Radek.M Opublikowano 2 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 (edytowane) Witam mam zamiar uwarzyć jak w temacie orange teapa i mam pytanie do was kiedy dodać herbaty. 14,5 blg, ibu 33 Zasyp: pale ale - 5 kg karmelowy 150 - 1 kg Chmielenie: Pacyfica. 40 g - 1h 30 g - 30 min 10 g - 5 min Dodatki: skórka pomarańczy słodkiej 10 g - 5 min herbata Golden Beauty 100 g - ? min Edytowane 2 Września 2017 przez Radek.M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 2 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 Karmelu kilogram? Ja początkujący, ale to wydaje mi się, że będzie sama słodycz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 3 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Tego karmelu daj jakoś 0.2 kg, max 0.3 bo będzie nie do wypicia. Kolega Matz dobrze zauważył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł N Opublikowano 3 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Ja daję herbatę na ostatnie 2 dni cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek.M Opublikowano 3 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Ja daję herbatę na ostatnie 2 dni cichej. Na cichą? Myślałem żeby dać na ostatnie 5 min gotowania tyle ze nie mam pomysłu ile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł N Opublikowano 3 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Ja daję herbatę na ostatnie 2 dni cichej. Na cichą? Myślałem żeby dać na ostatnie 5 min gotowania tyle ze nie mam pomysłu ile. Zrobisz jak uważasz, a wady/zalety dodawania do gotowania vs. na cichą są szeroko opisane na tym forum, także proponuję poszukać, poczytać i wybrać właściwą dla siebie opcję. PS. daję 100g na 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Herbata na cichą. Do gotowania wyjdzie pełno tanin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 3 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 popieram kolegę wyżej - daj na cichą i będziesz pan ukontentowany ps kilogram karmeli to słaby pomysł. jeśli chodzi o chmiel pacifica - z doświadczenia równeiż nie polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek.M Opublikowano 3 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 popieram kolegę wyżej - daj na cichą i będziesz pan ukontentowany ps kilogram karmeli to słaby pomysł. jeśli chodzi o chmiel pacifica - z doświadczenia równeiż nie polecam Czemu chmiel pacifica to kiepski pomysł? A skoro kilo karmelowego to też słaby pomysł to jaki zasyp byś zaproponował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 3 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 popieram kolegę wyżej - daj na cichą i będziesz pan ukontentowany ps kilogram karmeli to słaby pomysł. jeśli chodzi o chmiel pacifica - z doświadczenia równeiż nie polecam Czemu chmiel pacifica to kiepski pomysł? A skoro kilo karmelowego to też słaby pomysł to jaki zasyp byś zaproponował. dawałem ten chmiel w dużych ilościach do stouta i do NE IPA i wkład w smak/aromat był zerowy. miałem cztery podejścia do earl grey pa i najbardziej jestem zadowolony z: 5,6kg pale ale 120g Crystal 120 chmielenie: 60' - 12g Magnum 10' - 20g Centennial 0' - 20g Citra magnum daje naprawdę dobrą goryczkę, centennial fajny cytrusowy smak, a citra - wiadomo, jeszcze więcej cytrusów. wychodzi 25 IBU - ale wystarczy dorzucić więcej Magnum i będzie fajnie. na zimno 40g Citra (3 dni) + 100g herbaty earl grey (1 doba). wyszło całkiem zbilansowane, lekkie piwerko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwneOpinie Opublikowano 5 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Ja w swoim Tea (NE)IPA [16 BLG / 17 litrów] dodałem 100 gram herbaty na ostatnie 36 godzin i efekt był bardzo dobry. Tu cały przepis : http://piwneopinie.pl/warka-4-herr-batta-tea-new-england-ipa/Dlaczego akurat Golden Beauty? Dobra jest? Ja wybrałem bland dwóch wersji po 50 gram każda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek.M Opublikowano 7 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Ja w swoim Tea (NE)IPA [16 BLG / 17 litrów] dodałem 100 gram herbaty na ostatnie 36 godzin i efekt był bardzo dobry. Tu cały przepis : http://piwneopinie.pl/warka-4-herr-batta-tea-new-england-ipa/ Dlaczego akurat Golden Beauty? Dobra jest? Ja wybrałem bland dwóch wersji po 50 gram każda. Dlaczego Golden Beauty? bo jest dobra, nie jest goryczkowa aromatycznie tez jest bardzo fajna pije ja na codzien i dlatego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się