarillo, jeszcze 10 g. Amarillo kwadrans przed końcem. 8g. Citry pójdzie na cichej. Gotuję 23 l. 1.042 plus zostało 3 l.cienkusza ok. 1.010, odparuję w osobnym garze, chyba ciut za szybko wysładzałem mogła pompka jeszcze ze 2 min. pochodzić albo zawór nieco bardziej powinienem był odkręcić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Gotowe. Mam 21l. brzeczki 1.058. Za 5 min. uwodnione US 05 i... czekam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Gotowe. Mam 21l. brzeczki 1.058. Za 5 min. uwodnione US 05 i... czekam... A za miesiąc pierwsza degustacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Gotowe. Mam 21l. brzeczki 1.058. Za 5 min. uwodnione US 05 i... czekam... A za miesiąc pierwsza degustacja Grzesiu! :)miesiąc???.... tydzień burzliwej... tydzień cichej... tydzień w butelkach i..... degustuję!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Cześć Grzesiu! :)miesiąc???.... tydzień burzliwej... tydzień cichej... tydzień w butelkach i..... degustuję!!! A myślałem że to ja jestem niecierpliwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 ;)dobrze, że nie warzymy we dwóch... pewnie degustacja wypadła by w połowie burzliwej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Warka #37 ...kraciaste inspiracje... 4,00 kg. pale ale 0,30 kg. monachijski 0,15 kg. crystal 120 0,04 kg. black Jak zwykle łyżeczka gipsu do wody i łyżeczka kwasu mlekowego do zacieru. 65 min. w 68°C i 15 min. w 72°C ... Gotować będę 70 min., dam 20 g. marynki w 10 min., 20 g.EKG w 50 min. i 10 g. EKG na zimno po burzliwej. Drożdże US 05... hmmmm.... wyjąć z AAA czy dać świeże?... mam wątpliwości po niedawnej wpadce.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Wyszło 21l brzeczki (dolałem 0,5l przegotowanej wody) 1.050. Zlałem poprzednie piwo i jednak przerzuciłem gęstwę...:rolleyes: Do zlanego AAA wsypałem, tym razem luzem, 10g. Citra i dam parę dni cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Cześć Zlałem poprzednie piwo i jednak przerzuciłem gęstwę...:rolleyes: Jest ryzyko, jest zabawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 20 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 ... gęstwa odpaliła w ciągu półtorej godziny... ale nie bulka (bo nie używam rurki...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 Cześc ... gęstwa odpaliła w ciągu półtorej godziny... ale nie bulka (bo nie używam rurki...) Dobrze że w następne 1,5 h nie opadła ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 20 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 (edytowane) Nie kracz ... dziś rano była nieco opadnięta ale zeszła do 1.020.... ekspresowa cóś... Edytowane 20 Grudnia 2010 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 31 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Moje postanowienie noworoczne: nigdy już nie użyję gęstwy z suchych drożdży, nawet świeżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Co to się z rana z piwo.org działo? Warka #38 kolejne AAA... 3,60 kg. Pale 0,40 kg. monachijski 0,40 kg. caramel 0,20 kg. biscuit 0,18 kg. żytni crystal 0,03 kg. czekoladowy 60 min. w 68°C , 10 min. w 73°C Do gotowania poszło 26l. na 70 min. 20 g. Citra 60min. 15g. Cascade 15 min. 15g. Cascade flame out. Do fermentora 22l. 1.053. US 05 zadane do brzeczki 19°C Według BS: OG 1.052, EBC 26,2, IBU 27,4 ... miałem zamówienie na damskie... No i czekam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się