szczepano Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Witam. Mam pytanie czy jak na cichej fermentacji temperaturę obniżyłem do 12st, żeby chmiel na zimno opadł lepiej (trzy dni 19st i jeden 12st) to czy nie będzie problemów z refermentacją. Mianowicie czy drożdże górnej fermentacji całkowicie nie "posnęły" i czy się "obudzą"? Piwo w fermentorze to AIPA 14blg na gęstwie M44 (Mangrove Jack). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Jeśli chciałeś robić coldcrash to powinieneś obniżyć temperaturę piwa znacznie poniżej tych 12 stopni, powiedzmy w okolice 0-5. Co do samej ruchliwości drożdży i refermentacji to nie masz się czym martwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepano Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 A po coldcrash nie ma problemu z refermentacją? Bez dodatkowych drożdży ruszą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Na pewno ruszą. Mnie kiedyś wszystko zamarzło a potem ruszyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 A po coldcrash nie ma problemu z refermentacją? Bez dodatkowych drożdży ruszą?Ruszą spokojnie,ja trzymałem chyba 4dni w temperaturze 2-3stopnie. Nagazowały,tylko troszkę dłużej to trwało niż zwykle. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepano Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Ok. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się