Jump to content

Drożdże historyczne z XVI-XVII wieku


wena

Recommended Posts

Coś nie zabanglało z linkiem.

Czy chodziło o filmik skansen vs Małopolskie PSPD i odzyskiwanie drożdży ze ścian krakowskich piwnic?

edit: oglądałem u teścia na kompie, nie zalogowany i nie mam w historii konta, szukam pół dnia i nie mogę znaleźć. Zaczęło się od wizyty w skansenie, potem były piwnice Krakowa, laboratorium, szalki, próbówki i skosy agarowe. Fajny materiał.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Tak to ten sam filmik.

Nowy link zamieściłem w pierwszym wpisie.

A jak wyglądał efekt finalny piwa, bo tego nie było w filmie. Jestem bardziej niż bardzo zainteresowany wszelkimi aspektami piwowarstwa historycznego.

Link to comment
Share on other sites

Przy użyciu drożdzy piekarniczych do komercyjnych sahti też wychodziły banany.Porównywałbyś to do klasycznych pszeniczniaków? Gdy przerwa ferulikowa była robiona?

Link to comment
Share on other sites

Przerwy przy warzeniu tego piwa:

45 st. - 20 min

50 st. - 15 min

62 st. - 50 min

72 st. - 30 min

Wg mnie to piwo to pszeniczniak, ale bez nut goździkowych.

Link to comment
Share on other sites

Ja miałem przerwy:
 

44 C 20 min 63 C 45 min 72 C 20 min

I fermentowałem (z tego co mi wiadomo) jako jedyny w tak niskiej temperaturze - 14-15C i piwo też wyszło bananowe ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.