michal9890 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Witam Ze względu na to, iż piwo na drożdżach płynnych robię rzadko nie opłaca mi się kupować 1kg (takie dostępne w lokalnym sklepie) ekstraktu słodowego do rozkręcania drożdży na mieszadle. Ekstrakt będzie mi leżał ze dwa lata. Gdzieś znalazłem kiedyś post ( teraz nie mogę znaleźć), że ktoś mroził brzeczkę z poprzedniego piwa, później odmrażał, zagotował, schłodził, do tego zadał drożdże w kolbie i na mieszadło. Czy ktoś tak robi? Ma to rację bytu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Gdzieś znalazłem kiedyś post ( teraz nie mogę znaleźć), że ktoś mroził brzeczkę z poprzedniego piwa, później odmrażał, zagotował, schłodził, do tego zadał drożdże w kolbie i na mieszadło. Czy ktoś tak robi? Ma to rację bytu? Nie robię tak, ale ma to rację bytu jak najbardziej. Najlepiej gdyby ta brzeczka nie była chmielona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Często tak robię ( nie zauważyłem różnicy między chmieloną a nie). Zazwyczaj pozostałą brzeczkę z chmielinami po whirpoolu filtruję, do peta i zamrażam. Jak jest potrzebna to odmrażam rozcieńczam do ekstraktu 7 - 10 blg i dalej jak w twoim opisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Ja przy wysładzaniu pod koniec odlewam do peta i mrożę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Ja wrzącą brzeczkę wlewam do czystego, zdezynfekowanego oxi słoika. Od razu zakręcam. Przed zrobieniem startera przegotowuję już w kolbie. Przechowuję w temperaturze pokojowej. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Ja również mrożę brzeczkę, czasem to co zostanie w garnku po zlewaniu, czasem zatrę jakieś 1kg pilsa i zleję to do butelek i schowam do zamrażarki. Ma to przewagę nad trzymaniem w formie płynnej, bo ryzyko rozwinięcia się jakichś drobnoustrojów jest dużo niższe. Jakieś pół roku temu zatarłem 5kg pale, przygotowałem kilkanaście litrowych słoików i zlewałem w nie brzeczkę. Słoiki uprzednio wyprażyłem w piekarniku i "dezynfekowałem" oxi przed wlaniem brzeczki. Efekt był taki że z 12-14 słoików które w ten sposób przygotowałem tylko 2 nadawały się na starter. Pomijając osady, w brzeczce pływały jakieś "fluki" a zawartość śmierdziała tak, że mało co nie zwróciłem obiadu. Niskie temperatury rules Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 (edytowane) Ja również mrożę brzeczkę, czasem to co zostanie w garnku po zlewaniu, czasem zatrę jakieś 1kg pilsa i zleję to do butelek i schowam do zamrażarki. Ma to przewagę nad trzymaniem w formie płynnej, bo ryzyko rozwinięcia się jakichś drobnoustrojów jest dużo niższe. Jakieś pół roku temu zatarłem 5kg pale, przygotowałem kilkanaście litrowych słoików i zlewałem w nie brzeczkę. Słoiki uprzednio wyprażyłem w piekarniku i "dezynfekowałem" oxi przed wlaniem brzeczki. Efekt był taki że z 12-14 słoików które w ten sposób przygotowałem tylko 2 nadawały się na starter. Pomijając osady, w brzeczce pływały jakieś "fluki" a zawartość śmierdziała tak, że mało co nie zwróciłem obiadu. Niskie temperatury rules Brzeczka była wrząca w chwili wlewania do słoików? Bo to dziwne trochę, słoiki z sosami do makaronu stoją mi latami Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Edytowane 14 Sierpnia 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Mrożenie brzeczki jest bardziej bezobsługowe, w zasadzie wlewamy z wysładzania do butelki np. po mineralnej i do zamrażalnika. Ja nie robię jakoś bardzo często staterów (a ostatnio to tak mam zaplanowane warki, że robiłem na szybko mini zacieranie ad hoc ) ale zdarzało mi się, że taka spasteryzowana brzeczka ruszyła w lodówce albo po otwarciu była mega siarka, więc mrożenie wydaje się pewniejszym przechowywaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Ja również mrożę brzeczkę, czasem to co zostanie w garnku po zlewaniu, czasem zatrę jakieś 1kg pilsa i zleję to do butelek i schowam do zamrażarki. Ma to przewagę nad trzymaniem w formie płynnej, bo ryzyko rozwinięcia się jakichś drobnoustrojów jest dużo niższe. Jakieś pół roku temu zatarłem 5kg pale, przygotowałem kilkanaście litrowych słoików i zlewałem w nie brzeczkę. Słoiki uprzednio wyprażyłem w piekarniku i "dezynfekowałem" oxi przed wlaniem brzeczki. Efekt był taki że z 12-14 słoików które w ten sposób przygotowałem tylko 2 nadawały się na starter. Pomijając osady, w brzeczce pływały jakieś "fluki" a zawartość śmierdziała tak, że mało co nie zwróciłem obiadu. Niskie temperatury rules Brzeczka była wrząca w chwili wlewania do słoików? Bo to dziwne trochę, słoiki z sosami do makaronu stoją mi kątami Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Była. Nie wiem, może to wina wieczek (bo ich nie wyprażałem ze względu na gumę która by się spaliła), w każdym razie zlanie do peta i zamrożenie jest dużo łatwiejsze i pewniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Tak mi się wydawało. Dziękuję za odpowiedzi. Przy kolejnej warce na pewno coś pozostawię w zamrażarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się