rafcioz Opublikowano 4 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 Cześć, Jestem w trakcie robienia swojego pierwszego piwka i napotkałem na problem z odfermentowaniem do prawidłowego blg. Warzenie miało miejsce w sobotę, wtedy też fermentor trafił do pomieszczenia z temperaturą 22-23 stopnie. Przez 2-3 dni przebiegała ładnie fermentacja burzliwa, od środy piwo stoi już sobie spokojnie. W piątek zmierzyłem poziom blg i wyrzuciło mi 5. Dzisiaj postanowiłem rozlewać, ale cukromierz nadal wskazuje 5 blg. Czy mam jeszcze czekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 4 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 Jeśli nie zrobiłeś błędu pomiaru i po 3 kolejnych dniach blg nie spadło to możesz butelkować. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 Ile to piwo u ciebie fermentuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcioz Opublikowano 4 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 Dzisiaj 9 dzień mija. Dodam jeszcze, że nie robiłem tego na cukrze tylko na mieszance słodowej. Piwo wtedy nie odfermentuje do 2-3 blg prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 5 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Zależy jakie drożdże, są takie co zejdą płyciej, są takie co zejdą głębiej, czym podbiłeś ekstrakt ma, z mojego skromnego doświadczenia, drugorzędne znaczenie. Ważniejszy jest szczep drożdży i warunki w jakich fermentuje piwo. 9 dni fermentacji to niedługo, gros cukru zostało już zjedzone i przeobione, ale ja bym dał przyjaciołom drożdżom jeszcze spokojnie popracować, posprzątać, może dojeść (można potrząsnąć fermentorem nieco, byle z głową, żeby nie napowietrzyć piwka). No chyba że masz ciśnienie na butelkowanie. Mierz ekstrakt przez 3 dni kolejne, jak nie spada, to wg. obiegowej opinii mozna butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 5 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 9 dni to za mało. Jak kolega wyżej pisze, daj drożdżom zrobić robotę do końca. Ja zwykle trzymam piwa min. 3 tygodnie. Może jesteś w stanie podnieść trochę temperaturę (chociaż i tak fermentowałeś w temp. za wysokiej). Na przyszłość - fermentuj w dolnych temperaturach pracy drożdży i pod koniec fermentacji stopniowo ją podnoś. Duszakm 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 I jeszcze jedno istotne pytanie - czym robiony pomiar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcioz Opublikowano 5 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Pomiar robiony był aerometrem. W taki razie zrobie na spokojnie następny pomoar w czwartek i napiszę co ijak. Dzięki panowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Sprawdź czy aerometr nie przekłamuje-najprościej na czystej wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcioz Opublikowano 6 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Mam jeszcze pytanie, stopień odczytywac zaraz po zanurzeniu aerometru w menzurce czy ma chwile postac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Czekasz aż się "uspokoi" (przestanie podskakiwać) w cieczy. Ważne żeby próbka była nie spieniona, bo pęcherzyki gazu mogą zaburzać pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi