rafcioz Opublikowano 4 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 Cześć, Jestem w trakcie robienia swojego pierwszego piwka i napotkałem na problem z odfermentowaniem do prawidłowego blg. Warzenie miało miejsce w sobotę, wtedy też fermentor trafił do pomieszczenia z temperaturą 22-23 stopnie. Przez 2-3 dni przebiegała ładnie fermentacja burzliwa, od środy piwo stoi już sobie spokojnie. W piątek zmierzyłem poziom blg i wyrzuciło mi 5. Dzisiaj postanowiłem rozlewać, ale cukromierz nadal wskazuje 5 blg. Czy mam jeszcze czekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 4 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 Jeśli nie zrobiłeś błędu pomiaru i po 3 kolejnych dniach blg nie spadło to możesz butelkować. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 Ile to piwo u ciebie fermentuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcioz Opublikowano 4 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 Dzisiaj 9 dzień mija. Dodam jeszcze, że nie robiłem tego na cukrze tylko na mieszance słodowej. Piwo wtedy nie odfermentuje do 2-3 blg prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 5 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Zależy jakie drożdże, są takie co zejdą płyciej, są takie co zejdą głębiej, czym podbiłeś ekstrakt ma, z mojego skromnego doświadczenia, drugorzędne znaczenie. Ważniejszy jest szczep drożdży i warunki w jakich fermentuje piwo. 9 dni fermentacji to niedługo, gros cukru zostało już zjedzone i przeobione, ale ja bym dał przyjaciołom drożdżom jeszcze spokojnie popracować, posprzątać, może dojeść (można potrząsnąć fermentorem nieco, byle z głową, żeby nie napowietrzyć piwka). No chyba że masz ciśnienie na butelkowanie. Mierz ekstrakt przez 3 dni kolejne, jak nie spada, to wg. obiegowej opinii mozna butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 5 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 9 dni to za mało. Jak kolega wyżej pisze, daj drożdżom zrobić robotę do końca. Ja zwykle trzymam piwa min. 3 tygodnie. Może jesteś w stanie podnieść trochę temperaturę (chociaż i tak fermentowałeś w temp. za wysokiej). Na przyszłość - fermentuj w dolnych temperaturach pracy drożdży i pod koniec fermentacji stopniowo ją podnoś. Duszakm 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 I jeszcze jedno istotne pytanie - czym robiony pomiar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcioz Opublikowano 5 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Pomiar robiony był aerometrem. W taki razie zrobie na spokojnie następny pomoar w czwartek i napiszę co ijak. Dzięki panowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Sprawdź czy aerometr nie przekłamuje-najprościej na czystej wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcioz Opublikowano 6 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Mam jeszcze pytanie, stopień odczytywac zaraz po zanurzeniu aerometru w menzurce czy ma chwile postac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Czekasz aż się "uspokoi" (przestanie podskakiwać) w cieczy. Ważne żeby próbka była nie spieniona, bo pęcherzyki gazu mogą zaburzać pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się