udarr Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 (edytowane) Typ fermentacji : górna Zakres temperatur fermentacji : 18-21 st.C Stopień odfermentowania : 76-83% Flokulacja : średia/wysoka Tolerancja alkoholu w piwie : 12% ABV Profil smakowy : szczep dedykowany do wytrawnych piw górnej fermentacji w stylu west coast. Neutralny profil smakowy współgrający z amerykańskimi chmielami, szybka praca i wysokie odfermentowanie, dobra flokulacja. Szczep polecany do piw w stylach : West Coast IPA Profil szczepu zbliżony do : WYEAST 1217-PC West Coast IPA™ https://www.fermentum-mobile.pl/portfolio-item/fm54-goraczka-kalifornijska/ Edytowane 12 Lipca 2017 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 27 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 bardzo przyzwoite drożdże. Ze startera po ok 8h zaczął się szał, ciezko powiedziec ile trwał bo zostawilem na 11 dni w lodówce fermentacyjnej i nie sprawdzałem. Piwa wytrawne, chmiel na pierwszym planie, aktualnie pije 3cią warke - piwa zacierane w 64-65 zeszły do 2.5blg. Ładnie osiadają, piwa dość szybko są klarowne. Polecam póki świeże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 Jak dużo piany produkują te drożdże? Uwarzyłem 25l pale ale, schodzę dzisiaj na dół i tam już jest ok. 4l piany. Wyjdą na spacer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Przerobiłem na nich cztery piwa, od 11Blg do 25Blg. Przy 11 zacieranymi w 64C przez 45 min i 72C przez 30 min zeszły do ok. 2,5 Blg, przy 25Blg zacieranymi po angielsku w 67C dobiły do 6 Blg, więc nie jest źle. Balans faktycznie ku chmielowości, natomiast u mnie piana była raczej średnia, jakieś 3 - 4 L, tyle, że fermentowałem w 18 - 19C w lodówce ze sterownikiem, więc raczej w dolnym zakresie. Całkiem ładnie się wyklarowały (poza żytnim oczywiście), z tym że u mnie do końca, nawet przy coldcrushu zostały pojedyncze placki drożdże na powierzchni. Ogólnie na +. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Fermentował ktoś na tych drożdżach-FM54 w temperaturze poniżej zalecanej18, tzn 15-16 w pomieszczeniu dałyby radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Dałyby radę. Double IPA bez problemu ruszyła w 14 stopniach otoczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Zrobiłem dwie warki na tych drożdżach, dość głęboko schodzą 12 -> 2,5 i 14 -> 2,6. Czysty profil, dość szybki start, przyzwoita flokulacja, jednak sam osad jest okrutne pylisty i lata po butelce przy najmniejszym poruszeniu. Irytująca przypadłość tych drożdży jest taka, że oblepiają ścianki, zarówno fermentora, jak i butelek po rozlewie, nie wiem czy tylko ja tak mam, ale strasznie mnie to irytuje, bo psuje to zarówno wygląd jak i smak. Nie jestem jakoś szczególnie z nich zadowolony, może do nich wrócę, ale z alternatyw pora na WLP090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek85 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 u mnie w butelce mają skłonność do tego aby unosić się w toni piwa, a efekt nasilał się jeżeli w piwie znajdują się jakieś mikro drobinki z chmielenia na zimno (używam worka teflonowego ~100 mikronów), słabnie jeżeli robimy piwo z mchem irlandzkim. Schłodzenie butelki powoduje jednak, że wszystko opada, jednak nie jest to jakiś super zbity osad. Sam profil smakowy/zapachowy bardzo mi odpowiadał i z piw byłem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hophead Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Dobrze zachowują się także w bardziej kwaśnym środowisku. Fermentowałem nimi Sour Ale 12blg pH 3,2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek85 Opublikowano 11 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 W opisie tych drożdży FM podaje, że są one podobne do WYEAST 1217-PC West Coast IPA. Zakładam, być może błędnie, że jest to ten sam szczep, pobrany po prostu z banku drożdży i namnożony przez producenta. Zastanawia tylko fakt, że zakres temperatur różni się, dla FM to 18-21 a dla wyeast ~17-23. Ciekawi mnie, z czego wynika ta różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2020 W dniu 1.02.2019 o 00:20, marek85 napisał: u mnie w butelce mają skłonność do tego aby unosić się w toni piwa, a efekt nasilał się jeżeli w piwie znajdują się jakieś mikro drobinki z chmielenia na zimno (używam worka teflonowego ~100 mikronów), słabnie jeżeli robimy piwo z mchem irlandzkim. Schłodzenie butelki powoduje jednak, że wszystko opada, jednak nie jest to jakiś super zbity osad. Sam profil smakowy/zapachowy bardzo mi odpowiadał i z piw byłem zadowolony. Skąd masz worek teflonowy 100 mikronów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 14 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 (edytowane) W dniu 2.02.2018 o 11:39, ATP napisał: Zrobiłem dwie warki na tych drożdżach, dość głęboko schodzą 12 -> 2,5 i 14 -> 2,6. Czysty profil, dość szybki start, przyzwoita flokulacja, jednak sam osad jest okrutne pylisty i lata po butelce przy najmniejszym poruszeniu. Irytująca przypadłość tych drożdży jest taka, że oblepiają ścianki, zarówno fermentora, jak i butelek po rozlewie, nie wiem czy tylko ja tak mam, ale strasznie mnie to irytuje, bo psuje to zarówno wygląd jak i smak. Nie jestem jakoś szczególnie z nich zadowolony, może do nich wrócę, ale z alternatyw pora na WLP090 Podzielam zdanie @ATP na temat tych drożdży. Są bardzo pyliste. Nalanie piwa do szkła bez osadu jest praktycznie niemożliwe. Ja osobiście ostatnie 50 ml piwa zostawiam w butelce i nie przelewam. Co z tego, że piwo fajnie się klaruje, skoro nie da się go klarownego wypić? Trochę pod tym względem podobne są do FM52 Amerykański Sen. Raczej do nich nie wrócę. Odfermentowały mi z 11 blg do 2 blg (pale ale) i z 15,3 blg do 3,0 blg (west coast). Teraz bulka sobie RIS 24 blg, dam znać jak się zachowały. RIS bez problemu ruszył w 14 stopniach i wytworzył bardzo dużo piany - ok 7,5 l w fermentorze. Na szczęście miałem zapas. Po 7 dniach z piany nie zostało już nic. Mam nadzieję, że nie mają tendencji to przerywania swojej pracy... Miał ktoś może takie przeboje? Edytowane 14 Grudnia 2020 przez eresjot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Po miesiącu fermentacji zeszły do 7,5 Blg. Pracowały (nadal pracują)w temp. do 17,5 st. Na tę chwilę daje to odfermentowanie na poziomie 68,75%. Mam nadzieję, że zejdą jeszcze jakieś 1,5 Blg. Zamierzam dać im kolejny miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się