Jump to content

White Labs - WLP644 "Saccharomyces Bruxellensis" Trois


Recommended Posts

White Labs - WLP644 "Saccharomyces Bruxellensis" Trois
 
This Belgian strain, traditionally used for wild yeast fermentations, produces a slightly tart beer with delicate mango and pineapple characteristics. It can also be used to produce effervescence when bottle-conditioning. Ferments quicker than typical Brettanomyces strains
(Formerly named Brettanomyces bruxellensis Trois. WLP644 is packaged as normal Saccharomyces and the pitch rates are the same as Saccharomyces strains).
Attenuation: 85%-85%

Flocculation: Low

Alcohol tolerance: Medium-High (8%-12%)

Optimum fermentation temperature: 70°F-85°F

 

 

White Labs - WLP644 "Saccharomyces Bruxellensis" Trois
 
Ten belgijski szczep, tradycyjnie stosowany przy fermentacji dzikimi drożdżami, sprawia, że piwo jest lekko kwaśne z delikatnym charakterem ananasa i mango. Może być stosowane do wytwarzania nagazowania podczas refermentacji. Fermentuje szybciej niż typowe szczepy Brettanomyces.
(Dawniej Brettanomyces bruxellensis Trois. WLP644 jest pakowane jak zwykłe Saccharomyces i zadawane w tych samych proporcjach co szczepy Saccharomyces).
Odfermentowanie: 85%-85%

Flokulacja: Niska

Tolerancja na alkohol: Średnia-Wysoka (8%-12%)

Optymalna temperatura fermentacji: 21°C-29°C

 
Link to comment
Share on other sites

Czy z tym szczepem należy obchodzić się jak z Brettanomycesami czy jak z Saccharomyces? Chodzi mi o ewentualny wpływ tych drożdży na piwa fermentowane innymi szczepami w przypadku stosowania tego samego sprzętu. Myć NaOH lub zostawić osobne wiadro czy może nie ma strachu?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Uwarzyłem kilka piw na tych drożdżach, co je charakteryzuje do wysokie odfermentowanie u Mnie w granicach 84-87%. Co ciekawe nie pozostawiają po sobie pustki. Profil wyraźnie estrowy, same drożdże dają intensywny aromat brzoskwini i moreli. Dają mętne piwo. Podkreślają chmielowość w gotowym piwie uwarzyłem na nich NEPA, NEIPA, Oatmeal IPA, do uzyskania gęstości w NEIPA trzeba użyć minimum 20% płatków owsianych. Dobrze spisały się w Juicy Gose z mango.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
W dniu 14.12.2019 o 09:42, DonBeer napisał:

Uwarzyłem kilka piw na tych drożdżach, co je charakteryzuje do wysokie odfermentowanie u Mnie w granicach 84-87%. Co ciekawe nie pozostawiają po sobie pustki. Profil wyraźnie estrowy, same drożdże dają intensywny aromat brzoskwini i moreli. Dają mętne piwo. Podkreślają chmielowość w gotowym piwie uwarzyłem na nich NEPA, NEIPA, Oatmeal IPA, do uzyskania gęstości w NEIPA trzeba użyć minimum 20% płatków owsianych. Dobrze spisały się w Juicy Gose z mango.

Czy te drożdże wlp644 dają dużo piany podczas fermentacji czy standardowo ? W jakich temperaturach fermentowałeś i jakie były Toje wrażenia ?

Zbierałeś może gęstwę, słyszałem opinię, że prawie jej wcale nie ma i się nie zbija, gromadzi na dnie fermentora.

Edited by BROWAR KWARTA
Link to comment
Share on other sites

W dniu 22.05.2020 o 06:27, BROWAR KWARTA napisał:

Czy te drożdże wlp644 dają dużo piany podczas fermentacji czy standardowo ? W jakich temperaturach fermentowałeś i jakie były Toje wrażenia ?

Zbierałeś może gęstwę, słyszałem opinię, że prawie jej wcale nie ma i się nie zbija, gromadzi na dnie fermentora.

 

Piana jest standardowa podczas fermentacji, wiec spokojnie można ją zbierać do dalszego użytku ponieważ gęstwa po burzliwej jest kiepska, drożdże kiepsko flokulują,  kiepsko zbijaja sie na dnie. przeważnie fermentowałem od 18 do 22-23°C, w wyższych temp dają więcej estrów więc dla osób które nie mają możliwości kontroli temp. fermentacji to świetne drożdze.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Informację o drożdżach WLP644:

1. Amerykańska pszenica, 12 Blg zeszło do 2 Blg, odfermentowanie 83 %

2. Hazy Ipa SH Sabro, 12 Blg zeszło do 1,8 Blg, odfermentowanie 85 %

3. Hazy Ipa Citra Mosaic, 17 Blg zeszło do 3 Blg, odfermentowanie 82 %

4. Hazy Ipa Galaxy Simcoe, 14,8 Blg zeszło do 2,5 Blg, odfermentowanie 83 %

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Muszę po dwóch zrobionych na tych drożdżach piwach -  napisać peany. Zarąbiste drożdże dla piwnej amatorki w bloku w dużym mieście. W odróżnieniu od kveików nie dają takiego ciężkiego smaku i aromatu. Piwa rześkie, lekkie w smaku, o delikatnym, miłym profilu zapachowym.
Jedno piwko które opisałem dla siebie jako Brazylijskie Ale było na słodach (pilzneński zero, owsiany, melanoidynowy, płatki owsiane, jęczmienne) oraz na chmielach brazylijsko polskich Amore Preta i Vermelho. Fermentacja burzliwa to 5 dni. Zeszło z 12 blg do 1. Piana w fermentacji niewielka, nie stwarzająca problemów. temp fermentacji 24-26 stC, Piwo w aromacie melon, morela, trochę mango. Słodycz lekko złamana zapachem leśno-ziołowym. Piwo mocno mętne, herbaciono pomarańczowe w kolorze. Gęstwy bardzo mało.
Kolejne piwo, desitka, słody pale ale, pszeniczny, płatki jęczmienne, chmiele nowozelandzkie Waimea i Nelson Saivin. Drożdże gęstwo po poprzednim. Fermentacja burzliwa w temp 25-27 stC. Burzliwa zdechła już po trzech dniach!. Zeszło z 10 do 1 Blg. Piwo opalizująco mętne, kolor ciemnej słomy. W aromacie bardziej rześko niż poprzednie piwo, lekki cytrus, melon, morela.

Porównując piwa na różnych chmielach, uważam, ze drożdże daja główny i wyczuwalny aromat w formie cieżkiego aromatu owoców żółtych, melon, morela, dojrzały agrest. Fermentacji niegroźna temperatura 27 stC, piana nie przeszkadza w fermentacji (przynajmniej w moim przypadku). Nie ma jakiejś kanalizy, cebul itp. Czyściutko. Genialne do amatorszczyzny bez zaplecza typu baniak w dedykowanej lodówie z kontrolą temperatury. Zdecydowanie jak dla mnie smaczniejsze piwa w porównaniu z drożdżami kveik Voss.
Następny będzie Witbier na tych drożdżach.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
W dniu 30.06.2022 o 17:18, jaskiniowiec napisał:

Muszę po dwóch zrobionych na tych drożdżach piwach -  napisać peany. Zarąbiste drożdże dla piwnej amatorki w bloku w dużym mieście. W odróżnieniu od kveików nie dają takiego ciężkiego smaku i aromatu. Piwa rześkie, lekkie w smaku, o delikatnym, miłym profilu zapachowym.
Jedno piwko które opisałem dla siebie jako Brazylijskie Ale było na słodach (pilzneński zero, owsiany, melanoidynowy, płatki owsiane, jęczmienne) oraz na chmielach brazylijsko polskich Amore Preta i Vermelho. Fermentacja burzliwa to 5 dni. Zeszło z 12 blg do 1. Piana w fermentacji niewielka, nie stwarzająca problemów. temp fermentacji 24-26 stC, Piwo w aromacie melon, morela, trochę mango. Słodycz lekko złamana zapachem leśno-ziołowym. Piwo mocno mętne, herbaciono pomarańczowe w kolorze. Gęstwy bardzo mało.
Kolejne piwo, desitka, słody pale ale, pszeniczny, płatki jęczmienne, chmiele nowozelandzkie Waimea i Nelson Saivin. Drożdże gęstwo po poprzednim. Fermentacja burzliwa w temp 25-27 stC. Burzliwa zdechła już po trzech dniach!. Zeszło z 10 do 1 Blg. Piwo opalizująco mętne, kolor ciemnej słomy. W aromacie bardziej rześko niż poprzednie piwo, lekki cytrus, melon, morela.

Porównując piwa na różnych chmielach, uważam, ze drożdże daja główny i wyczuwalny aromat w formie cieżkiego aromatu owoców żółtych, melon, morela, dojrzały agrest. Fermentacji niegroźna temperatura 27 stC, piana nie przeszkadza w fermentacji (przynajmniej w moim przypadku). Nie ma jakiejś kanalizy, cebul itp. Czyściutko. Genialne do amatorszczyzny bez zaplecza typu baniak w dedykowanej lodówie z kontrolą temperatury. Zdecydowanie jak dla mnie smaczniejsze piwa w porównaniu z drożdżami kveik Voss.
Następny będzie Witbier na tych drożdżach.

Pozdrawiam

 

A jak z ubiciem ich ze sprzętu ? Jak sobie poradziłeś? Starsan by wystarczył?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.