Skocz do zawartości

Niska temperatura na cichej a refermentacja


szczepano

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie czy jak na cichej fermentacji temperaturę obniżyłem do 12st, żeby chmiel na zimno opadł lepiej (trzy dni 19st i jeden 12st) to czy nie będzie problemów z refermentacją. Mianowicie czy drożdże górnej fermentacji całkowicie nie "posnęły" i czy się "obudzą"? Piwo w fermentorze to AIPA 14blg na gęstwie M44 (Mangrove Jack).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A po coldcrash nie ma problemu z refermentacją? Bez dodatkowych drożdży ruszą?

Ruszą spokojnie,ja trzymałem chyba 4dni w temperaturze 2-3stopnie. Nagazowały,tylko troszkę dłużej to trwało niż zwykle.

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.