wena Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 (edytowane) Linek do filmu o drożdżach historycznych. Dziękuję Piotrowi Góra za realizację filmu. Edytowane 17 Lipca 2017 przez wena Petee i mimazy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 (edytowane) https://mab.to/BKVpggm92 Coś nie zabanglało z linkiem. Czy chodziło o filmik skansen vs Małopolskie PSPD i odzyskiwanie drożdży ze ścian krakowskich piwnic? edit: oglądałem u teścia na kompie, nie zalogowany i nie mam w historii konta, szukam pół dnia i nie mogę znaleźć. Zaczęło się od wizyty w skansenie, potem były piwnice Krakowa, laboratorium, szalki, próbówki i skosy agarowe. Fajny materiał. Edytowane 17 Lipca 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 17 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 (edytowane) Tak to ten sam filmik. Nowy link zamieściłem w pierwszym wpisie. Edytowane 17 Lipca 2017 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Tak to ten sam filmik. Nowy link zamieściłem w pierwszym wpisie. A jak wyglądał efekt finalny piwa, bo tego nie było w filmie. Jestem bardziej niż bardzo zainteresowany wszelkimi aspektami piwowarstwa historycznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Nowy link zamieściłem w pierwszym wpisie. Super, dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 18 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 Piwo wyszło super. Przepis prosty 50% - słód pszeniczny, 50% słód jęczmienny i marynka. Na pierwszym miejscu banany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Przy użyciu drożdzy piekarniczych do komercyjnych sahti też wychodziły banany.Porównywałbyś to do klasycznych pszeniczniaków? Gdy przerwa ferulikowa była robiona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Przerwy przy warzeniu tego piwa: 45 st. - 20 min 50 st. - 15 min 62 st. - 50 min 72 st. - 30 min Wg mnie to piwo to pszeniczniak, ale bez nut goździkowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 No dobra, a jaka temperatura fermentacji? Najważniejszy element Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Fermentacja w temp. 20-21 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petee Opublikowano 24 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2017 Ja miałem przerwy: 44 C 20 min 63 C 45 min 72 C 20 min I fermentowałem (z tego co mi wiadomo) jako jedyny w tak niskiej temperaturze - 14-15C i piwo też wyszło bananowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się