Jump to content

Fermentum Mobile - FM54 Gorączka Kalifornijska


Recommended Posts

Typ fermentacji : górna

Zakres temperatur fermentacji : 18-21 st.C

Stopień odfermentowania : 76-83%

Flokulacja  : średia/wysoka

Tolerancja alkoholu w piwie : 12% ABV

Profil smakowy : szczep dedykowany do wytrawnych piw górnej fermentacji w stylu west coast. Neutralny profil smakowy współgrający z amerykańskimi chmielami, szybka praca i wysokie odfermentowanie, dobra flokulacja.

Szczep polecany do piw w stylach : West Coast IPA

Profil szczepu zbliżony do : WYEAST 1217-PC West Coast IPA™

 

https://www.fermentum-mobile.pl/portfolio-item/fm54-goraczka-kalifornijska/

Edited by udarr
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

bardzo przyzwoite drożdże. Ze startera po ok 8h zaczął się szał, ciezko powiedziec ile trwał bo zostawilem na 11 dni w lodówce fermentacyjnej i nie sprawdzałem. Piwa wytrawne, chmiel na pierwszym planie, aktualnie pije 3cią warke - piwa zacierane w 64-65 zeszły do 2.5blg. Ładnie osiadają, piwa dość szybko są klarowne. Polecam póki świeże :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jak dużo piany produkują te drożdże? Uwarzyłem 25l pale ale, schodzę dzisiaj na dół i tam już jest ok. 4l piany. Wyjdą na spacer?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Przerobiłem na nich cztery piwa, od 11Blg do 25Blg.

Przy 11 zacieranymi w 64C przez 45 min i 72C przez 30 min zeszły do ok. 2,5 Blg, przy 25Blg zacieranymi po angielsku w 67C dobiły do 6 Blg, więc nie jest źle. Balans faktycznie ku chmielowości, natomiast u mnie piana była raczej średnia, jakieś 3 - 4 L, tyle, że fermentowałem w 18 - 19C w lodówce ze sterownikiem, więc raczej w dolnym zakresie. Całkiem ładnie się wyklarowały (poza żytnim oczywiście), z tym że u mnie do końca, nawet przy coldcrushu zostały pojedyncze placki drożdże na powierzchni. Ogólnie na +.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Zrobiłem dwie warki na tych drożdżach, dość głęboko schodzą 12 -> 2,5 i 14 -> 2,6.

Czysty profil, dość szybki start, przyzwoita flokulacja, jednak sam osad jest okrutne pylisty i lata po butelce przy najmniejszym poruszeniu. Irytująca przypadłość tych drożdży jest taka, że oblepiają ścianki, zarówno fermentora, jak i butelek po rozlewie, nie wiem czy tylko ja tak mam, ale strasznie mnie to irytuje, bo psuje to zarówno wygląd jak i smak.

Nie jestem jakoś szczególnie z nich zadowolony, może do nich wrócę, ale z alternatyw pora na WLP090

 

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

u mnie w butelce mają skłonność do tego aby unosić się w toni piwa, a efekt nasilał się jeżeli w piwie znajdują się jakieś mikro drobinki z chmielenia na zimno (używam worka teflonowego ~100 mikronów), słabnie jeżeli robimy piwo z mchem irlandzkim. Schłodzenie butelki powoduje jednak, że wszystko opada, jednak nie jest to jakiś super zbity osad.

Sam profil smakowy/zapachowy bardzo mi odpowiadał i z piw byłem zadowolony.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

W opisie tych drożdży FM podaje, że są one podobne do WYEAST 1217-PC West Coast IPA. Zakładam, być może błędnie, że jest to ten sam szczep, pobrany po prostu z banku drożdży i namnożony przez producenta. Zastanawia tylko fakt, że zakres temperatur różni się, dla FM to 18-21 a dla wyeast ~17-23. Ciekawi mnie, z czego wynika ta różnica.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
W dniu 1.02.2019 o 00:20, marek85 napisał:

u mnie w butelce mają skłonność do tego aby unosić się w toni piwa, a efekt nasilał się jeżeli w piwie znajdują się jakieś mikro drobinki z chmielenia na zimno (używam worka teflonowego ~100 mikronów), słabnie jeżeli robimy piwo z mchem irlandzkim. Schłodzenie butelki powoduje jednak, że wszystko opada, jednak nie jest to jakiś super zbity osad.

Sam profil smakowy/zapachowy bardzo mi odpowiadał i z piw byłem zadowolony.

Skąd masz worek teflonowy 100 mikronów?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
W dniu 2.02.2018 o 11:39, ATP napisał:

Zrobiłem dwie warki na tych drożdżach, dość głęboko schodzą 12 -> 2,5 i 14 -> 2,6.

Czysty profil, dość szybki start, przyzwoita flokulacja, jednak sam osad jest okrutne pylisty i lata po butelce przy najmniejszym poruszeniu. Irytująca przypadłość tych drożdży jest taka, że oblepiają ścianki, zarówno fermentora, jak i butelek po rozlewie, nie wiem czy tylko ja tak mam, ale strasznie mnie to irytuje, bo psuje to zarówno wygląd jak i smak.

Nie jestem jakoś szczególnie z nich zadowolony, może do nich wrócę, ale z alternatyw pora na WLP090

 

Podzielam zdanie @ATP na temat tych drożdży. Są bardzo pyliste. Nalanie piwa do szkła bez osadu jest praktycznie niemożliwe. Ja osobiście ostatnie 50 ml piwa zostawiam w butelce i nie przelewam. Co z tego, że piwo fajnie się klaruje, skoro nie da się go klarownego wypić?

Trochę pod tym względem podobne są do FM52 Amerykański Sen. Raczej do nich nie wrócę.

Odfermentowały mi z 11 blg do 2 blg (pale ale) i z 15,3 blg do 3,0 blg (west coast). Teraz bulka sobie RIS 24 blg, dam znać jak się zachowały.

RIS bez problemu ruszył w 14 stopniach i wytworzył bardzo dużo piany - ok 7,5 l w fermentorze. Na szczęście miałem zapas. Po 7 dniach z piany nie zostało już nic. Mam nadzieję, że nie mają tendencji to przerywania swojej pracy... Miał ktoś może takie przeboje?

Edited by eresjot
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Po miesiącu fermentacji zeszły do 7,5 Blg. Pracowały (nadal pracują)w temp. do 17,5 st. Na tę chwilę daje to odfermentowanie na poziomie 68,75%. Mam nadzieję, że zejdą jeszcze jakieś 1,5 Blg. Zamierzam dać im kolejny miesiąc.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.