garot Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam Wczoraj pod wieczór zrobiłem moją 2 warkę w życiu. (jest to dalej brew-kit) Coopers porter na drożdżach S0-4 i fermentacja przebiega dość gwałtownie że niemal nieustannie bulga i piana podeszła pod samo wieczko tak że widać przez nie brązową pianę a nawet uwypuklenie przykrywki. Do rurki nic się nie dostało. Czy takie zjawisko jest normalne? Zrobiłem według zaleceń opakowania na 23 litry więc logiczne że mniej miejsca jest. Samą przykrywkę na szczęście sterylizowałem wewnątrz wrzątkiem przed użyciem. PS. Zrobiłem sobie "lodówkę" ze styropianu, a w niej 3 butelki fajna sprawa To jedna z rzeczy jaką się dowiedziałem na tym forum, dziękuję! Edytowane 14 Sierpnia 2017 przez garot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierdoła Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Moim zdaniem (skromnym) dużo zależy od początkowej temperatury brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Sterlizowana wrzątkiem..... geniusz..... Abstrachując od kwestii wrzątku drozdże czasem się obficie pienią - czasem kwestia temperatury, czasem innych czynników. Jeśli temperatura fermentacji jest we właściwych widełkach nie musisz się niczym przejmować... no może poza infekcją skoro "sterylizujesz" wrzątkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 (edytowane) Wszystko czyściłem oxi ale pokrywki nie wiedziałem jak to lałem obficie wrzątkiem z czajnika nad zlewem, oczywiście od razu gorącej przykrywki nie zakryłem. Co w tym dziwnego? Przecież wrzątek zabija bakterie czyż nie? W końcu po to się wodę gotuje. Widziałem to na youtube jak ktoś tak robił. Sterlizowana wrzątkiem..... geniusz..... Abstrachując od kwestii wrzątku drozdże czasem się obficie pienią - czasem kwestia temperatury, czasem innych czynników. Jeśli temperatura fermentacji jest we właściwych widełkach nie musisz się niczym przejmować... no może poza infekcją skoro "sterylizujesz" wrzątkiem. Edytowane 14 Sierpnia 2017 przez garot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Gotowanie zabija bakterie, a nie wrzątek. Lejąc wodę z czajnika nie ma już ona 100 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Gotowanie zabija bakterie, a nie wrzątek. Lejąc wodę z czajnika nie ma już ona 100 stopni. To prawda że nie ma już 100 stopni, ale z tego co słyszałem już 80 stopni wystarcza do zabicia bakterii, czy mógłbyś mi napisać jak mogę inaczej od wewnątrz czyścić pokrywę? Dopiero raczkuję w tych sprawach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 (edytowane) czy mógłbyś mi napisać jak mogę inaczej od wewnątrz czyścić pokrywę? W prosty sposób :do wiadra sypiesz oxi wlewasz wodę ciepłą przykrywasz i wstrząsasz to wszystko Sam wrzątek Ci nic nie wysterylizuje oxi też nie co najwyżej zdezynfekuje Sterylizacja jest możliwa tylko w wysokim ciśnieniu w tzw. autoklawie Na początek polecam lekturę tego wątku :http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-%C5%9Brodki-chemiczne-u%C5%BCywane-w-piwowarstwie/ Edytowane 14 Sierpnia 2017 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 czy mógłbyś mi napisać jak mogę inaczej od wewnątrz czyścić pokrywę? W prosty sposób :do wiadra sypiesz oxi wlewasz wodę ciepłą przykrywasz i wstrząsasz to wszystko Sam wrzątek Ci nic nie wysterylizuje oxi też nie co najwyżej zdezynfekuje Sterylizacja jest możliwa tylko w wysokim ciśnieniu w tzw. autoklawie Na początek polecam lekturę tego wątku :http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-%C5%9Brodki-chemiczne-u%C5%BCywane-w-piwowarstwie/ A to ja tak właśnie zrobiłem, tylko najpierw oblałem wrzątkiem a potem w 3 litrach wody z oxi wstrząsałem przykryty fermentor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 (edytowane) A to ja tak właśnie zrobiłem, tylko najpierw oblałem wrzątkiem a potem w 3 litrach wody z oxi wstrząsałem przykryty fermentor No i ok tylko oxi wsypuj do fermentora i zalewaj wodą a nie rozpuszczaj A i polewanie wrzątkiem nie ma sensu Edytowane 14 Sierpnia 2017 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 ok, będę pamiętał, tak właśnie robię z oxi jak piszeż, czyli rozumiem że opary z oxi też dezynfekują ścianki i wieczko? A to ja tak właśnie zrobiłem, tylko najpierw oblałem wrzątkiem a potem w 3 litrach wody z oxi wstrząsałem przykryty fermentor No i ok tylko oxi wsypuj do fermentora i zalewaj wodą a nie rozpuszczaj A i polewanie wrzątkiem nie ma sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 ok, będę pamiętał, tak właśnie robię z oxi jak piszeż, czyli rozumiem że opary z oxi też dezynfekują ścianki i wieczko?Nie. OXI dezynfekuje przy kontakcie. Robisz roztwór w fermentorze i nim trzęsiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 A co do piany przy fermentacji - czasami tak się zdarza i tyle. U mnie stoi właśnie weizen, nalałem 21 litrów i nie wystarczyło miejsca Chociaż drożdże do weizena lubią czasami wyjść z wiadra bardziej niż inne szczepy. Aaaa, nie używam rurki z dwóch powodów, zajmuje dużo miejsca i w przypadku dużej piany może się zakleić. Wieczko od fermentora leży sobie po prostu na nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Właśnie natknąłem się na problem i proszę o poradę, od jakiś 2-3h nie słyszałem bulgotania, postanowiłem zajrzeć a tam dostała się brzeczka do rurki tak że wypluła górą wodę wraz z małą ilością brzeczki, obecnie dolałem wody przez górę rurki, czy powinienem coś zrobić jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Najlepiej blow off tube. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRAS62 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Witam Wczoraj pod wieczór zrobiłem moją 2 warkę w życiu. (jest to dalej brew-kit) Coopers porter na drożdżach S0-4 i fermentacja przebiega dość gwałtownie że niemal nieustannie bulga i piana podeszła pod samo wieczko tak że widać przez nie brązową pianę a nawet uwypuklenie przykrywki. Do rurki nic się nie dostało. Czy takie zjawisko jest normalne? Zrobiłem według zaleceń opakowania na 23 litry więc logiczne że mniej miejsca jest. Samą przykrywkę na szczęście sterylizowałem wewnątrz wrzątkiem przed użyciem. Jakiej wielkości wiadro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam Wczoraj pod wieczór zrobiłem moją 2 warkę w życiu. (jest to dalej brew-kit) Coopers porter na drożdżach S0-4 i fermentacja przebiega dość gwałtownie że niemal nieustannie bulga i piana podeszła pod samo wieczko tak że widać przez nie brązową pianę a nawet uwypuklenie przykrywki. Do rurki nic się nie dostało. Czy takie zjawisko jest normalne? Zrobiłem według zaleceń opakowania na 23 litry więc logiczne że mniej miejsca jest. Samą przykrywkę na szczęście sterylizowałem wewnątrz wrzątkiem przed użyciem. Jakiej wielkości wiadro? 30 l z zestawu startowego z Browama...pl Edytowane 15 Sierpnia 2017 przez garot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się