MistrzSuspensu Opublikowano 25 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 White Labs - WLP644 "Saccharomyces Bruxellensis" Trois This Belgian strain, traditionally used for wild yeast fermentations, produces a slightly tart beer with delicate mango and pineapple characteristics. It can also be used to produce effervescence when bottle-conditioning. Ferments quicker than typical Brettanomyces strains(Formerly named Brettanomyces bruxellensis Trois. WLP644 is packaged as normal Saccharomyces and the pitch rates are the same as Saccharomyces strains).Attenuation: 85%-85% Flocculation: Low Alcohol tolerance: Medium-High (8%-12%) Optimum fermentation temperature: 70°F-85°F White Labs - WLP644 "Saccharomyces Bruxellensis" Trois Ten belgijski szczep, tradycyjnie stosowany przy fermentacji dzikimi drożdżami, sprawia, że piwo jest lekko kwaśne z delikatnym charakterem ananasa i mango. Może być stosowane do wytwarzania nagazowania podczas refermentacji. Fermentuje szybciej niż typowe szczepy Brettanomyces.(Dawniej Brettanomyces bruxellensis Trois. WLP644 jest pakowane jak zwykłe Saccharomyces i zadawane w tych samych proporcjach co szczepy Saccharomyces).Odfermentowanie: 85%-85% Flokulacja: Niska Tolerancja na alkohol: Średnia-Wysoka (8%-12%) Optymalna temperatura fermentacji: 21°C-29°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Czy z tym szczepem należy obchodzić się jak z Brettanomycesami czy jak z Saccharomyces? Chodzi mi o ewentualny wpływ tych drożdży na piwa fermentowane innymi szczepami w przypadku stosowania tego samego sprzętu. Myć NaOH lub zostawić osobne wiadro czy może nie ma strachu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 25 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Robiłem na nich dwa piwa. Zachowują się jak normalne Saccharomyces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Ok, czyli żadnych dziwnych historii po zalaniu wiadra po nich brzeczką z innymi drożdżami (Saccaromyces Cervesiae)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 25 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Jeżeli umyłeś wiadro, to nie ;P. MistrzSuspensu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Uwarzyłem kilka piw na tych drożdżach, co je charakteryzuje do wysokie odfermentowanie u Mnie w granicach 84-87%. Co ciekawe nie pozostawiają po sobie pustki. Profil wyraźnie estrowy, same drożdże dają intensywny aromat brzoskwini i moreli. Dają mętne piwo. Podkreślają chmielowość w gotowym piwie uwarzyłem na nich NEPA, NEIPA, Oatmeal IPA, do uzyskania gęstości w NEIPA trzeba użyć minimum 20% płatków owsianych. Dobrze spisały się w Juicy Gose z mango. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 (edytowane) W dniu 14.12.2019 o 09:42, DonBeer napisał: Uwarzyłem kilka piw na tych drożdżach, co je charakteryzuje do wysokie odfermentowanie u Mnie w granicach 84-87%. Co ciekawe nie pozostawiają po sobie pustki. Profil wyraźnie estrowy, same drożdże dają intensywny aromat brzoskwini i moreli. Dają mętne piwo. Podkreślają chmielowość w gotowym piwie uwarzyłem na nich NEPA, NEIPA, Oatmeal IPA, do uzyskania gęstości w NEIPA trzeba użyć minimum 20% płatków owsianych. Dobrze spisały się w Juicy Gose z mango. Czy te drożdże wlp644 dają dużo piany podczas fermentacji czy standardowo ? W jakich temperaturach fermentowałeś i jakie były Toje wrażenia ? Zbierałeś może gęstwę, słyszałem opinię, że prawie jej wcale nie ma i się nie zbija, gromadzi na dnie fermentora. Edytowane 22 Maja 2020 przez BROWAR KWARTA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 W dniu 22.05.2020 o 06:27, BROWAR KWARTA napisał: Czy te drożdże wlp644 dają dużo piany podczas fermentacji czy standardowo ? W jakich temperaturach fermentowałeś i jakie były Toje wrażenia ? Zbierałeś może gęstwę, słyszałem opinię, że prawie jej wcale nie ma i się nie zbija, gromadzi na dnie fermentora. Piana jest standardowa podczas fermentacji, wiec spokojnie można ją zbierać do dalszego użytku ponieważ gęstwa po burzliwej jest kiepska, drożdże kiepsko flokulują, kiepsko zbijaja sie na dnie. przeważnie fermentowałem od 18 do 22-23°C, w wyższych temp dają więcej estrów więc dla osób które nie mają możliwości kontroli temp. fermentacji to świetne drożdze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 23 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 Informację o drożdżach WLP644: 1. Amerykańska pszenica, 12 Blg zeszło do 2 Blg, odfermentowanie 83 % 2. Hazy Ipa SH Sabro, 12 Blg zeszło do 1,8 Blg, odfermentowanie 85 % 3. Hazy Ipa Citra Mosaic, 17 Blg zeszło do 3 Blg, odfermentowanie 82 % 4. Hazy Ipa Galaxy Simcoe, 14,8 Blg zeszło do 2,5 Blg, odfermentowanie 83 % vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaskiniowiec Opublikowano 30 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2022 Muszę po dwóch zrobionych na tych drożdżach piwach - napisać peany. Zarąbiste drożdże dla piwnej amatorki w bloku w dużym mieście. W odróżnieniu od kveików nie dają takiego ciężkiego smaku i aromatu. Piwa rześkie, lekkie w smaku, o delikatnym, miłym profilu zapachowym. Jedno piwko które opisałem dla siebie jako Brazylijskie Ale było na słodach (pilzneński zero, owsiany, melanoidynowy, płatki owsiane, jęczmienne) oraz na chmielach brazylijsko polskich Amore Preta i Vermelho. Fermentacja burzliwa to 5 dni. Zeszło z 12 blg do 1. Piana w fermentacji niewielka, nie stwarzająca problemów. temp fermentacji 24-26 stC, Piwo w aromacie melon, morela, trochę mango. Słodycz lekko złamana zapachem leśno-ziołowym. Piwo mocno mętne, herbaciono pomarańczowe w kolorze. Gęstwy bardzo mało. Kolejne piwo, desitka, słody pale ale, pszeniczny, płatki jęczmienne, chmiele nowozelandzkie Waimea i Nelson Saivin. Drożdże gęstwo po poprzednim. Fermentacja burzliwa w temp 25-27 stC. Burzliwa zdechła już po trzech dniach!. Zeszło z 10 do 1 Blg. Piwo opalizująco mętne, kolor ciemnej słomy. W aromacie bardziej rześko niż poprzednie piwo, lekki cytrus, melon, morela. Porównując piwa na różnych chmielach, uważam, ze drożdże daja główny i wyczuwalny aromat w formie cieżkiego aromatu owoców żółtych, melon, morela, dojrzały agrest. Fermentacji niegroźna temperatura 27 stC, piana nie przeszkadza w fermentacji (przynajmniej w moim przypadku). Nie ma jakiejś kanalizy, cebul itp. Czyściutko. Genialne do amatorszczyzny bez zaplecza typu baniak w dedykowanej lodówie z kontrolą temperatury. Zdecydowanie jak dla mnie smaczniejsze piwa w porównaniu z drożdżami kveik Voss. Następny będzie Witbier na tych drożdżach. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2022 W dniu 30.06.2022 o 17:18, jaskiniowiec napisał: Muszę po dwóch zrobionych na tych drożdżach piwach - napisać peany. Zarąbiste drożdże dla piwnej amatorki w bloku w dużym mieście. W odróżnieniu od kveików nie dają takiego ciężkiego smaku i aromatu. Piwa rześkie, lekkie w smaku, o delikatnym, miłym profilu zapachowym. Jedno piwko które opisałem dla siebie jako Brazylijskie Ale było na słodach (pilzneński zero, owsiany, melanoidynowy, płatki owsiane, jęczmienne) oraz na chmielach brazylijsko polskich Amore Preta i Vermelho. Fermentacja burzliwa to 5 dni. Zeszło z 12 blg do 1. Piana w fermentacji niewielka, nie stwarzająca problemów. temp fermentacji 24-26 stC, Piwo w aromacie melon, morela, trochę mango. Słodycz lekko złamana zapachem leśno-ziołowym. Piwo mocno mętne, herbaciono pomarańczowe w kolorze. Gęstwy bardzo mało. Kolejne piwo, desitka, słody pale ale, pszeniczny, płatki jęczmienne, chmiele nowozelandzkie Waimea i Nelson Saivin. Drożdże gęstwo po poprzednim. Fermentacja burzliwa w temp 25-27 stC. Burzliwa zdechła już po trzech dniach!. Zeszło z 10 do 1 Blg. Piwo opalizująco mętne, kolor ciemnej słomy. W aromacie bardziej rześko niż poprzednie piwo, lekki cytrus, melon, morela. Porównując piwa na różnych chmielach, uważam, ze drożdże daja główny i wyczuwalny aromat w formie cieżkiego aromatu owoców żółtych, melon, morela, dojrzały agrest. Fermentacji niegroźna temperatura 27 stC, piana nie przeszkadza w fermentacji (przynajmniej w moim przypadku). Nie ma jakiejś kanalizy, cebul itp. Czyściutko. Genialne do amatorszczyzny bez zaplecza typu baniak w dedykowanej lodówie z kontrolą temperatury. Zdecydowanie jak dla mnie smaczniejsze piwa w porównaniu z drożdżami kveik Voss. Następny będzie Witbier na tych drożdżach. Pozdrawiam A jak z ubiciem ich ze sprzętu ? Jak sobie poradziłeś? Starsan by wystarczył? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2022 W dniu 11.08.2022 o 20:29, witur napisał: A jak z ubiciem ich ze sprzętu ? Jak sobie poradziłeś? Starsan by wystarczył? Pod tym względem są takie jak inne udomowione Saccharomyces Cerevisae. witur 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się