masterkik Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Cześć, jestem nowy na forum, dlatego witam wszystkich. Mam dwa pytania w związku z planowanym zrobieniem mocno wytrawnego piwa na dzikusach: 1 - Zależy mi na możliwie wysokim odfermentowaniu. Jakie drożdże/blendy (dostępne na rynku) z waszych doświadczeń dają najmniej resztkowych cukrów, jakie najwyższe odfermentowanie uzyskaliście? Z pierwszego rozeznania pomyślałem o The Yeast Bay - Amalgamation ze względu na ilość różnych szczepów brettanomyces (każdy zje coś innego). Polecilibyście coś lepszego? 2 - Czy któraś fermentacja 100% brett lub mieszana dają lepszy efekt jeśli chodzi o odfermentowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 1. Osobiście najniżej (-0.5Blg na pierwszym pokoleniu, -1.0Blg na drugim) zjechałem na Wyeast PC-3031 Saison-Brett Blend, tylko one są dostępne okresowo. Raczej nie działa to tak, że więcej szczepów = wyższe odfermentowanie. 2. Zdecydowanie mieszana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 1. Bretty ogólnie zazwyczaj mocno zjadą, ja zazwyczaj końcowe blg miałem koło 0°Blg - 0,5°Blg (a i -0,5°Blg się zdarzyło) i to nawet z 18-19°Blg. 2. Mieszana ale z mojego doświadczenia to 100% Brett też potrafią dobrze zejść. Godzinę temu, masterkik napisał: planowanym zrobieniem mocno wytrawnego piwa na dzikusach Na Brettach to raczej jest problem w drugą stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterkik Opublikowano 21 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Właśnie się dowiedziałem o możliwości odfermentowania do ujemnej wartości BLG. Po chwilowym zastanowieniu: OK, alkohol jest lżejszy od wody - może być. No i zacząłem liczyć.... i wyszło mi że mam za mało danych (za małą wiedzę). Jaki jest potencjalny/graniczny najniższy bailing dla np ekstraktu początkowego 10BLG? Myślałem zawsze że to będzie 0BLG, ale jak widać się myliłem. Inna sprawa że robiłem cydr w którym jedynym cukrem jest fruktoza i jest przejadana bez problemu przez drożdże do zera. Pomiar gęstości po fermentacji wskazywał 0BLG, może i nawet było mniej, ale nie zwróciłem uwagi bo nie spodziewałem się innego wyniku. Swoją drogą, Oskaliber, czym mierzysz ekstrakt końcowy że pokazuje ci minusy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 (edytowane) 9 minut temu, masterkik napisał: Jaki jest potencjalny/graniczny najniższy bailing dla np ekstraktu początkowego 10BLG? Wg BS ok -2,2°Blg 9 minut temu, masterkik napisał: Swoją drogą, Oskaliber, czym mierzysz ekstrakt końcowy że pokazuje ci minusy? Nie jestem Oskaliber ale ja poprzez ekstrapolację skali na balingometrze Inna sprawa że robiłem cydr w którym jedynym cukrem jest fruktoza i jest przejadana bez problemu przez drożdże do zera. Pomiar gęstości po fermentacji wskazywał 0BLG, Jak ja robiłem cydr to też poniżej zera zszedł. Edytowane 21 Września 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 (edytowane) Minimalny ekstrakt rzeczywisty będzie 0Blg. Ekstrakt pozorny już niekoniecznie. A w piwowarstwie używamy tego drugiego. Mierzę zawsze i baligometrem i refraktometrem dla pewności. Edytowane 21 Września 2017 przez Oskaliber jarkus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się