danbar Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Witam serdecznie, chciałbym się zapytać, czy rozsądne jest po zakończonej burzliwej fermentacji piwa zalać ten sam fermentor z drożdżami na dnie, bez przemywania inną brzeczką. Wiem, że na dnie są żywe, ale i martwe drożdże. Czy to dobra praktyka, czy niesie to za sobą zbyt duże ryzyko? Byłbym wdzięczny za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Za dużo będzie tej gęstwy. Oblicz sobie na kalkulatorze ile mniej więcej jej dodać http://www.mrmalty.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 jak kolega wyżej. Będziesz miał dużo za dużo drożdży. Musisz zebrać gęstwę do sterylnego pojemnika...trzymać tak możesz ją w lodówce max tydzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 trzymać tak możesz ją w lodówce max tydzień Dla czego, masz jakieś przykre doświadczenia po przekroczeniu 7 dnia przechowywania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 8 dnia drożdże już wiedzą, że pora umierać. MefJu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Podczepię się pod temat, miałem zamiar zrobić dla żonki imbirowe w podobny jak autor postu, z czym może wiązać się nadmiar drożdży, na chłopski rozum powinno co najwyżej szybciej przefermentować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 8 dnia drożdże już wiedzą, że pora umierać. Tak samo jak nic nie jeść w 8 dniu, aby fermentacja trwała zawsze 7 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Dwa razy tak robiłem. Nawet już nie pamiętam z którymi piwami. Żadnego dramatu nie było. Jeśli wypadnie nam zlewanie po burzliwej z nastawem świeżo uwarzonego piwa, to odpada parę czynności: dezynfekcja słoika i łychy na gęstwę, mycie i dezynfekcja fermentora, napowietrzanie brzeczki nastawnej. IMO jeśli nie jest to piwo robione z zamiarem jakiegoś konkursu czy coś, to śmiało można zalewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Też tak kilka razy zrobiłem, piwo było OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danbar Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 wielkie dzięki, spróbuję, trzeba się uczyć na doświadczeniach *-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 4 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 Też tak robiłem już kilka razy. Żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lichtus Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Pierwszą warkę "blonde ale" robiłem na płynnych WL550. Dokłądnie po burzliwej zalałem nową brzeczką drożdże na dnie fermentora... nie wiem w czym problem z ilością drożdży?... Przerobiły co trzeba. Co ciekawe fermentacja przeszła dokładnie tak samo... pierwsze dwa dni bardzo intensywnie potem spokojniej. Po 2 warkach zebrałem gęstwę i już wkrótce robię kolejne belgijskie coś....:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się