Medi Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Cześć,za rok mam wesele brata i zostałem poproszony o uwarzenie piwa w większych ilościach. Okej, problem nie byłby duży gdyby nie fakt, że edukacja wywiała mnie do Włoch i obecnie w Polsce bywam "od święta". Chcę uwarzyć pierwsze 4 warki jeszcze w lipcu- Wita, IRA, Bitter i AIPA.W związku mam pytanie czy roczne leżakowanie piwa mu nie zaszkodzi? Nigdy żadna warka tyle u mnie nie leżała xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 (edytowane) Jak równo za rok to "od święta" uwarzyłbym te warki podczas świąt wielkanocnych ;P. Rok leżakowania takich piw nic dobrego nie przyniesie. Edytowane 12 Lipca 2017 przez Ramnic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Zaszkodzi. To nie są dobrze starzejące się style, wszystkie będą nieprzyjemnie utlenione, AIPA zwłaszcza. IRA i bitter pewnie jeszcze będą pijalne, ale nuty utlenienia powinny być zauważalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Medi Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Okej, dzięki. Trzeba będzie to przesunąć w czasie w takim razie Czyli temat prosty - Im później tym lepiej. Wiadomo, że jak 2-3 miesiące fajnie żeby poleżały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Na Twoim miejscu jeśli tylko taka opcja jest to uwarzyłbym coś nie bazującego na aromatach chmielowych. Choć piwa, które dobrze się starzeją są raczej ze sporą zawartością alko co na picie weselne może niekoniecznie jest najlepszym pomysłem Myślę że jakiś weizen to niezły pomysł bo na świeżo przed imprezą mógłbyś uwarzyć. Na Twoim miejscu to jakiegoś stouta bym uwarzył. Na pewno na leżakowaniu nie straci, a zyskać może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Teraz to można coś mocniejszego, niechmielowego zrobić (tak powyżej 15-16°Blg, jakiś stout mocniejszy, BW, może jakąś belgię), a te style to do zrobienia najlepiej na 2-3 miesiące przed imprezą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 (edytowane) Może FES jakiś. Ja mam parę flaszek uwarzonych półtora roku temu i jest wszystko, być powinno. Edycja:Zauważyłem, że kolega wyżej proponował "mocniejszy stout", co z kolei tylko potwierdza moje słowa. Edytowane 12 Lipca 2017 przez JanuszMyszyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się