kacper_k Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Cześć. Mam problem z moim oatmeal stoutem a mianowicie nie chce zejść poniżej 7blg. Zasyp: pale ale 5000g płatki owsiane 700g jęczmień palony 330g karmel 300 330g czekoladowy ciemny 330g zacieranie: 65C przez 45min 75C przez 15min drożdże S-04 Czy jest to możliwe że tak płytko odfermentował? Jest tydzień na cichej i nic się nie zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Jest tydzień na cichej i nic się nie zmienia. Ile trwała "burzliwa", kiedy i dlaczego zdecydowałeś o przelewaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper_k Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Jest tydzień na cichej i nic się nie zmienia. Ile trwała "burzliwa", kiedy i dlaczego zdecydowałeś o przelewaniu? 7 dni zeszło do 8blg potem przelałem na cichą zeszło do 7blg w pierwsze 2 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Jaki był ekstrakt początkowy? Jak zadałeś drożdże? Jak prowadziłeś fermentację i w jakiej temperaturze? Czy aby nie było tak, że temperatura rosła a potem spadła (jak fermentacja zaczęła zwalniać i wydzielać mniej temperatury) i drożdże poszły spać. Proponuję podnieść lekko temperaturę fermentora (i tak już większość profilu estrowego masz zdefiniowane) i zakręcić nim aby podbić drożdże z dna. Tylko tak, abyś nie chlapał piwem w środku aby zbytnio nie napowietrzyć. Zobacz za dzień-dwa czy coś zaczęły więcej jeść - jak nie, to powtórka - zakręcić i zobaczyć czy coś się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hophead Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Skalibruj dla pewności refraktometr/aerometr na wodzie. Powinien wskazywać 0. Ponów pomiar ekstratku brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. zasada Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 7 dni zeszło do 8blg potem przelałem na cichą zeszło do 7blg w pierwsze 2 dni To co napisze to będzie takie pierdu-pierdu którego nie wykorzystasz tym razem, ale kurde! Skąd pomysł, że 7 dni fermentacji i osiągnięcie 8 BLG pozwalają przelewać na cichą to ja nawet nie wiem. Serio nie przeczytałeś o trzymaniu piwa w wiadrze z drożdżami do chwili gdy BLG nie spada przez kilke kolejnych dni (2-3)? Serio nie przeczytałeś, że S-04 mają tendencje zwalniać pod koniec? Serio nie przeczytałeś, że burzliwa i cicha to teoretyczny podział i spokojnie mogą zachodzić bez przelewania do innego pojemnika? Wiem, że się nieco wyzłośliwiam, ale włożyłeś pieniądz, czas i wysiłek po to, żeby w najlepszym momencie przerwać drożdżom zabawę. Mibor, Marcin_K, dirk gently i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 (edytowane) Skąd pomysł, że 7 dni fermentacji i osiągnięcie 8 BLG pozwalają przelewać na cichą to ja nawet nie wiem. A ja wiem - od guru kopyra i części starej gwardii Edytowane 3 Sierpnia 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 (edytowane) Jak słyszę "bo Kopyr mówił" i "sztos" to mam ochotę zabić. Przecież ten człowiek warząc piwo w kiblu zrobił więcej błędów niż ja podczas drugiej warki... What the fuck! Proponuję RISa 30 blg też tak przelać. Na cichej dojdzie Dla mnie Kopyr przestał istnieć po recce NutCrackera. To był największy syf polskiego kraftu. Pierwsze kraftowe piwo które po 3 łyku wylałem w miejsce gdzie niektórzy warzą piwo... Edytowane 3 Sierpnia 2017 przez hedgehog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Przecież ten człowiek warząc piwo w kiblu Tak na ścisłość to w łazience. Jednak kibel to kibel. A teraz poważnie i z zainteresowaniem: nie chce mi się spędzić dniówki na oglądaniu tego warzenia. możesz streścić i wymienić te błędy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 (edytowane) Dla mnie Kopyr przestał istnieć po recce NutCrackera. warząc piwo w kiblu zrobił więcej błędów niż ja podczas drugiej warki Skoro nie oglądasz to kto Ci opowiedział gdzie, co i jak warzył? Edytowane 3 Sierpnia 2017 przez Mibor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Dla mnie Kopyr przestał istnieć po recce NutCrackera. warząc piwo w kiblu zrobił więcej błędów niż ja podczas drugiej warki Skoro nie oglądasz to kto Ci opowiedział gdzie, co i jak warzył? Szeroko to było omawiane m.in. na czacie A że dzień bez hejtu na kopyrze to dzień stracony to często i dużo mu wytykaliśmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 A ja uważam, że nie ma sensu robić tu klubu hejterów Kopyra, są ciekawsze tematy. Np. chciałbym żeby autor wątku odniósł się jakoś do zadanych mu pytań. A Kopyr...Robi co lubi i jeszcze ma z tego hajs. Nikt mnie do oglądania nie zmusza, a jedyne co przeszkadza to, że trzeba po nim poprawiać stan wiedzy świeżaków. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru AdamZet i Mibor 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Dla mnie Kopyr przestał istnieć po recce NutCrackera. warząc piwo w kiblu zrobił więcej błędów niż ja podczas drugiej warki Skoro nie oglądasz to kto Ci opowiedział gdzie, co i jak warzył? Pokaż mi fragment w którym pisze że nie oglądam. Przecież ten człowiek warząc piwo w kiblu Tak na ścisłość to w łazience.Jednak kibel to kibel. A teraz poważnie i z zainteresowaniem: nie chce mi się spędzić dniówki na oglądaniu tego warzenia. możesz streścić i wymienić te błędy? Prawie spalił Spiedla, drożdże uwodnione ponad 2 h przed zadaniem. Sporo dziwnych porad i totalne nieprzygotowanie do warzenia. Oglądałem powtórkę fragmentami bo nie mam czasu żeby stracić cały dzień na oglądanie filmiku, w którym ktoś pije piwo BTW Uważam że koleś robi dobrą robotę, ale niektórzy traktują go jak Guru a to już z deka chore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Ekstrakt sprawdzasz spławikiem czy refraktometrem? Jeśli refraktometrem to trzeba wynik przeliczyć bo alkohol zaburza pomiar. Jeśli spławikiem to tak jak Alexy pisał wyżej, podnieś temp. i pobujaj fermentorem. Zostaw na parę dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper_k Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Ekstrakt sprawdzasz spławikiem czy refraktometrem? Jeśli refraktometrem to trzeba wynik przeliczyć bo alkohol zaburza pomiar. Jeśli spławikiem to tak jak Alexy pisał wyżej, podnieś temp. i pobujaj fermentorem. Zostaw na parę dni. Spławikiem. Tak właśnie zrobiłem, dzięki za pomoc wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Ustecki Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 materiał z wiki ::zbyt duży udział słodów specjalnych (karmelowych). Na etapie fermentacji prawie nic się nie da już z tym zrobić, trzeba po prostu następnym razem zacierać w nieco niższej temperaturze. Na szczęście takie piwo, bogate w dekstryny zwykle nie jest nadmiernie słodkie i nadaje się do picia.:: Mam podobny problem sweet stout zszedł z 12,5 do 5 i stoi zakręciłem wiadrem dzis, może pomoże a jak nie to takie butelkować ? a efekt taki bo chyba za szybko ciemne słody dałem o może być przyczyna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Podaj zasyp i zacieranie i ile czasu fermentowałeś to wtedy może będziemy mogli pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper_k Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 2gi tydzień na cichej 7blg jak było tak jest. Mieszane codziennie oprócz 3 ostatnich dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 materiał z wiki ::zbyt duży udział słodów specjalnych (karmelowych). Na etapie fermentacji prawie nic się nie da już z tym zrobić, trzeba po prostu następnym razem zacierać w nieco niższej temperaturze. Na szczęście takie piwo, bogate w dekstryny zwykle nie jest nadmiernie słodkie i nadaje się do picia.:: Mam podobny problem sweet stout zszedł z 12,5 do 5 i stoi zakręciłem wiadrem dzis, może pomoże a jak nie to takie butelkować ? a efekt taki bo chyba za szybko ciemne słody dałem o może być przyczyna ? sweet stout zakładam że z dodaną laktozą, co ma wpływ na odfermentowanie - normalnie pewnie by skończyło na 3,5-4BLG, co osobiście uważam za OK w stoutach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się