YeastOnSteroids Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 (edytowane) Cześć! Jak wygląda sytuacja w Polsce z dostępnością drożdzy takich jak np. Schizosaccharomyces pombe/japonicus, Hanseniaspora vineae, Wickerhamomyces anomalus, Lachancea fermentati czy innych niekonwencjonalnych drożdzy? Tematem zainteresowałem się po doniesieniach o ciekawych efektach uzyskanych przez Justina Amarala na S.japonicus. Czy można dostać je w innej formie niż np. organizmy modelowe, bo ceny w takich wypadkach są zawrotne. I inne pytanie - jakich ziół mogłbym użyć do nadania goryczki, oprócz chmielu, tak aby zachować w piwie żywe kultury bakterii L. plantarum 299v, Chmiel będzie w tym wypadku biobójczy, a marzy mi się kwaśne piwo "probiotyczne". Edytowane 15 Września 2017 przez YeastOnSteroids Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 45 minut temu, YeastOnSteroids napisał: I inne pytanie - jakich ziół mogłbym użyć zamiast chmielu do nadania goryczki, oprócz chmielu, tak aby zachować w piwie żywe kultury bakterii L. plantarum 299v, Chmiel będzie w tym wypadku biobójczy, a marzy mi się kwaśne piwo "probiotyczne". Z pierwszą częścią pytania Ci nie pomogę, aż tak daleko moje hobby jeszcze nie zaszło. Co do drugiej części to piołun (tutaj ostrożnie) oraz inne odmiany bylic (nadmorska, północna). Ten artykuł może być dla Ciebie ciekawy: https://growlermag.com/beer-before-hops-the-bittering-herbs-of-yore-are-making-a-comeback/. Dodatkowo z tego co pamiętam chyba z Radical Brewing Moshera, to pędy sosny podnoszą gorycz, ale niestety również żywiczność. Jest jeszcze książka 'The Homebrewer's Garden' , może tam coś znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Ogólnie najlepiej poczytać o gruicie, tam jest wiele goryczkowych składników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YeastOnSteroids Opublikowano 14 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 O gruicie to wiem, do ziół które zostały wymienione, a były kiedyś szeroko stosowane można, dorzucić woskownicę europejską i krwawnik pospolity. Tylko moja zgwozdka jest inna - czy te zioła nie są również biobójcze dla Lacto? Ktoś testował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 2 godziny temu, YeastOnSteroids napisał: Cześć! Jak wygląda sytuacja w Polsce z dostępnością drożdzy takich jak np. Schizosaccharomyces pombe/japonicus, Hanseniaspora vineae, Wickerhamomyces anomalus, Lachancea fermentati czy innych niekonwencjonalnych drożdzy? zasadniczo ciężko teraz dorwać bretty - o tych fikuśniejszych w ogóle nie słyszałem żeby były dostępne w dystrybucji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 To po co upierać się przy chmieleniu (w ogóle gorzkim i kwaśnym), zrób z innymi dodatkami, mięta, cytryna, kolendra,coś w ten deseń. Druga sprawa to przeżywalność w ogóle lakto, być może po miesiącu w butelce zdechną prawie wszystkie (nie mam pojęcia jak jest naprawdę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 @dziedzicpruski w zależności od rodzaju lactobacillus toleruje nawet do 20% (sake, ocet ryżowy). Wg tej tabeli https://goo.gl/FLfpW1 l.plantarum wykazuje chęci do życia nawet i w 8%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Nie chodzi o alkohol, tylko chmiel i czas, co z tego ,że wyżyją w 20% alko jak zdechną po 3 tygodniach butelce ze starości czy innej cholery, zrobiłem pare doświadczeń i wychodzi ,że lepiej nasypać na brzeczkę suchych lakto z paczki (pewnie z 1/5 - 1/4 łyżeczki) niż robić z gęstwy po fermentacji kwaśnej 1,5 L (same lakto) ,po przetrzymaniu 2 tygodni w lodówce. Zdecydowanie szybszy start tych suchych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 W sumie racja bo lakto tak kwasi ze samo moze obnizyc tak pH ze przestanie pracować w nim, więc finalnie zdechnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Zawsze możesz zakwasić przed chmieleniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi