punix Opublikowano 7 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 Warka nr 142 American IPA 15,5°Blg 19.05.2022 29.06.2022 Ekstrakt końcowy: 2,4°Blg Zawartość alkoholu: 7,3% IBU: 60 Słody (6,55 kg): - pilzneński Weyermann 5,7 kg - pszeniczny Weyermann 0,85 kg Chmiele: - Citra 13,6% α 105 g - Magnum 12,7% α 35 g - Sabro 15,2% α 130 g Drożdże: - US-05 Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 20 l wody 70°C 64-62°C 80 minut 72°C 25 minut 77°C Wysłodzone 29 l 13,7°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 35 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 5 minut: po 50 g: Citra, Sabro hopstand: Citra 55 g, Sabro 80 g Fermentacja: 22 l 15,5°Blg. Temperatura 18-19°C 9 dni, 20°C 5 dni, 22°C 27 dni. Butelkowanie: 22,5 l z dodatkiem 125 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Przez brak czasu zabrakło chmielenia na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 (edytowane) Warka nr 143 Mango Wheat 11,5°Blg 30.06.2022 27.07.2022 Ekstrakt końcowy: 2,6°Blg Zawartość alkoholu: 4,8% IBU: 30 Słody (5,3 kg): - pilzneński Weyermann 2,5 kg - pszeniczny Weyermann 2,5 kg - caramalt Simpsons Malt 0,3 kg Chmiele: - Amarillo 8,9% α 50 g - Magnum 12,7% α 12 g - Marynka 8,4% α 19 g - Sabro 15,2% α 20 g Drożdże: - US-05 Dodatki: - pulpa z mango alphonso 1,7 kg Zacieranie: 19 l wody 76°C 70-66°C 90 minut 77°C Wysłodzone 27,5 l 10,6°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 12 g, Marynka 19 g 0 minut: Amarillo 50 g, Sabro 20 g Fermentacja: 25 l 11°Blg. Temperatura 19°C 15 dni, 21°C 4 dni, 5°C 8 dni. Butelkowanie: 24,5 l z dodatkiem 110 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Mango niestety tym razem słabo wyczuwalne. Całkowity brak piany. Edytowane 14 Października 2022 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 Warka nr 144 Table Saison 8,7°Blg 11.07.2022 27.07.2022 Ekstrakt końcowy: 1°Blg Zawartość alkoholu: 4% IBU: 20 Słody (3,73 kg): - pilzneński Weyermann 2,6 kg - monachijski Weyermann 0,8 kg - caramalt Simpsons Malt 0,3 kg Chmiele: - Marynka 8,4% α 50 g Drożdże: - FM21 Odkrycie sezonu Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 14,5 l wody 77°C 72-69°C 90 minut 77°C Wysłodzone 27 l 8,7°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 65 minut: Marynka 17 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 5 minut: Marynka 33 g Fermentacja: 23 l 8,7°Blg. Temperatura 17°C 1 dzień, 18°C 1 dzień, 20°C 2 dni, 21°C 3 dni, 22°C 4 dni, do 26°C 5 dni. Butelkowanie: 23,5 l z dodatkiem 135 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 10 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 Warka nr 145 Saison 17°Blg 28.07.2022 23.08.2022 Ekstrakt końcowy: 1,6°Blg Zawartość alkoholu: 8,7% IBU: 35 Słody (6,75 kg): - monachijski jasny Viking Malt 3,05 kg - pilzneński Weyermann 3 kg - pszeniczny Weyermann 0,5 kg - abbey Weyermann 0,2 kg Chmiele: - Marynka 8,4% α 50 g - Żatecki 4% α 50 g Drożdże: - FM21 Odkrycie sezonu Dodatki: - cukier biały 0,5 kg - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 20,5 l wody 69°C 64-63°C 100 minut 72-71°C 25 minut 77°C Wysłodzone 28 l 14,4°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Marynka 50 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 10 minut: Żatecki 20 g, cukier 0,5 kg 0 minut: Żatecki 30 g Fermentacja: 23 l 17°Blg. Temperatura 19°C 5 dni, 21°C 5 dni, 22°C 4 dni, 23°C 5 dni, do 25°C 7 dni. Butelkowanie: 23 l z dodatkiem 145 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Warka nr 146 Trappist Single 10°Blg 10.08.2022 25.08.2022 Ekstrakt końcowy: 1,8°Blg Zawartość alkoholu: 4,3% IBU: 30 Słody (4,2 kg): - pilzneński Weyermann 2,6 kg - wiedeńskie Viking Malt 1 kg - caramalt Simpsons Malt 0,3 kg - abbey Weyermann 0,3 kg Chmiele: - Marynka 8,4% α 50 g - Żatecki 4% α 50 g Drożdże: - WLP530 Abbey Ale Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 15 l wody 72°C 65-63°C 90 minut 72-70°C 40 minut 77°C Wysłodzone 27 l 9,6°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Marynka 25 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 10 minut: Marynka 25 g, Żatecki 15 g 0 minut: Żatecki 35 g Fermentacja: 23 l 10°Blg. Temperatura 19°C 7 dni, 20°C 3 dni, 22°C 5 dni. Butelkowanie: 23 l z dodatkiem 130 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Pomimo zadania bezpośrednio z fiolki po 2 dniach drożdże zaczęły wychodzić rurką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 Warka nr 147 Rye Saison 14,6°Blg 24.08.2022 20.09.2022 Ekstrakt końcowy: 0,2°Blg Zawartość alkoholu: 7,9% IBU: 35 Słody (5,5 kg): - pilzneński Weyermann 3 kg - żytni Weyermann 2,5 kg Chmiele: - East Kent Golding 6,3% α 50 g - Magnum 10,6% α 30 g Drożdże: - FM21 Odkrycie sezonu Dodatki: - cukier biały 0,5 kg - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 15 l wody 73°C 66-65°C 90 minut 72-71°C 35 minut 77°C Wysłodzone 27 l 11,6°Blg, gotowane przez 70 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 30 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 10 minut: EKG 25 g, cukier 0,5 kg 0 minut: EKG 25 g Fermentacja: 23 l 14,6°Blg. Temperatura 19°C 3 dni, 21°C 24 dni. Butelkowanie: 22,5 l z dodatkiem 125 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Warka nr 148 Dry Stout 11°Blg 19.09.2022 5.10.2022 Ekstrakt końcowy: 2,8°Blg Zawartość alkoholu: 4,4% IBU: 35 Słody (4,9 kg): - pilzneński Weyermann 3,2 kg - płatki jęczmienne błyskawiczne 1 kg - jęczmień palony Weyermann 0,5 kg - abbey Weyermann 0,2 kg Chmiele: - East Kent Golding 6,3% α 20 g - Magnum 10,6% α 30 g Drożdże: - WLP004 Irish Ale Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 15 l wody 72°C 65-63°C 85 minut 72°C 15 minut 77°C Wysłodzone 27 l 10,6°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 30 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 5 minut: EKG 20 g Fermentacja: 23 l 11°Blg. Temperatura 18 °C 6 dni, 19°C 3 dni, 20°C 7 dni. Butelkowanie: 23 l z dodatkiem 105 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Warka nr 149 Belgian Dubbel 16,5°Blg 21.09.2022 4.11.2022 Ekstrakt końcowy: 2,4°Blg Zawartość alkoholu: 8% IBU: 25 Słody (6,5 kg + 0,5 kg cukru): - pilzneński Weyermann 4 kg - monachijski Weyermann 1,5 kg - pszeniczny Weyermann 0,4 kg - caramalt Simpsons Malt 0,3 kg - special B Castle Malting 0,3 kg - cukier kandyzowany ciemny 0,5 kg Chmiele: - East Kent Golding 6,3% α 20 g - Iunga 12,4% α 25 g Drożdże: - WLP530 Abbey Ale Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 20,5 l wody 72°C 65-63°C 90 minut 72-71°C 20 minut 77°C Wysłodzone 28 l 14,7°Blg, gotowane przez 125 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 25 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl., cukier rozpuszczony w 1,2 l wrzątku 0 minut: EKG 20 g Fermentacja: 22 l 16,5°Blg. Temperatura 18 °C 11 dni, 20°C 33 dni. Butelkowanie: 22,5 l z dodatkiem 155 g cukru rozpuszczonych w 1 l wody. Uwagi: Drożdże wychodziły na spacer pomimo blowoffa, a później odetkanej pokrywy. bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Warka nr 150 Extra Stout 14°Blg 15.10.2022 2.11.2022 Ekstrakt końcowy: 4°Blg Zawartość alkoholu: 5,6% IBU: 40 Słody (6,3 kg): - pilzneński Weyermann 4 kg - wiedeński Viking Malt 1,05 kg - cafe light Castle Malting 0,4 kg - caramunich I Weyermann 0,4 kg - jęczmień palony Castle Malting 0,25 kg - pale chocolate Fawcett 0,1 kg - black Simpsons Malt 0,1 kg Chmiele: - Zula 9,7% α 72 g Drożdże: - WLP004 Irish Ale Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 19 l wody 75°C 68-66°C 45 minut 72-71°C 25 minut 78°C Wysłodzone 27 l 12,9°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Zula 45 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 5 minut: Zula 27 g Fermentacja: 22,5 l 14°Blg. Temperatura 18 °C 10 dni, 20°C 8 dni. Butelkowanie: 23,5 l z dodatkiem 105 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Prawdopodobnie nieco zbyt krótka fermentacja - piwo delikatnie przegazowało się w butelkach bez oznak infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2023 (edytowane) Warka nr 151 Peated Stout 13,8°Blg 3.11.2022 20.11.2022 Ekstrakt końcowy: 4,2°Blg Zawartość alkoholu: 5,2% IBU: 40 Słody (6,6 kg): - chateau whisky 5 kg - pale Viking Malt 0,5 kg - jęczmień palony 0,33 kg - dekstrynujący 0,3 kg - pszeniczny czekoladowy Weyermann 0,27 kg - special X Bestmalz 0,2 kg Chmiele: - Citra 13,3% α 45 g - Sabro 15,2% α 15 g Drożdże: - WLP004 Irish Ale Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 20 l wody 74°C 68-66°C 80 minut 72-71°C 25 minut 77°C Wysłodzone 27 l 13,3°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Citra 30 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 5 minut: po 15 g: Citra, Sabro Fermentacja: 22 l 13,8°Blg. Temperatura 18 °C 7 dni, 20°C 10 dni. Butelkowanie: 22,5 l z dodatkiem 105 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Znów prawdopodobnie zbyt krótka fermentacja - piwo delikatnie przegazowało się w butelkach bez oznak infekcji. Edytowane 22 Czerwca 2023 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 (edytowane) Warka nr 152 Imperial Stout 28,1°Blg 11.11.2022 27.12.2022 Ekstrakt końcowy: 9,8°Blg Zawartość alkoholu: 12,3% IBU: 95 Słody (8,6 kg + 3,4 kg ekstraktu): - pilzneński Weyermann 6,5 kg - brown Simpsons Malt 0,4 kg - carafa I special Weyermann 0,4 kg - special X Bestmalz 0,3 kg - caramunich III Weyermann 0,3 kg - jęczmień palony 0,25 kg - czekoladowy 1200 Viking Malt 0,25 kg - caramalt Simpsons Malt 0,2 kg - ekstrakt jasny Bruntal 3,4 kg Chmiele: - Iunga 12,4% α 115 g - Sabro 15,2% α 30 g Drożdże: - WLP004 Irish Ale Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 20 l wody 72°C 65-63°C 80 minut 72°C 35 minut 77°C Wysłodzone 30 l 16,2°Blg, gotowane przez 120 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 115 g, Sabro 30 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. Fermentacja: 23 l 28,1°Blg. Temperatura 18 °C 11 dni, 19°C 34 dni. Butelkowanie: 19,5 l z dodatkiem 95 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Po 2 dniach wyszły z wiadra, ~3l - i to pomimo fermentacji w lodówce, bez skoków temperatury. Edytowane 4 Września 2023 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2023 Warka nr 153 Ordinary Bitter 9,6°Blg 20.11.2022 27.12.2022 Ekstrakt końcowy: 2,1°Blg Zawartość alkoholu: 4% IBU: 30 Słody (4 kg): - Maris Otter Castle Malting 3,5 kg - carahell Weyermann 0,27 kg - special X Bestmalz 0,23 kg Chmiele: - East Kent Golding 6,3% α 60 g - Magnum 10,6% α 20 g Drożdże: - Danstar Windsor Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 15 l wody 74°C 66-64°C 90 minut 72-71°C 20 minut 77°C Wysłodzone 27 l 8,7°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 20 g 15 minut: EKG 30 g, whirlfloc 0,5 tabl. 0 minut: EKG 30 g Fermentacja: 22 l 9,6°Blg. Temperatura 18 °C 4 dni, 20°C 32 dni. Butelkowanie: 22 l z dodatkiem 95 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2023 Warka nr 154 Porter 12,5°Blg 28.12.2022 29.01.2023 Ekstrakt końcowy: 3°Blg Zawartość alkoholu: 5,2% IBU: 30 Słody (5,3 kg): - Maris Otter Castle Malting 4 kg - abbey Weyermann 0,25 kg - amber Simpsons Malt 0,3 kg - czekoladowy 1200 0,25 kg - dekstrynujący Viking Malt 0,2 kg - brown Simpsons Malt 0,2 kg Chmiele: - East Kent Golding 6,3% α 40 g - Magnum 10,6% α 25 g Drożdże: - Danstar Windsor Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 16,5 l wody 73°C 66-64°C 70 minut 72-70°C 60 minut 77°C Wysłodzone 28 l 11,1°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 25 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 10 minut: EKG 20 g 0 minut: EKG 20 g Fermentacja: 22,5 l 12,5°Blg. Temperatura 19 °C 8 dni, 20°C 23 dni. Butelkowanie: 23 l z dodatkiem 100 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 Warka nr 155 Pils 12,3°Blg 28.12.2022 23.02.2023 Ekstrakt końcowy: 2,1°Blg Zawartość alkoholu: 5,5% IBU: 40 Słody (5 kg): - pilzneński Weyermann 4 kg - wiedeński Castle Malting 1 kg Chmiele: - Iunga 12,5% α 30 g - Żatecki 4,2% α 100 g Drożdże: - W34/70 Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 16 l wody 73°C 66-64°C 70 minut 72-70°C 60 minut 77°C Wysłodzone 28 l 10,8°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 30 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 10 minut: Żatecki 40 g 0 minut: Żatecki 60 g Fermentacja: 22,5 l 12,3°Blg. Temperatura 10 °C 19 dni, 12°C 4 dni, 15°C 9 dni, 5°C 25 dni. Butelkowanie: 22,5 l z dodatkiem 105 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 Warka nr 156 American Barley Wine 27°Blg 30.01.2023 2.04.2023 Ekstrakt końcowy: 10,7°Blg Zawartość alkoholu: 10,9% IBU: 90 Słody (8,6 kg + 3,4 kg ekstraktu): - Maris Otter Castle Malting 8,1 kg - premium english caramalt Simpsons Malt 0,5 kg - ekstrakt pale Bruntal 3,4 kg Chmiele: - Citra 12,4% α 150 g - Equanot 13,8% α 70 g - Mosaic 9,5% α 70 g Drożdże: - Danstar Windsor Dodatki: - Zacieranie: 20 l wody 73°C 65-63°C 120 minut 78°C Wysłodzone 30 l 15,6°Blg, gotowane przez 120 minut. Chmielenie: 60 minut: Citra 80 g 15 minut: ekstrakt Bruntal 3,4 kg 10 minut: po 20 g: Citra, Equanot, Mosaic hopstand (55°C, 40 minut): po 50 g: Citra, Equanot, Mosaic Fermentacja: 21 l 27°Blg. Temperatura 17 °C 5 dni, 18°C 3 dni, 19°C 7 dni, 21°C 47 dni. Butelkowanie: 20,5 l z dodatkiem 100 g cukru rozpuszczonych w 1 l wody. Uwagi: Dość płytkie odfermentowanie - drożdże bardziej pod angielskiego barley wine'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 (edytowane) Warka nr 157 Koźlak 17,4°Blg 24.02.2023 7.04.2023 Ekstrakt końcowy: 4,9°Blg Zawartość alkoholu: 7,2% IBU: 25 Słody (7,6 kg): - monachijski Weyermann 3,6 kg - wiedeński Castle Malting 3,1 kg - caramunich III Weyermann 0,4 kg - crystal light Simpsons Malt 0,3 kg - crystal extra dark Simpsons Malt 0,2 kg Chmiele: - Magnum 10,6% α 30 g Drożdże: - W34/70 Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 20 l wody 74°C 67-65°C 90 minut 72-70°C 65 minut 77°C Wysłodzone 30 l 14°Blg, gotowane przez 120 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 30 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. Fermentacja: 20,5 l 17,4°Blg. Temperatura 9°C 6 dni, 10°C 7 dni, 12°C 7 dni, 15°C 17 dni, 5°C 5 dni. Butelkowanie: 21 l z dodatkiem 100 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Edytowane 8 Października 2023 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 (edytowane) Warka nr 158 Coffee Polish Pale Ale 13,1°Blg 2.03.2023 12.03.2023 Ekstrakt końcowy: 3°Blg Zawartość alkoholu: 5,5% IBU: 35 Słody (5,3 kg): - pilzneński Weyermann 4,5 kg - pszeniczny Weyermann 0,5 kg - imperial Simpsons Malt 0,3 kg Chmiele: - Iunga 12,4% α 100 g - Zula 13,3% α 95 g Drożdże: - Danstar Voss Kveik Dodatki: - kawa Santa Rosa Honduras 200 g - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 17,5 l wody 71°C 65-64°C 95 minut 72-71°C 25 minut 77°C Wysłodzone 28 l 11,7°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 15 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 5 minut: Iunga 25 g, Zula 50 g hopstand (<75°C, 30 minut): Iunga 60 g, Zula 45 g Fermentacja: 21 l 13,1°Blg. Temperatura 25°C 10 dni. Po 7 dniach dodane 200 g kawy. Butelkowanie: 21 l z dodatkiem 100 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Kawa pomimo dodania ziaren w całości zdominowała piwo. Można zmniejszyć ilość do 50-100 g. Edytowane 8 Października 2023 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 16 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2023 (edytowane) Warka nr 159 Irish Red Ale 12°Blg 5.04.2023 14.05.2023 Ekstrakt końcowy: 2,3°Blg Zawartość alkoholu: 5,2% IBU: 25 Słody (5,2 kg): - Maris Otter Castle Malting 3,5 kg - wiedeński Castle Malting 0,9 kg - crystal light Simpsons Malt 0,3 kg - caramalt Simpsons Malt 0,22 kg - dekstrynujący Viking Malt 0,2 kg - jęczmień palony 0,08 kg Chmiele: - Magnum 10,6% α 25 g - Tettnanger 4,6% α 30 g Drożdże: - US-05 Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 17 l wody 71°C 65-64°C 55 minut 72-70°C 60 minut 77°C Wysłodzone ??? l ???°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 25 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 5 minut: Tettnanger 30 g Fermentacja: 24 l 12°Blg. Temperatura 17°C 4 dni, 18°C 1 dzień, 19°C 1 dzień, 20°C 13 dni, 21°C 20 dni. Butelkowanie: 24 l z dodatkiem 110 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Edytowane 23 Października 2023 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 Warka nr 160 Tmave 12,7°Blg 12.042023 10.05.2023 Ekstrakt końcowy: 3,3°Blg Zawartość alkoholu: 5,1% IBU: 35 Słody (5,4 kg): - pilzneński Weyermann 3,8 kg - dekstrynujący Viking Malt 0,3 kg - imperial Simpsons Malt 0,3 kg - czekoladowy 1200 Viking Malt 0,25 kg - T50 Simpsons Malt 0,2 kg - amber Simpsons Malt 0,2 kg - crystal extra dark Simpsons Malt 0,2 kg - brown Simpsons Malt 0,15 kg Chmiele: - Magnum 10,6% α 30 g - Żatecki 4,2% α 100 g Drożdże: - W34/70 Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 16,5 l wody 72°C 66-64°C 90 minut 72°C 25 minut 77°C Wysłodzone 28,5 l 11,2°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Magnum 30 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 10 minut: Żatecki 40 g 0 minut: Żatecki 60 g Fermentacja: 23 l 12,7°Blg. Temperatura 10°C 13 dni, 15°C 3 dni, 5°C 12 dni. Butelkowanie: 23 l z dodatkiem 100 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 19 godzin temu, punix napisał(a): - pilzneński Weyermann 3,8 kg - dekstrynujący Viking Malt 0,3 kg - imperial Simpsons Malt 0,3 kg - czekoladowy 1200 Viking Malt 0,25 kg - T50 Simpsons Malt 0,2 kg - amber Simpsons Malt 0,2 kg - crystal extra dark Simpsons Malt 0,2 kg - brown Simpsons Malt 0,15 kg Zakładam, że taki zamotany zasyp do "piwo resztkowe"; czy się mylę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 2 godziny temu, korzen16 napisał(a): Zakładam, że taki zamotany zasyp do "piwo resztkowe"; czy się mylę? Tak, trzeba było skończyć kilka worków Choć jestem na tyle zadowolony z efektu, że nie wykluczam zbliżonej powtórki w przyszłości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 (edytowane) Warka nr 161 Żytni Porter Bałtycki 21,9°Blg 11.05.2023 1.07.2023 Ekstrakt końcowy: 6,7°Blg Zawartość alkoholu: 9,4% IBU: 40 Słody (8,1 kg + 1,7 kg ekstraktu): - pilzneński Weyermann 3,5 kg - żytni Weyermann 2,5 kg - imperial Simpsons Malt 0,55 kg - crystal light Simpsons Malt 0,4 kg - żytni czekoladowy Weyermann 0,4 kg - crystal extra dark Simpsons Malt 0,3 kg - special B Castle Malting 0,3 kg - brown Simpsons Malt 0,15 kg - ekstrakt jasny Bruntal 1,7 kg Chmiele: - Iunga 12,4% α 45 g - Tettnanger 4,6% α 35 g Drożdże: - W34/70 Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 20 l wody 73°C 66-64°C 65 minut 72-70°C 70 minut 78°C Wysłodzone 30,5 l 15,5°Blg, gotowane przez 120 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 45 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl., ekstrakt 1,7 kg 10 minut: Tettnanger 35 g Fermentacja: 23 l 12,7°Blg. Temperatura 10°C 13 dni, 15°C 3 dni, 5°C 12 dni. Butelkowanie: 23 l z dodatkiem 115 g cukru rozpuszczonych w 1 l wody. Uwagi: Gęste, oleiste piwo - pojawił się problem z przelaniem końcówki do fermentora na rozlew, zakleił się wężyk. Edytowane 10 Marca przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Warka nr 162 American Pale Ale 10,6°Blg 14.05.2023 26.06.2023 Ekstrakt końcowy: 2,8°Blg Zawartość alkoholu: 4,2% IBU: 35 Słody (4,85 kg): - pale ale Viking Malt 4,07 kg - pszenica niesłodowana 0,5 kg - carahell Weyermann 0,28 kg Chmiele: - Centennial 8,6% α 100 g - Equanot 13,8% α 50 g - Sabro 13,3% α 50 g Drożdże: - US-05 Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 16 l wody 73°C 67-64°C 110 minut 72-70°C 45 minut 78°C Wysłodzone 28,5 l 9,2°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Centennial 10 g 10 minut: whirlfloc 0,5 tabl., Centennial 30 g, Equanot 20 g, Sabro 20 g 0 minut: Centennial 60 g, Equanot 30 g, Sabro 30 g Fermentacja: 22 l 10,6°Blg. Temperatura 17°C 2 dni, 18°C 5 dni, 19°C 2 dni, 20°C 34 dni. Butelkowanie: 22 l z dodatkiem 115 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2023 Warka nr 163 Wędzony Stout 13,5°Blg 28.06.2023 24.08.2023 Ekstrakt końcowy: 2,8°Blg Zawartość alkoholu: 5,9% IBU: 40 Słody (6,5 kg): - smoked nature Castle Malting 1 kg - wheat smoked Castle Malting 1 kg - wędzony olchą Viking Malt 1 kg - wędzony bukiem Viking Malt 1 kg - pszeniczny wędzony dębem Viking Malt 1 kg - jęczmień palony 0,65 kg - wędzony drewnem mesquito 0,55 kg - carapils 0,3 kg Chmiele: - Izabella 7,6% α 100 g Drożdże: - US-05 Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 20 l wody 71°C 64-63°C 120 minut 72-71°C 30 minut 77°C Wysłodzone 27,5 l 13,3°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Izabella 55 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 10 minut: Izabella 25 g 0 minut: Izabella 20 g Fermentacja: 25 l 13,5°Blg. Temperatura 18°C 3 dni, 20°C 55 dni. Butelkowanie: 22 l z dodatkiem 115 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: "Składak" z otrzymanych słodów. Efekt całkiem przyjemny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 Warka nr 164 Table Saison 8,8°Blg 4.07.2023 31.07.2023 Ekstrakt końcowy: 3°Blg Zawartość alkoholu: 3,1% IBU: 25 Słody (4 kg): - pilzneński Weyermann 1,1 kg - maris otter Simpsons Malt 1,1 kg - pszeniczny Viking Malt 1,1 kg - carapils Weyermann 0,25 kg - abbey Weyermann 0,25 kg - DRC Simpsons Malt 0,2 kg Chmiele: - Iunga 12,4% α 20 g - Tettnanger 4,6% α 82 g Drożdże: - Danstar Farmhouse (Saison) Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 14 l wody 76°C 70-65°C 120 minut 78°C Wysłodzone 27 l 8,7°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 20 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 5 minut: Tettnanger 32 g 0 minut: Tettnanger 50 g Fermentacja: 23 l 8,8°Blg. Temperatura 20°C 1 dzień, 21°C 1 dzień, 23°C 2 dni, 24 °C 3 dni, 25°C 4 dni, 26°C 16 dni. Butelkowanie: 23 l z dodatkiem 130 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się